„Radek asi dostane nového parťáka, co třeba nebude tolik chrápat,“ nepřešel humor čerstvou posilu Mladé Boleslavy.

Už to, že dostal životní příležitost, bylo pro mnohé překvapení, pro Šťastného velký úspěch. A kdo ví, vůbec to nemuselo být naposledy.

„Užil jsem si to, ale zároveň je to zklamání. Ráno den před zápasem jsem ještě byl napsaný ve čtyřech lajnách, takže chyběl opravdu kousek. Nedá se nic dělat. Chápu to, je to sport, třeba někdy příště,“ usmál se pětadvacetiletý útočník.

Po vyřazení Bostonu ve čtvrtfinále Stanley Cupu srdce hokejového národa zaplesalo. Přijet mohou české superhvězdy Pastrňák s Krejčím.

David Šťastný už asi takovou radost neměl, i když, jak říká, nejde o jednotlivce.

„Konkurence asi cítit je, ale jde hlavně o týmový úspěch a všichni ví, že oba jsou to hráči extra kvalit. Určitě je všichni rádi přivítají a těší se na ně, protože úroveň týmu o dost pozvednou,“ myslí si Šťastný.

Přes přílet zámořských opor měl ale bývalý forvard Zlína reálnou šanci. Trenéři však těsně před duelem se Slováky na soupisku napsali Filipa Chytila.

„Úplně v pohodě, snažili se mi to vysvětlit. Před zápasem se Slováky to bylo tak, že se čekalo, co Robin Hanzl, jestli bude zraněný. Kdyby nemohl, tak tam potřebovali napsat centra. Nakonec dopsali Chýťu, mě ne,“ upřesnil hráč, který ještě před třemi lety naskakoval ve třetí nejvyšší soutěži v Česku.

S myšlenkou zůstat v dějišti šampionátu si ani nepohrával. Společně s Kautem a Hanzlem opustili Dánsko.

„Lepší je jet domů, když víme, že do toho fakt nezasáhneme,“ zmínil.

Přerovští Karel Plášek (vlevo) a Pavel Hanák dovezli zlaté medaile z inline hokejového MS veteránů v italském Bolzanu.
Hokejová show na kolečkách míří do Přerova! Veteránské MS i s Pláškem a Hanákem

V KABINĚ JE DOBRÁ PARTA

Davidu Šťastnému tak zůstane aspoň mimořádné vzpomínky, kterými se jen tak někdo pochlubit nemůže.

„Zážitek to byl super, už to, že jsem byl s týmem. Na zápasy se Švédskem a Slovenskem přišlo asi dvanáct tisíc lidí, byla to skvělá atmosféra,“ pochvaloval si.

Plekanec nebo Červenka, tato jména pozoroval před pár lety na šampionátu maximálně v televizi.

„Ty starší hráče jsem sledoval, když jsem byl mladý. Bylo zajímavé s nimi být v kabině,“ pousmál se David Šťastný.

Výkony týmu už bude sledovat z role fanouška, vidět do toho ale bude pochopitelně vždy o něco lépe. Ta nejtěžší část turnaje český výběr teprve čeká, už teď ale tým i podle Šťastného ukázal sílu.

„Důležité bylo, že se Slováky a Švýcary to kluci dokázali otočit. Se Švédy to zase byl podle mě zatím nejlépe odehraný zápas. První třetina nic moc, pak jsme ale byli lepším týmem,“ zhodnotil úvodní vystoupení reprezentace.

„V kabině je dobrá parta. Myslím, že český nároďák to tak měl vždy,“ prozradil závěrem. Tak věřme, že Jandačův výběr zabojuje o medaile. A že mu v útoku nebude chybět bojovník a skvělý bruslař, který nevypustí jediný souboj – David Šťastný.


K tréninkům českého týmu:
„Dost se pracovalo na oslabení a přesilovkách. Pak ještě na přečíslování v obranném pásmu, napadání a podobné věci. Během turnaje před zápasem už se dělala klasická cvičení, tři na dva a tak.“

Lubomír Malina
Důležitý podpis. Lubomír Malina pokračuje u Zubrů