Hokejisté Zlína včera zaskočili Třinec rychlou brankou. K důležité čtvrté výhře v sérii přispěl kanonýr Balaštík, který se trefil poprvé v letošním play off

Série o mistrovský titul hraná na čtyři vítězství startuje v úterý a ve středu na zlínském ledě.

Série o mistrovský titul hraná na čtyři vítězství startuje v úterý a ve středu na zlínském ledě.

OCELÁŘI TŘINEC – PSG ZLÍN 3:4 (0:1, 1:1, 2:2)

Konečný stav série: 2:4

Berani měli vstup do zápasu famózní. Úvodní buly sice vyhráli Oceláři, ale Zlínští proměnili svůj první útok v nejrychlejší gól sezony. Střelu Veselého ještě Hamerlík vyrazil, ale na dorážku nepokrytého Lešky se jen smutně díval – 0:1.

„Určitě jsme chtěli hrát aktivněji než v minulých duelech, využívat každé situace k brejkům. Že jsme ale dali nejrychlejší gól, je náhoda," odmítal autor první trefy zápasu.

„Také odraz k Lešounovi byl hodně šťastný, ale o to důležitější," radoval se Veselý.

Ještě veseleji mohlo být ve žlutomodrých řadách o dvě minuty později, ale střela Čecha skončila jen na tyči. Na Zlínu bylo znát, jak hodně zásadní změny v útočných formacích pomohly oživit hru týmu.

„Například pro mě to úplně nová situace nebyla. S Lešounem se mi v minulosti hrávalo dobře, a i s Ondráčkem jsem kdysi nastoupil ve formaci," poznamenal s úsměvem Veselý.

Domácí se z úvodního šoku otřepali a z převahy si vynutili sérii přesilových her, dokonce více než minutu hráli pět na tři, ale hosté i všechny kritické okamžiky zásluhou skvělého brankáře Sedláčka ustáli. A když už byl náhodou překonán, střelci Ocelářů nedokázali dotlačit puk do odkryté svatyně.

„Soupeři vyšel jeden brejk a narušil naši úvodní taktiku. Škoda, že se mi nepodařilo využít ani jednu ze dvou úvodních velkých šancí. Tlak jsme měli obrovský," litoval třinecký Tomáš Klimenta.

Ještě smutnější musel být ve 25. minutě, kdy se poprvé v play off prosadil kanonýr beranů Balaštík. V přesilové hře totiž trefil hluché místo nad Hamerlíkovou lapačkou.

Zpět do hry se ale Třinečtí dostali o chvíli později, kdy dal kontaktní gól z dorážky kapitán Bonk – 1:2.

Velkou šanci zvýšit náskok hostí měl ve 35. minutě Okál, který po faulu Galvase měl možnost trestného střílení, ale ani potřetí v této sezoně tuto výhodu neproměnil.

„Byl jsem si i pro radu u našeho trenéra gólmanů Hrazdiry, který mi řekl, ať předvedu něco překvapivého, co umím z tréninku. Bohužel finta mi nevyšla, možná jsem si mohl ve forhendu více počkat, škoda," zalitoval Zdeněk Okál.

Přestože si Třinečtí v úvodu poslední třetině vytvořili místy drtivý tlak a velkou šanci k vyrovnání měli především Roth a Peterkem, smrticí direkt zasadili Zlíňané na přelomu 49. minuty během 50 vteřin. Nejprve svou druhou trefou v zápase se prosadil Balaštík a následně přinutil ke střídání gólmana Hamerlíka důrazný Okál – 1:4. Domácí sice ještě Zíbem a Peterkem dokázali výsledek korigovat, ale na vynucení prodloužení už jim nezbyly čas ani síly.

„Chtěli jsme to ukončit, což se podařilo. Třinec hrál doma výborně. V některých fázích jsme měli hodně štěstí, měli tam šance, které neproměnili. Šli jsme tomu naproti a jsem rád, že to vyšlo," liboval si hlavní kouč Rostislav Vlach.

Hlasy trenérů po utkání:

Josef Turek (Třinec): "Hned první střídání jsme dostali gól a pak jsme se do toho nemohli dostat. Kotouče se více odrážely k soupeři, nebyli jsme produktivní v koncovce a zápas se nám moc nepovedl. Celé utkání jsme se ale snažili a hráčům nemám co vytknout. Znovu se nám ale nedařilo překonat výborného Sedláčka. Závěr už bohužel přišel pozdě. Ještě se tam do velké šance dostal Růžička, ale gól jsme nedali."

Rostislav Vlach (Zlín): "Považuju za velký úspěch, že jsme dokázali vyhrát třikrát v Třinci. Před sérii jsme si říkali, že když tu vyhrajeme jednou, bude to úspěch, takže tím jsme překvapeni. Dneska jsme měli v některých fázích utkání štěstí. Bylo tam dost šancí, které Třinec nevyužil, ale pak se mu to štěstí vrátilo v závěru a dva góly dal. Ale myslím, že jsme celé utkání šli výhře naproti a nakonec jsme to i přes ty drobné chyby v závěru vybojovali."

Branky a nahrávky: 27. Bonk (Roth, M. Růžička), 55. Zíb, 59. Peterek (Orsava) – 1. Veselý (Leška, Ondráček), 25. Balaštík, 49. Balaštík (Čech), 50. Okál (Čajánek). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 4806.

Třinec: Hamerlík (50. Hrubec) – Hrabal, Zíb, Roth, Galvas, Lojek, Ovčačík – M. Růžička, Bonk, Rákos – Klimenta, Polanský, Adamský – D. Květoň, Peterek, Orsava – Rufer, Matuš, Ostřížek. Trenéři: Turek a Janků.

Zlín: J. Sedláček – Hamrlík, Horák, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík – Ondráček, Leška, Veselý – Okál, Čajánek, Čech – Balaštík, Melenovský (31. P. Sedláček), Köhler – Šlahař, Kostourek, Fořt. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurík.