Devět minut před koncem vnikl do pásma Holec a předložil kotouč Hermanovi, kterému stačilo jen nastavit správně hokejku, a kotouč doplachtil do sítě. „Rozhodla závěrečná chyba, kdy jsme nedostoupili hráče," litoval hlavní kouč Zlína Rostislav Vlach.

Čekal se nápor žlutomodré sqadry, jenže ten nepřišel. A to přitom Zlín dokázal smazat manko a vyrovnat z 0:2 na 2:2. A nepotřeboval k tomu vůbec přesilovky. „Zlín se hodně zvedl. Bylo důležité, že se v oslabeních naši hráči předháněli v obětavosti. Tak, jak nám nejdou přesilovky, tak se nám daří v oslabení," ocenil Zdeněk Venera.

„Po fyzické stránce jsme toho měli dost a na hře to bylo vidět. Neměli jsme takovou jiskru a těžko jsme se prosazovali ve hře jeden na jednoho," upozornil Rostislav Vlach na náročný program, kdy jeho tým během uplynulých sedmi dní po reprezentační přestávce odehrál už čtvrtý zápas.

Jenže právě po herním rytmu a zápasové zátěži po rozpačitém úvodu sezony a problémech s ledem trenéři volali. A až do dneška ševcům herní rytmus sedl. Ne už tak přesilovky, které stejně jako ve většině zápasů sezony Zlínu vůbec nešly. K dispozici jich ševci dostali pět, ale až na pár střel se k ničemu nedostali. A to prakticky ani v přesilovce tři minuty před koncem ani při následné hře bez brankáře.

Kouč Venera na olomoucké střídačce měl zlínskou hru dokonale přečtenou. Když to nešlo ševcům v převaze, dokázali reagovat v plném počtu. A zase u toho byla čtvrtá formace, která v Pardubicích rozhodla trefou čtyři minuty před koncem celý zápas Marunou. Včera to byl opět havířovský host, který snížil na 1:2 krátkým sólem a v pádu zakončil bekhendem, aby mohl zvednout ruce před zlínským kotlem fanoušků.

Ve druhé třetině měl Zlín tři slepené přesilovky, které ovšem nevyužili je. Až ve 36. minutě rána od modré Kotvana skončila po teči Čachotského za Kondrádem a jihlavský dravec mohl radostným gestem pumpovat. Celou situaci ještě zkoumal videorozhodčí, ale branku uznal a bylo vyrovnáno.

„Byl to hodně těžký zápas. V minulých utkáních jsme se střelecky trápili a teď se vyplatily změny ve čtvrtém útoku. Jsem rád, že nám to vyšlo a přidali jsme další tři bodíky," pochvaloval si olomoucký trenér Zdeněk Venera.

Ševci ale museli litovat úvodu zápasu. To se ševci snad zapomněli myšlenkami v autobuse ještě se sluchátky na uších. Už ve 40. vteřině totiž olomoucká Plech aréna poprvé vybouchla nadšením, když Buc vystřelil z pravého křídla, Kašík vyrazil puk před sebe, Knotek ještě z dorážky neuspěl, ale Laš kotouč bekhendem zametl do branky. A v 6. minutě po nedůslednosti za brankou se Herman dostal mezi kruhy k Holcovi, který mířil přesně. „Každý bod je pro nás důležitý. Snažíme se držet klidný odstup od spodních příček. Byl to šestibodový zápas pro oba soupeře," dodal Zdeněk Venera.

Sváteční nálada tak žlutomodré invazi fanoušků na Hanou i přes vyrovnání nakonec zhořkla. Zlín už v pátek od 17.30 hostí konkurenta Karlovy Vary.

HC Olomouc – PSG Zlín 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Laš (J. Knotek, Buc), 6. Holec (Matai, Herman), 51. Herman (Holec, Matai) – 14. Maruna (Kotvan), 36. Čachotský (Kotvan, Cibák). Rozhodčí: Hribik, Úlehla – Lučan, Kis. Vyloučení: 5:3, navíc Staněk (Olomouc) 10 min. Bez využití. Diváci: 5141.

Olomouc: Vošvrda – Houdek, Vyrůbalík, Valenta, Jaroměřský, Staněk, Ondrušek, Rašner – Buc, J. Knotek, Laš – Kafka, A. Zeman, T. Mikúš – Eberle, Řípa, Vodný – Matai, Herman, Holec. Trenéři: Venera a Tomajko.

PSG Zlín: Kašík – Marušák, Urbanec, Matějíček, Žižka, Kotvan, O. Horák – Bukarts, P. Holík, Říčka – A. Havlík, Roman Vlach, O. Veselý – Čachotský, Cibák, T. Sýkora – Ondráček, Maruna, Kubiš. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.