Bojovat o flek ve druholigovém Hodoníně ho přestalo naplňovat, proto se tento pátek vydá za dobrodružstvím do francouzského Clermontu, který ale hraje až třetí nejvyšší soutěž. „Kanci si pořídili hlídacího psa," píší oficiální webové stránky klubu, pro které už Zavadil dokonce udělal krátké interview.

„Chtěl bych se dostat výš, získat zkušenosti a naučit se jazyk. Pokud se bude dařit, z Francie by mohla být cesta," věří čerstvě 22letý brankář clermontských Kanců Petr Zavadil.

Také si říkáte, jestli to myslí vážně? „Sám jsem si tuto otázku položil. Doufám, že to bude správná cesta. Hokej nejen ve Francii, ale v celé Evropě jde nahoru. Chodí tam hodně Němců, Slováků, Američanů, Rakušanů i Kanaďanů a i Čechů je tam dost. Proto věřím, že úroveň soutěže bude dobrá, asi jako přelom naší první a druhé ligy," tuší obdivovatel švédského brankáře Henrika Lundqvista.

Jenže pořád v jeho slovech slyšíte pochybnosti. Třetí nejvyšší francouzská soutěž, rozhodně nic, co by vám vyrazilo dech. „Jdu naslepo. Samozřejmě jsem si zjišťoval, jak to tam chodí. Ale je toho minimum," přiznává Zavadil.

Dejme mu ale šanci, někde se přece začít musí. A proč ne třeba ve městě se 140 tisíci obyvateli ležícím sto padesát kilometrů západně od Lyonu. O městě se říká, že bylo zrozeno z ohně, vody a vzduchu. Je totiž obklopeno 80 nečinnými sopkami. Nejznámější z nich Puy de Dome ční rovnou nad městem. Turisticky atraktivní je pak jediný evropský sopečný park Vulcania, kde lze sledovat zrod sopky a její život.

„Slyšel jsem o nich. Když bude čas, tak park navštívím, abych se o sopkách něco dozvěděl. Prý je navíc super, že přijedu autem, protože prostředí kolem Clermontu je prý nádherné právě díky velkému množství sopek," třese se nedočkavostí Petr Zavadil.

To už zní mnohem zajímavěji, co říkáte? Pozná nový život i lidi, nabere zkušenosti, naučí se jazyk. A dostane novou šanci. I kdyby to hokejově nebyla sláva, nabyté zkušenosti mu už nikdo nesebere. „Strašně se těším. Jsem zvědavý, co mě čeká jak už po životní, tak i hokejové stránce," přiznává.

A co teprve podmínky, které se s těmi v Hodoníně nebo ve Zlíně nedají vůbec srovnat. Některé české prvoligové a dost možná i extraligové kluby mají co dohánět.

„Podepsal jsem profesionální smlouvu na jednu sezonu. Oproti České republice si určitě finančně polepším o dvě stě procent. Ubytování budeme mít i s přítelkyní Magdou zcela hrazené klubem. Jediné, co budeme platit, je jídlo. Ale když pojedeme na zápasy, budeme mít placené i to," popsal Zavadil.

Co však bude muset dohnat, je francouzština. Ve škole se totiž bifloval němčinu, angličtinu a španělštinu.

„Francouzsky neumím ani slovo. Anglicky se domluvím dobře, ale francouzština bude problém. Navíc Francouzi prý hodně neradi mluví anglicky. Budu se muset hodně učit, ale slovníky už mám nakoupené," pousmál se zlínský gólman, jemuž bude dělat parťáka 27letý Francouz Camille Vigier.

Ačkoliv je Francie pro české hokejisty oblíbenou destinací, v Clermontu žádný nepůsobí. Zato jej ale povede slovenský hráč a trenér v jedné osobě Dušan Brincko, který odehrál i čtyři zápasy v někdejším extraligovém Vsetíně, přičemž ve dvou nejvyšších českých soutěžích odehrál 104 zápasů.

„Takže, když mi bude nadávat, aspoň mu budu rozumět," rozesmál se Zavadil, který v juniorech dělal dvojku Liboru Kašíkovi, který se po odchodu Sedláčka do Rigy probojoval po výborné sezoně v prvoligové Olomouci do extraligového áčka.

„Mě nikdo nekontaktoval. Káša měl výbornou sezonu v Olomouci, takže jsem ani nečekal, že by mohla nabídka přijít," přiznal Zavadil, který předloni v létě s týmem trénoval na ledě a naposledy byl jedním ze čtyř brankářů (Sedláček, Štůrala, Rozum, Zavadil), kteří se střídali na tréninku během zranění kolene Luboše Horčičky.

„Mrzí mě, že jsem nedostal šanci, ale konkurence byla velká. Sedlo i Káša jsou vynikající gólmani. Člověk nad tím nemůže přemýšlet. Musí brát, co je a bojovat za každé situace, makat a věřit, že dobrá nabídka přijde. Už ty tréninky mi daly moc," dodal Zavadil, který měl kromě francouzské nabídky možnost zůstat v Hodoníně a rýsovalo se i angažmá v první lize.

„Bohužel z toho sešlo. Nechtěl jsem hrát opět druhou ligu, tak jsem se rozhodl odejít do zahraničí," vysvětlil Zavadil.

HC Clermont

HC Clermont Auvergne byl založen až v roce 2005 poté, co jeho předchůdce Clermont-Auvergne Hockey Club založený r. 1972 vyhlásil v květnu téhož roku bankrot s dluhy téměř 200 tisíc eur. Přitom v roce 1999 vyhráli divizi 1 (druhou nejvyšší soutěž) a v roce 2001 byli v semifinále Coupe de France (pohár), kde vyřadili profesionály z Grenoblu a narazili až na Rouen. V letech 2002 až 2005 hráli nejvyšší francouzskou soutěž. Po bankrotu v roce 2007 skončil v divizi 3 (až ve čtvrté nejvyšší soutěži) druhý a postupoval až do třetí nejvyšší soutěže, kterou hraje dodnes.

Klubu se přezdívá Arvernes neboli Kanci, jehož mají i ve svém znaku. Vyznává modré, bílé a oranžové barvy.