„Přijeli jsme sem vyhrát," přiznal zcela vážně americký hlavní kouč Jaroslavle Tom Rowe před benefičním utkáním na počest památky zesnulého hokejového obránce a zlínského odchovance Karla Rachůnka, který podstatnou část své kariéry strávil právě v ruském klubu.

Právě dnes vyvrcholí jeho týdenní soustředění super výjimečným střetnutím. Přestože nepůjde o body, vyprodaný Zimní stadion Luďka Čajky bude sledovat prestižní bitvu se vším všudy, kde nikdo nikomu nic nedaruje.

„Nic jiného nám nezbude než hrát proti takovému mužstvu naplno," tuší kapitán a vůdce Petr Čajánek, jehož mužstvo na jeden zápas posílí bratři Karla Rachůnka Ivan a Tomáš z pražské Sparty.

Jaroslavl rok po tragické letecké katastrofě opět složila špičkové mužstvo, které je v současnosti druhé ve Východní konferenci a celkově čtvrté v celé mocné KHL.

Paradoxem je, že v první třicítce kanadského bodování soutěže nenajdete jediného hráče Jaroslavle. Lokomotiv totiž vstřelil průměrných 59 branek. Produktivita je však rozdělená na celý tým. Hned osm hokejistů nasbíralo v dosud odehraných 23 zápasech sedm a více bodů. Hlavním klíčem úspěchu je tak brankář Semyon Varlamov, který je s procentuální úspěšností 94,2 druhý nejlepší v KHL. Opírají se také o pevnou defenzivu, jelikož inkasovali jen 46 branek.

„Chceme ale tady na obraně ještě zapracovat, jelikož v posledních zápasech jsme poztráceli body. Zaměříme se také na napadání," plánoval Rowe.

Jaroslavli sice schází sedm reprezentantů, přesto jména jako Viktor Kozlov, Vitalij Višněvskij, Semyon Varlamov či Alexej Kaljužnyj budí respekt. „Jejich hokej je někde jinde a všichni to uvidí," ví Čajánek.

Co si pod tím představit? Americký kouč namixoval mužstvo složené většinou z Rusů, případně hráčů pocházejících z postsovětských republik. K nim přivedl jednoho Švéda, Fina a Kanaďana. Prezentovat se chce typicky ruským výborným bruslením a kanadským důrazem.

„Chci se přizpůsobit ruskému hokeji a vzít si z něj to nejlepší. Ale také se jej snažíme kombinovat se zámořským fyzickým hokejem. Koncovky utkání proto hrajeme americkým agresivním stylem," pověděl sympatický trenér Rowe.

„Ale nemyslím tím rvačky, ty nemám rád," doplnil s úsměvem někdejší asistent trenéra Caroliny Huricanes, kde v roce 2006 získal Stanley Cup a pro zámořský klub pracoval jako vyhledavač talentů.

Město Jaroslavl

Je ruské město ležící 250 km severovýchodně od Moskvy na soutoku řek Volha a Kotorosl. Jde o hlavní město stejnojmenné oblasti, má 604 000 obyvatel. Rozloha města činí 205 čtverečních kilometrů. Město je rozděleno na 6 okrsků: Dzeržinský, Zavolžský, Kirovský, Krasnoperekopský, Leninský a Frunzenský.

Podle legendy bylo město založeno již roku 1010 Jaroslavem Moudrým, na místě, kde při lovu zabil medvěda, jehož také dnes najdeme ve znaku města. Datum založení města je sporné, ale první zmínku o Jaroslavli v letopisech nacházíme roku 1074, je tedy nejstarším městem v této části Ruska. Zdroj: www.wikipedia.cz

Tým Jaroslavle ve Zlíně

Brankáři: Curtis Sanford (č. dresu 1), Semyon Varlamov (35), Vitalij Kolesnik. Obránci: Artur Aminov (97), Mark Flood (36), Alexandr Guskov (99), Dmitrij Kulikov (7), Sami Lepistö (18), Michal Pašnin (33), Vitalij Višněvskij (5). Útočníci: Daniil Apalkov (40), Alexandr Černikov (22), Emil Galimov (72), Oleg Jašin (91), Alexej Kalužnyj (71), Vladislav Kartajev (98), Viktor Kozlov (25), Roman Ljuduchin (88), Jurij Petrov (26), Mikelis Redlihs (19), Maxim Truněv (51).

Víte, že?

Stánek ruské Lokomotivy Jaroslavl pojme něco okolo devíti tisíc diváků. Arena 2000 je multifunkční halou, takže je využívána nejen pro lední hokej, ale také pro koncerty, na které může přijít až 8795 fanoušků. Její stavba vyšla na 62 milionů dolarů, započala v roce 1998 a dokončena byla v roce 2001. Předseda IIHF o této hale prohlásil, že je to „nejlepší multisportovní centrum na světě". V roce 2003 hostila mimochodem mistrovství světa hráčů do 18 let.

Trenér Vladimír Vůjtek starší dvě sezony po sobě, 2001/2002 a 2002/2003, vyhrál s Jaroslavlí dva mistrovské tituly. Na prvním se podílel ještě Jan Peterek, na druhém kromě něj měl podíl i současný obránce Zlína Radim Tesařík a Karel Rachůnek. V dalších sezonách dres Lokomotivu oblékali z českých hokejistů ještě Zbyněk Irgl, Radek Bonk, Michal Barinka a zesnulí Jan Marek a Josef Vašíček. Ze slovenských hráčů pak Martin Štrbák, Richard Zedník a zesnulý Pavol Demitra.

Opora Jaroslavle obránce Vitalij Višněvskij se narodil v ukrajinském Charkově, ale s hokejem již začínal v Torpedu Jaroslavl. Vždy však reprezentoval Rus­ko.

Nejvíce zápasů v NHL (932) ze současného týmu Jaroslavle má útočník Viktor Kozlov, jehož draftovalo v roce 1993 San Jose Sharks. Postupně pak vystřídal týmy Florida Panthers, New Jersey Devils, New York Islanders, Washington Capitals.