Podle radostného gesta byla na Jakubovi Svobodovi znát velká úleva. A i jeho trefa pomohla zlínským hokejistům k triumfu 3:2 po samostatných nájezdech. V nich opět úřadovaly šikovné ruce a vytříbený blafák Bedřicha Köhlera, který trefil třetí výhru z posledních čtyř zápasů. „Získali jsme zpět bod, který jsme ztratili naposledy doma s Plzní. Jsme za něj rádi," oddechl si asistent zlínského trenéra Juraj Jurík.

Svoboda se dočkal v čase 29:40, když útočník už se svým číslem 61 (v předchozích třech zápasech nosil Balaštíkovo číslo 96) vypůjčený na dva měsíce z Komety Brno využil jednu z devíti zlínských přesilovek. Svoboda přijal příhru od Lešky, vybruslil si do středu a vystřelil po vyrážečku karlovarského gólmana Závorky. Už předtím v první třetině nastřelil tyč a podruhé za sebou byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Vůbec v přesilovkách se včera hrálo snad častěji než v rovnovážném počtu na ledě. Duo rozhodčích Horák–Pešina rozdalo 19 menších trestů a Zlín pykal na trestné lavici desetkrát!

„Na utkání se podepsala ta skutečnost, že si oba týmy byly vědomy důležitosti zisku bodů. Zápas byl více bojovný než pohledný," neskrýval Jurík.

Byť se sudí snažili přiblížit trendu přísného trestání faulů, oboustranně pískali velmi úzkostlivě. Zatímco Zlín měl přesilovku pět proti třem jednou a největší šancí byla právě Svobodova tyč. Bránili jsme celkem dobře, proti soupeři, který přesilovky umí," myslí si navzdory zlínskému trápení karlovarský asistent trenéra Jaromír Kverka. Karlovy Vary měly stejnou možnost hned třikrát a dvakrát byly úspěšné.

Nejdřív na konci 38. minuty Duda trestal po kombinaci do prázdné branky střelou pod víko. Ve 45. minutě pak zlínský gólman Hromada neudržel Hruškovu střelu a pohotový Balán před brankou uklidil kotouč do sítě.

O tři minuty a 12 vteřin později Říčkovu střelu vyrazil Závorka pouze k Holíkovi, který zametl kotouč do sítě. „Bohužel jsme tam chybovali," litoval Kverka. Oba týmy měly dostatek příležitostí rozhodnout už v základní hrací době, ale nakonec bitvu rozkouskovanou spoustou vyloučení rozhodl Köhler, který si parádně pohrál se Závorkou. Za ševce se prosadil i Holík. „Vůbec jsem nevěděl, co budu dělat. Před gólmanem jsem si přibrzdil a nechtěl jsem dělat kličku. O tyčku jsem to nechtěl, zaplaťpánbůh, že to tam spadlo," oddechl si Holík.

Naopak na Hromadu si nepřišli Duda ani Bičánek. Prosadil se pouze Sičák. „Dal mi to mezi nohy, tak jsem si to tam hlídal. Nemám s nájezdy moc zkušeností, proto jsem rád za každý nájezd, který se mi podaří chytit," lebedil si brankář Zlína Petr Hromada.

Zlín už v úterý sehraje další důležitý zápas od 17.30 před vlastními fanoušky proti Hradci Králové.

KARLOVY VARY – PSG ZLÍN 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 38. Duda (D. Hruška, Bičánek), 45. Balán (D. Hruška) – 30. J. Svoboda (Valenta, Leška), 48. Holík (Říčka, Roman Vlach), rozhodující nájezd Köhler. Rozhodčí: T. Horák, Pešina – Gerát, Hynek. Vyloučení: 9:10. Využití: 2:1. Diváci: 3233.

Karlovy Vary: Závorka – Harant, Sičák, J. Tomeček, Bičánek, Deyl, Šmach, Dvořák – D. Hruška, Balán, Duda – Koblasa, Skuhravý, Vachovec – V. Tomeček, J. Kverka ml., Heizer – Pšurný, R. Hruška, Štals. Trenéři: Mlejnek, J. Kverka st. a Kněžický. PSG Zlín: Hromada – Marušák, Řezníček, Kotvan, O. Horák, Žižka, Valenta – Ondráček, Leška, Köhler – Holík, Roman Vlach, Říčka – J. Svoboda, Čajánek, O. Veselý – Kubiš, Šťastný, Sedláček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.