Ve čtvrté sérii penaltové loterie pak svůj druhý pokus jako jediný proměnil a trefil hokejistům PSG Zlín bonusový druhý bod. Zlín sice klesl na osmé místo, ale na šestou příčku zaručující čtvrtfinále play-off stáhl manko na čtyři body.

„Za šest zápasů stáhnout čtyři body je matematicky velmi těžké. Není to nemožné, ale pět bodů je hodně. Buďme rádi za to, co máme," váží si dvou bodů z Hané gólman Kašík.

Časomíra na kostce olomoucké Plecharény ukrajovala 45. minutu, když za krosček zamířil na trestnou lavici obránce Olomouce Pavel Skrbek. Po bleskové akci bylo po deseti vteřinách přesilovky srovnáno.

Matějíček poslal přihrávku od pravého mantinelu Žižkovi na modrou čáru, ten hned přenesl na vrcholek levého kruhu na Bukartse, který z první našel na druhé straně Holíka. Ten předložil kotouč Říčkovi před prázdnou branku. Havířovský pracant byl tentokrát téměř bez práce a pohodlně zacílil do prázdné branky.

Bylo vyrovnáno, jenže ševci scénář z poslední bitvy v Pardubicích nedopsali. Byl to opět Říčka, který z palebné pozice mezi kruhy Kondráda nepropálil.

„Byl jsem tam sám. Měl jsem vystřelit hned. Něco jsem tam zbytečně vymýšlel. V rozhodující chvíli se mi to namotalo na hokejku a netrefil jsem ani branku. Velká škoda," litoval spálené šance Říčka.

Zlín převzal iniciativu, jenže se skóre už do třetí sirény nepohnulo. Byť na Konráda vyslali celkem 36 pokusů. Na začátku prodloužení zahrozil Holík a Konrád s námahou jeho bombu vyrazil nad. Modrožlutí dostali Hanáky pod tlak a ti s vypětím všech sil odolali.

Když si v nájezdech Houdek, Holec ani Skladaný na Kašíka nepřišli, Bukarts svůj druhý pokus ve čtvrté sérii proměnil a ševci mohli slavit třetí výhru v řadě.

„Kluci sehráli prodloužení neuvěřitelně. Bylo by mi líto, kdybych jim to pokazil a nevyhrálo se. Chtěl jsem jim to vrátit v nájezdech a vyšlo to. Buky to tam nekompromisně proměnil. Jsem rád, že jsem tady vyhrál. Měl jsem to tady zakleté. Když jsme tady vyhráli, tak jsem nechytal," vybavil si Kašík.

„Svačina byla vypsaná, ale jen za tři body. Pohlídal jsem si to," rozesmál se Kašík od ucha k uchu.

Přitom zase museli zápas otáčet, jelikož od 17. minuty prohrávali po dorážce Holce. Jenže dalších 23 střel Olomouce už Kašík pochytal. V polovině zápasu měl Zlín možnost 85 vteřin dvojnásobné přesilovky, kterou ale nevyužil. Jenže pak přišla nádherná souhra…

Zlín dokonce slavil i v boxerské vložce, kdy v poslední vteřině základní hrací doby sundal na body kapitán Zlína Veselý Robina Staňka.

„V podstatě se nic nestalo. Byl konec zápasu a on se tam chtěl pošťuchovat. Tak jsme to shodili. Ale žádná předehra nebyla. Bylo to oboustranné. Oba jsme se v poslední sekundě snažili něco dohrát. Pár šťouchanic jsem měl, ale bitek moc ne. V tomto spíš prohrávám," smál se kapitán Zlína Ondřej Veselý.

OHLASY TRENÉRŮ:

Jan Tomajko (HC Olomouc): Podle mě jsme byli v první třetině o něco lepší, druhá třetina byla vyrovnaná, pak nás ale Zlín zatlačil, měla v tom prsty i oslabení. Nájezdová loterie nám nevyšla, doufám, že si to schováváme na později. Podle mě se nájezdy moc pilovat nedají. Důležitost zápasu a ta atmosféra při něm, to je přece jen něco jiného než trénink. Je to o psychice, máme do dalších kol o čem přemýšlet. A šesté místo? Nechci předbíhat, do konce zbývá ještě dost zápasů.

Juraj Jurík (PSG Zlín): Utkání bylo hodně vyrovnané, hrálo se ve velmi vysokém tempu. Oba týmy si byly vědomy důležitosti zápasu, chtěly získat nějaké body. A od toho se celý duel podle mého vyvíjel. Gólových šancí moc nebylo. Myslím si, že remíza je vzhledem k průběhu utkání zasloužená, v nájezdové loterii jsme byli šťastnější. Pořád je ve hře spousta bodů, je stále o co hrát a situace okolo šestého místa se může měnit každým kolem. Myslím, že se rozhodne až v tom posledním.

Olomouc – PSG Zlín 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:0, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Holec (Kucharczyk, Vyrůbalík) – 45. Říčka (P. Holík, Bukarts), rozhodující sam. nájezd Bukarts. Rozhodčí: Lacina, Souček – Kis, Lučan. Vyloučení: 7:6, navíc Staněk – O. Veselý oba 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5500.

Olomouc: Konrád – Skrbek, Vyrůbalík, Houdek, Staněk, Jaroměřský, Ondrušek – Buc, Herman, Laš – Eberle, Řípa, Vodný – Skladaný, Húževka, T. Mikúš – Kucharczyk, Rác, Holec. Trenéři: Venera a Tomajko.

Zlín: Kašík – Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, Řezníček, Urbanec – Bukarts, P. Holík, Říčka – Ondráček, Cibák, Maruna – T. Sýkora, Roman Vlach, O. Veselý – Čachotský, D. Šťastný, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.