Po dalším zasedání vedení klubu, které řešilo neuspokojivé výsledky a výkony týmu, byl dosavadní trenér odvolán.

Stavjaňa zároveň končí i ve funkci sportovního manažera. Obě jeho funkce převezme trenér juniorky Robert Svoboda, jehož po uplynulé sezoně právě Stavjaňa nahradil.

„Dnes v podvečerních hodinách zasedli členové prezidia, představenstva klubu a rady jednatelů a domluvili se na změně trenéra. Po neúspěšném působení Antonína Stavjani se vrací Robert Svoboda, který mužstvo trénoval a zná tak jeho kvality. Byla to logická volba,“ oznámil generální manažer klubu Martin Hosták po zasedání.

Ten zároveň vyvrátil informace bulvárních médií, které měly údajně být mezi ním a staronovým trenérem Robertem Svobodou.

Antonín Stavjaňa
Kouč Stavjaňa má důvěru vedení Zlína. Zatím...

Hamrlík pokračuje, o Balaštíkovi se jedná

Klub zároveň potvrdil, že v realizačním týmu dál pokračují asistent Martin Hamrlík i trenér brankářů Richard Hrazdira, o roli Jaroslava Balaštíka se bude jednat.

Stavjaňu, který se do rodného Zlína vrátil letos na jaře po 16 letech, potkal prakticky totožný osud jako v říjnu roku 2002. Tenkrát také vedení klubu došla trpělivost a den po deváté porážce v řadě s pražskou Spartou (2:3 p.) někdejšího výtečného zadáka odvolalo. Tenkrát to však bylo před obědem, nyní navečer…

„Když nejsou výsledky, bývá trenér odvolán,“ prohodil tenkrát Stavjaňa, který tehdy získal ze 14 zápasů a jedenáct bodů.

Stejně jako nyní postrádal Stavjaňa klíčové hráče útočníka Fořta s brankářem Kašíkem, tehdy mu chyběli zranění obránce Hamrlík se střelcem Balaštíkem.

Na uvolněný post hlavního trenéra přišel Zdeněk Venera, který dokončil sezonu na předposledním místě. A zároveň se začal rodit první mistrovský tým…

Na zkoušce v hokejovém PSG Berani Zlín se ve středu objevil francouzský útočník Valentin Claireaux.
První Francouz ve Zlíně. Bude se mi tady líbit, tuší Claireaux

S Bučkem se už nepotká

Přitom ještě včera dopoledne Stavjaňa vítal Samuela Bučka, novou dvacetiletou ofenzivní posilu Zlína, která přišla do Baťova města po pětizápasové anabázi ve finské Kouvole (0+1). Dvacetiletý střelec totiž právě pod dnes již bývalým trenérem Zlína v Nitře v šestnácti začínal.

„Než odešel do Ameriky, trénoval s námi a poprvé naskočil mezi muže. Slibujeme si od jeho příchodu, že bude dávat góly a zvedne se produktivita týmu,“ počítal Stavjaňa.

Vloni společně dotáhli slovenskou Nitru až do finále slovenské extraligy, Buček třiceti trefami (51 bodů) v základní části a dalšími devíti (14 bodů) v play-off prostřílel svůj klub až do finále extraligy. Je držitelem prestižní ceny Zlatá korčula pro nejužitečnějšího hráče play-off slovenské Tipsport ligy v loňské sezoně.

„Samo se vrátil před loňskou sezonou z juniorských soutěží v zámoří a skvěle odehrál premiérovou sezonu mezi seniory. Měl sice pomalejší rozjezd, ale začátkem listopadu se rozstřílel, sázel jeden gól za druhým a pravidelně bodoval. Dostal velký prostor na ledě a skvěle mu vyšel závěr sezony v play off. Měl velkou zásluhu, že Nitra došla až do finále,“ připomněl Stavjaňa.

S Bučkem se už však ve Zlíně nepotká.

Samuel Buček
Berani dál zbrojí. Do Zlína přichází střelec Buček