„Lépe to trefit nešlo,“ zářil po zápase šťastný David Šťastný, který Beranům svou desátou brankou v sezoně zajistil druhé domácí vítězství za sebou.

„Viděl jsem to ze střídačky, trefil to pěkně,“ ocenil Šťastného gól vítkovický Ondřej Roman.

Freibergs narýsoval parádní přihrávku Šťastnému do jízdy, rychlá brzda a přesná a rána zápěstím cinkla o horní tyč Bartošákovy branky a zapadla do sítě.

„Chybělo pár minut do konce, mohla tam být špatná nahrávka, takže jsem byl rozhodnutý, že půjdu do brzdy. Když gólman kleknul, chtěl jsem střílet nahoru,“ popisoval hrdina včerejšího večera, který zajistil obrat v bitvě, která má mezi oběma kluby druhý rozměr.

Házenkářky Zlína (ve žlutém) proti Olomouci
Házenkářkám Zlína se po prohraném derby play-off vzdaluje

Dlouhodobou nevraživost mezi oběma tábory připomněla před svým přímým přenosem Česká televize, vypjatou atmosféru přiživovali i fanoušci Vítkovic.

„Tím, že jsem už zkušenější, to beru jako normální zápas. Bylo toho už dost napsáno i řečeno. Všechno jste už ukázali,“ vykládal do televizní kamery před zápasem jeden z hlavních aktérů Ondřej Veselý, který v posledním vzájemném zápase na zlínském ledě (3:7) nešetrným faulem dlouhodobě zranil Rastislava Deje.

V odvetě ve Vítkovicích, kterou Zlín prohrál 0:5, eskalovaly emoce znovu, když Tomi za rozhodnutého stavu zbytečně atakoval zlínského kapitána. Na po zápasové tiskovce si pak trenéři Petr se Svobodou vyměnili názory. A včera nedošlo ani na podání rukou…

Fotbalisté Zlína (ve žlutých dresech) na úvod zimní přípravy remizovali na hřišti slavného Rapidu Vídeň 1:1
Ševci na úvod remizovali s Rapidem. Páník chválil Vyhnala i trávník

Samotní aktéři drželi emoce na uzdě a věnovali se především hokeji. Vítkovice šly do vedení ve 37. minutě, kdy střelu Romana od modré čáry tečoval Tybor.

„Od nás to byl ale nemastný neslaný zápas. V zápasech těchto soupeřů se hraje hokej plný osobních soubojů, dnes to ale z naší strany neplatilo. Nebyl to výkon, jaký jsme si představovali. Zlín si zatím šel pro body od prvního střídání třetí třetiny,“ litoval vítkovický Jakub Petr.

„Souhlasím, dvě třetiny jsme byli horším týmem. Vytvořili jsme si jednu gólovku za čtyřicet minut. Nemohli jsme se dostat do šancí. Zkusili jsme prohodit centry ve všech lajnách a vyšlo to,“ pochvaloval si asistent zlínského trenéra Martin Hamrlík.

Po 38 vteřinách třetí části ránu Bukartse tečoval za Bartošáka zadák Ferenc, který vstřelil svůj první extraligový gól.

„Pomohlo nám využití přesilovky na 1:1. Už bod jsme brali, se štěstím bereme všechny tři,“ ulevil si Hamrlík.

Jeho tým ze série tří domácích zápasů tak má šest bodů a už zítra od 17.30 hodin čeká Berany další bitva proti Kometě Brno.

„Řekli jsme si, že chceme určitý počet bodů, který chceme uhrát ze tří domácích zápasů. Zatím se nám to daří plnit. Zatím jsme spokojení. Čeká nás ještě Kometa, se kterou chceme také urvat nějaké body,“ burcoval David Šťastný.

Hokej Aukro Berani Zlín - HC Plzeň 1929. Ondřej Veselý
Jako malý jsem ještě s géčkem začínal, vybavuje si kapitán Veselý

AUKRO BERANI ZLÍN - VÍTKOVICE 2:1 (0:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 41. Ferenc (Roberts Bukarts, Ferenc), 57. D. Šťastný (Freibergs) – 37. Tybor (Roman, Sloboda). Rozhodčí: Kika, Hodek – Jindra, Zíka. Vyloučení: 1:2 . Využití: 1:1. Diváci: 3 011. Střely na branku: 33:32. Zblokované střely: 2:6. Hity: 8:6. Vhazování: 35/63 (56%) – 28/63 (44%).

Aukro Berani Zlín: Kašík – Ferenc, Freibergs, D. Nosek, Valenta, Řezníček, Žižka, Matějíček – Kubiš, Fořt, O. Veselý – D. Šťastný, Honejsek, Roberts Bukarts – J. Ondráček, Popelka, Šlahař – Fryšara, P. Sedláček, Klhůfek. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík, Hrazdira.
Vítkovice: Bartošák – Sloboda, Klok, Baranka, Hrbas, Trška, Urbanec – Dej, Lev, Olesz – Tybor, Roman, D. Květoň – P. Zdráhal, Kolouch, Kucsera – Szturc, Jáchym, Kurovský. Trenéři: Petr, Trnka.