„Jsme rádi, že jsme to včera zlomili a šance na titul je," pochvaloval si hlavní kouč zlínských hokejistů Rostislav Vlach po devíti letech ve středu zpět vybojovanou možnost získat druhý mistrovský titul v historii klubu.

Ačkoliv Vlach má za sebou bohatou hráčskou kariéru ověnčenou mistrovskými tituly, v roli trenéra je právě současná účast ve finále jeho největší trenérským úspěchem.

„Nějaké mrazení a lehká nervozita tam bude. Ale vyloženě se z toho neklepu," tvrdil šéf zlínské střídačky.

Berany může paradoxně domácí prostředí strašit, jelikož před vlastními fanoušky se jim v play off příliš nedaří. Přesto sedmá bitva série je natolik specifická, že než předchozí (ne)úspěchy bude rozhodovat aktuální pohoda, fyzické a psychické síly.

„Už jak to dopadne jakkoliv, tak i vzhledem k divákům, je to příjemnější zakončovat doma," myslí si zlínský kouč.

A je rád, že se už série nevrací do Plzně, kde v šestém zápase finále dali plzeňští „fanoušci" pocítit upřímnou nenávist. Drsné nadávky na adresu zlínských hráčů a fyzické napadení útočníka Kostourka je daleko za hranicí sportovní rivality.

„Někteří fanoušci jsou tam opravdu kulturně nevzdělaní. Sprosté nadávky na hráče není povzbuzování, které by patřilo do hokeje. Může se stát, že řve něco jedinec, ale potkali jsme se s více situacemi, kdy byly fanoušci až nevraživí a hraničilo to s averzí," nechápal chování příznivců soupeře zlínský trenér.

Teď ale bude mít na své straně natřískaný zlínský stadion až po střechu, které borce požene za titulem. A i obránce Martin Hamrlík se může těšit na skutečně monstrózní rozlučku s aktivní kariérou. I proto byl na dnešním dopoledním tréninku plný optimismu a úsměvů. Ani další hokejisté s nimi nešetřili. Zároveň bylo poznat, že se vše i po bezpečnostní stránce chystá na vygradování již veleúspěšné sezony.

„My jsme ale nebyli negativní a zvadlí ani před posledním zápasem v Plzni. Kluci byli odhodlaní dát do utkánín všechno a hrát naplno. Má to stejnou atmosféru, jako před středečním zápasem," srovnal náladu.

Berani se s vítězstvím a možností nastoupit v sedmé rozhodující bitvě vrátili do Zlína v sobotu ve dvě hodiny ráno.

„A to jsme byli doma ještě brzy. Stavili jsme se ještě na jídlo do autobusu," prozradil Vlach, který měl dnes na půlhodinovém dobrovolném tréninku na ledě téměř kompletní tým. Tedy kromě odpočívajících kapitána Petra Čajánka a Marka Melenovského.

„Šetřím se, ale měl bych hrát," pousmál se v teplákové soupravě oblečený Marek Melenovský, který nastupuje i s bolavými třísly.

Na ledě také byl už i dosud nemocný útočník Filip Čech, který se proháněl v černém tréninkovém dresu pro zraněné.

„Dnes zkoušel trénovat, protože čtyři dny ležel v posteli. Uvidíme, v jaké kondici bude. Jestli nastoupí se rozhodneme Zítra po dopoledním tréninku," podotkl Vlach.

Zbytek dne si každý z hráčů užije po svém a individuálně se připraví na den D.

„Půjdeme za rodinami, v neděli nás čeká krátké patnáctiminutové rozbruslení a pak si to užijeme," těší se brankář Jakub Sedláček, který především v hlavě zvládá play off s bravurou.

„Kuba to opravdu zvládá psychicky dobře. Nejsou s ním problémy," vypozoroval i Vlach.

Stejně jako Mazanec ani Sedláček se sice nevyhnul předčasnému střídání gólmanů, nebo více inkasovaným brankám v jednom zápase. Ale nepoložili se a v dalších zápasech opět byli oporami svých týmů.

„Oběma ale chybí vyrovnanost výkonů. Starší gólman si ji drží na nějaké úrovni, mladí mají výkyvy nahoru dolů," poznamenal Vlach na téma brankářského souboje.

Ševci, dotáhněte to do vítězného konce.