„Pořád žiji s kluky, chodím do kabiny, protože jen v kanceláři sedět nikdy nebudu. Během sezony budu chodit i na led a pomáhat,“ popisoval v rozhovoru pro Deník Tesařík s nadšením a elánem, jak pracuje na návratu fenoménu Vsetín na extraligovou mapu.

Byl jste už v létě na ledě?
Ne, nebyl. Byl jsem týden na dovolené, vrátil jsem se v pondělí.

Ve vedení klubu jste zhruba dva roky. Už jste si na novou náplň práce zvykl?
Je to velice těžká práce. Věnuji se tomu pořád teprve chvíli. Je to jiné, než když jsem chodil na led. Tam jsem byl jen sám za sebe, nyní jednám za celý klub. Není nic jednoduchého shánět peníze a doplňovat kádr.

Cítíte větší zodpovědnost za klub než na ledě?
(přemýšlí) Jsem tady pořád krátce, ještě si ji tolik neuvědomuji.

Četl jsem, že máte extraligové ambice. Cítíte, že je klub už připravený na návrat?
Pořád říkáme, že máme postupné cíle. Vloni jsme byli v play-off, letos se chceme dostat do semifinále mezi čtyři nejlepší týmy. Pak se ukáže. I proto věříme, že budou chodit lidé. Tohle je náš největší cíl. Aby chodil opět plný stadion.

To se vám vloni povedlo. Je letos podobná euforie?
I lidé vidí a vnímají, že jsme se snažili kádr doplnit co nejlépe. To snad bude pro lidi hnací motor. Snažili jsme se kádr pro ně složit co nejlépe. Na papíře vypadá hodně dobře. Budeme se snažit, aby to tak bylo i na ledě.

Roman Rác
Nemoc mě posílila a změnila, říká posila hokejistů Vsetína Roman Rác

Opět jste obměnili půl mančaftu. Skládáte nový tým?
To ne. Ale vyhodnotili jsme si loňskou sezonu, kdo by měl zůstat a kdo ne. A doplnili jsme tým, jak nejlépe jsme mohli. Teď už je to na hráčích.

Na Lapači probíhá poměrně výrazná rekonstrukce. Jak se vám zamlouvá?
Jsme rádi, že město nám v tomto pomáhá. Každý rok se zde dělá nějaká investice do zařízení. Letos se upravují kabiny mládeže a hostů plus toalety pro fanoušky. Jsme rádi, že se na zimáku zase něco děje.

Mění se vám před očima?
To zase ne. Z venku to tolik nejde vidět. Změny jsou vidět spíš zevnitř. Ale je lepší, když přijedou hosté a uvidí, že mají nové kabiny. Je to lepší image pro náš klub.

Vsetín si v létě udělal obrovskou reklamu tím, že sháněl brankáře na inzerát. Tenhle neobvyklý krok zaujal celou hokejovou veřejnost. Co jste na to říkal?
Strašně mě překvapilo, jaký má pořád Vsetín jméno a věhlas. Vyšel jeden inzerát a najednou se tady objevily čtyři televize, bylo to ve všech novinách. V tomto to bylo moc příjemné. Pořád Vsetín patří k českému hokeji. I proto to děláme, Vsetín byl vždy hokejové město. Už ten název pro hokej něco znamená.

Byl jste v šoku, co inzerát vyvolal?
Na jednu stranu to byla blbost, to mě překvapilo. Ale pak jsem si říkal, že Vsetín k hokeji patří. A tohle byl důkaz, že český hokej Vsetín potřebuje.

Hokejisté Vsetína. Ilustrační foto
Vsetín na ledě

Udělali jste si reklamu zadarmo…
To jo, Vsetín má jméno a snažíme se ho každý rok vyretušovat, pilovat a vylepšovat.

Podruhé název klubu rezonoval ne úplně vaší vinou, když trenér Zlína Robert Svoboda odmítl se Vsetínem odehrát přípravný zápas. Zamrzelo vás to?
Pro fanoušky i pro hráče obou klubů by to byl tahák. Pan Svoboda své rozhodnutí zdůvodnil tím, že už hrají s více prvoligovými týmy. Je to škoda, zamrzelo mě to, ale my s tím nic nenaděláme. Snažili jsme se najít někoho jiného a Vítkovice projevily zájem. Jednali jsme i s Kometou Brno, ale jen kvůli tomu, že oni hrají Ligu mistrů, to padlo.

Bývalý obránce Vsetína, v současnosti šéf a kouč Komety Brno Libor Zábranský měl zájem?
Jednal jsem s Pavlem Zubíčkem, měli zájem, řešili jsme to. Padlo to na tom, že už měli domluveného něco jiného a navíc jim do toho ještě přibyla Liga mistrů. Ale i Libor měl prý zájem.

V tomto směru máte připravenou půdu pro další roky, kdy se i v létě zde mohou ukázat extraligové mančafty, co?
Ano, kluby poblíž jako Třinec nebo Vítkovice a věřím, že i ten Zlín by mohl klapnout. Nejen pro Vsetín, ale i pro extraligové soupeře by to mělo význam a zpestření. Kvalitou bychom nezaostávali.

Máte už mančaft kompletní?
Víceméně je už hotový. Ještě je sice někdo v hledáčku, ale netlačíme na to. Kdyby se však naskytl někdo, kdo by tomu dal punc, nebráníme se. Ale nechceme přivádět nikoho za každou cenu.

Předposlední červencový víkend 2018 byl ve znamení úprav ledové plochy. Nátěr v brankovišti musí být dle nových pravidel po vzoru NHL.
Místostarosta Pifka: Máme stadion standardu 21. století

Navenek klub působí jako stabilizovaný, zdravě sebevědomý a můžete si dovolit přivádět zajímavé hráče se zkušenostmi z extraligy. Mám pravdu?
Nemáme přestupovou politiku nastavenou, že hráče přeplácíme, nechceme brát někoho drahého. Jsme rádi za hráče, co se nám podařilo přivést. Slyšeli na vizi semifinále. Jsou placení i na základě bonusů. Pořád ale máme svůj strop. Není to tak, že si řeknou: jdeme do Vsetína, máme dobrý peníz. Zahraniční hráči jsou nějak motivovaní bonusy.

Sasu Hovi, někdejší finský gólman Vsetína, hrál v příchodu beka Williama Mäkinnena a útočníka Mikaela Kuronena velkou roli?
Oba hráče jsme měli vytipované, jen jsme se Sasu řešili, aby jim řekl, proč tady hrál, jak to tady chodí a co je Vsetín za město. Vytipování hráčů byla naše aktivita, jen jsme s ním řešili, co je to typologicky a charakterově za hráče. A pak jen zapracoval na tom, aby jim řekl své postřehy a zkušenosti.