„Zápas se mi hodnotí velice dobře, protože se nám podařilo to, co jsme chtěli – získat tři body. Samozřejmě to bylo drama až do konce, ale pro nás jde o důležitý krok do dalších bojů,“ oddechl si kouč Svoboda.

„Bylo strašně důležité, že jsme vedli o dva góly. Vždy jsme dali branku, která nás uklidnila. Hradec sice snížil na rozdíl jediného gólu, ale nakonec jsme vyhráli,“ pochvaloval si Honejsek.

Zlín totiž v zápase vedl 3:1, 4:2 a 5:3 a 6:4, přesto Hradec mocně dotahoval na rozdíl gólu a sahal ve strhujícím finiši po vyrovnání. Jenže Jergl sedmnáct vteřin před koncem přestřelil a Zlín si už zbytek utkání pohlídal. „Dostat doma šest gólů nikdy k vítězství moc nevedlo. Dostali jsme laciné góly, které nám tam spadly. Na pět branek by se mělo vyhrávat,“ věděl útočník Hradce Králové Radek Smoleňák.

Zlín se dostal do trháku především čtyřmi trefami ve druhé třetině, přesto rozhodnutí přišlo až v 56. minutě po akci Honejska, Fryšary a trefě Hermana.

Hned u tří branek byla na ledě i francouzská posila Zlína s číslem 28 Valentin Claireaux, který si připsal dvě gólové asistence, na ledě strávil 19 minut, tedy nejvíc ze všech útočníků. O další tři trefy se postarali Šlahař, Gazda a Freibergs.

V obou obranách však byl Den otevřených dveří, i proto Čiliak splnil svou „normu“ tři a více inkasovaných branek na zápas, přesto dovedl 41 úspěšnými zásahy Berany ke třetí výhře v sezoně. „První dvě třetiny nás svazovala hrozná zodpovědnost za výsledek.

Hráči byli hodně namotivovaní zápas vyhrát, ale ta přemotivovanost a křeč v naší hře asi rozhodla o prohře. Třetí třetina byla z naší strany nejlepší, malinko jsme se uvolnili a dostali ke své hře, ale bohužel se nám přes velký tlak už ztrátu dohnat nepodařilo," litoval trenér Hradce Tomáš Martinec.

Mounfield totiž svého soka přestřílel 23:46, přičemž ve třetí části si Zlín oficiálně připsal jedinou střelu, kterou proměnil Herman v 56. minutě ve vítěznou branku. A ještě jedno statistické číslo vyniklo - Berani zblokovali 26 střel soupeře.

„Jeli jsme do Hradce s respektem k týmu, který je velmi silný. Musím ale pochválit celý náš tým, že ukázal soudržnost, maximální bojovnost a snahu. Co bylo pozitivní, že jsme celý zápas vedli a nedošlo k tomu, že bychom byli malověrní v tom, že by to nešlo zvládnout,“ pochvaloval si Svoboda, jehož tým navzdory výhře zůstal poslední se ztrátou dvou bodů na předposlední Litvínov.
Jenže herně tohle byl Zlín z loňského podzimu.

„Z těch drobností se to dá vyčíst. Kluci byli rádi za tuhle trenérskou změnu. Přivítali Roberta Svobodu jako trenéra a dnes se to projevilo šesti góly venku a dalšími pěknými akcemi,“ glosoval ve studiu Buly České televize hokejový expert Petr Hubáček změnu na zlínské střídačce.

HRADEC KRÁLOVÉ - PSG BERANI ZLÍN 5:6 (1:1, 2:4, 2:1)

Branky a nahrávky: 20. Klíma (Allen, Červený), 27. Smoleňák (Jergl, Koukal), 37. M. Chalupa, 53. R. Pavlík (Rosandić), 57. Červený – 10. Nosek (Claireaux, Dufek), 22. Šlahař (Honejsek, Claireaux), 25. Honejsek (Nosek), 28. Gazda (Herman, Honejsek), 39. Freibergs (Nosek), 56. Herman (Fryšara). Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Kajínek, Rampír.

Mountfield HK: Mazanec (41. Š. Lukeš) – Zámorský, Linhart, Nedomlel, Allen, F. Pavlík, Rosandić, Šalda – Smoleňák (C), Koukal, M. Chalupa – Vincour, Cingel, R. Pavlík (A) – Jergl, Rákos, Červený (A) – Paulovič, Klíma, Perret.

PSG Berani Zlín: Čiliak (Huf) – Ferenc, Freibergs, Nosek (A), Žižka (C), Gazda, Řezníček, Hamrlík – J. Ondráček, P. Sedláček, Kubiš (A) – Šlahař, Claireaux, Dufek – Honejsek, Fryšara, Herman – Š. Kratochvil, Popelka, Dobiáš.