Poslední utkání mezi hokejisty s handicapem se odehrálo v sobotu odpoledne, kdy síly změřil tým SHK Lapp Zlín se švédským týmem FIFH Malmo. Vítězství ale náleželo zahraničnímu družstvu, a to za stavu 2:0.

„Letos máme za sebou už třetí ročník turnaje Lapp Cup Zlín a patří nám také už potřetí bronzová příčka. Pro nás je však nejdůležitější, že jsme ráno vyhráli proti Rusku 2:0. Tím jsme si zajistili medaili. Ovšem kvůli prohře se Švédy nám náleží bronzová. Nebýt toho, mohli jsme mít stříbrnou. Takto jsme skončili o dva body za italským týmem, stejně jako vloni pak první příčku obsadili Rusové," hodnotí ředitel turnaje Petr Julina.

Turnaj Lapp Cup Zlín se v krajském městě koná pod tímto názvem už potřetí. Letos se jej zúčastnilo sedm týmů z celé Evropy, zápasy se hrály od čtvrtka do soboty. Celkem se na ledě utkali borci s handicapem jednadvacetkrát.

„Ze zahraničí tu byly dva týmy z Ruska, dále pak jeden ze Švédska, Itálie, Rakouska či Německa," doplnil Julina.

Za zlínský tým nastoupil například jednačtyřicetiletý Erik Fojtík z Brumova-Bylnice. Sledge hokeji se věnuje už od roku 2001. „Viděl jsem tehdy šot v televizi, v době, kdy tento sport začínal. Znal jsem pána, který to tady dříve vedl. Potkali jsme se, slovo dalo slovo a já jsem začal jezdit na tréninky," řekl Fojtík.

Podle něj je sledge hokej sport těžký stejně jako každý jiný, pokud se hraje na vrcholové úrovni.

„Věnujeme se tomu opravdu naplno, za poslední týdny jsem byl doma asi jen čtyři dny. Týden jsme byli na soustředění, pak jsme mimo jiné letěli na mezinárodní reprezentační turnaj," konstatoval Fojtík. Závěrečné sobotní utkání se Švédy hodnotí tak nějak rozpačitě.

„Měli jsme několik šancí, ale špatně jsme jich využili, a gól jsme tak nedali žádný. Bohužel rozhodla zkušenost Švédů, kteří svých pár šancí prostě proměnili v body," dodal Fojtík.

Mekkou sledge hokeje je právě Zlín. Vznikl tam v roce 1999 a do tamního klubu se sjížděli hráči z celé republiky. Postupně pak v Česku začaly vznikat další.

Z vyhlášení nejlepších
Na závěr turnaje proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů, které se konalo v sobotu v podvečer v hotelu Baltaci Atrium ve Zlíně. Jednotlivá ocenění pro nejlepší týmy a také pro nejlepší individuální výkony hráčům předali významné osobnosti Zlínského kraje, 1.místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Alena Gajdůšková, ředitel společnosti Lapp kabel René Sedlák, 1.náměstek statutárního města Zlína Ondřej Běták, člen Rady Zlínského kraje Petr Navrátil a v neposlední řadě ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD ve Zlíně pan Ludvík Urban. Cenu Fair Play pro nejméně trestaný tým předal hráčům rakouského týmu Carinthian Steelers pan Karel Rachůnek st., majitel firmy Rakit trade s.r.o. Po celý slavnostní večer byl také přítomen prezident Českého sledge hokeje pan Vladislav Hamrla.