Zlín přitom dnes ztratil dvougólové vedení. Jenže 77 vteřin po vyrovnávací Maroszově trefě rozhodl v čase 53:57 zadák Jakub Ferenc, který Pardubice připravil v lednu vůbec poprvé o všechny body a druhou porážku z posledních šesti zápasů. „Každá série jednou končí. Oni tomu šli asi víc naproti, bohužel. Je ale škoda hned po vstřeleném gólu takhle inkasovat,“ litoval bek Pardubic Marek Trončinský.

Osmadvacetiletý dvoumetrový a téměř stokilový přerovský odchovanec ve službách Zlína se totiž v neděli s Vítkovicemi dočkal premiérové trefy v extralize. A nyní svým druhým extraligovým gólem v životě během posledních šesti dnů rozsekl mač kuriózní trefou.

Ferenc z velkého úhlu jen nahodil od mantinelu kotouč na Kacetla, před kterým clonil útočník Šťastný, a pardubickému brankáři prošel kotouč mezi betony. 

Fotbalisté Zlína (v bílých dresech). Ilustrační foto
Ševce čeká dvojzápas s Opavou, Slovácko představí Janoška

„Někdo tam střílel a odrazilo se to zpět do rohu, věděl jsem, že před bránou stojí Šťavák (Šťastný) a dojížděl Fořťák (Fořt), tak jsem to tam hodil a šťastně to tam propadlo,“ popisoval Ferenc. „Káca to asi neviděl. Měl si krýt první tyčku, prolítlo to tam po zemi,“ mrzelo Marka Trončinského.

Berani vedli už od 10. minuty, kdy Fořtovu zblokovanou střelu dorazil za Kacetla Šťastný. Ve 25. minutě Kubiš v přesilovce nabil kanón Sedláčkovi mezi kruhy – 2:0. Svůj tisící zápas v extralize pak ozdobil druhou asistencí obránce Žižka.

Naopak mizerný den měl střelec Bukarts, který za stavu 2:1 trefil u prázdné pardubické klece jen horní tyč a pět vteřin před koncem sám před prázdnou brankou nedal pomyslné razítko.

Tomáš Žižka
Žižka odehraje tisící zápas. V kabině nám teče pramen dlouhověkosti, směje se

Pardubice od druhé třetiny převzaly iniciativu, Zlín se stáhl, ovšem Kašík dlouho odolával. Pochytal šance Rolinka se Sýkorou, stejně jako dorážku Poulíčka či Hrabala. Až v 45. minutě si krásně povodil zlínské hráče Tomášek a po sólu překonal do té doby výtečného zlínského gólmana. Ve třetí třetině se Zlín snažil svůj jednogólový náskok bránit. Jenže v přesilovce Marosz vyrovnal.
Až pak přišlo Ferencovo rozhodující nahození. „Byl to vyrovnaný zápas, šťastně to tam spadlo. Bereme tři body, za které jsme rádi,“ pochvaloval si hrdina Ferenc.

Už zítra vyzvou Berani od 16 hodin vicemistra z Liberce. 

PARDUBICE - AUKRO BERANI ZLÍN 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 35. D. Tomášek (S. Treille), 53. Marosz (Trončinský, Rolinek) - 10. D. Šťastný (Fořt, Roberts Bukarts), 25. P. Sedláček (Kubiš, Žižka), 54. Ferenc. Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Pešek, Rampír. Vyloučení: 3:4 Využití: 1:1.

Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Holland, Hrabal, Cardwell, Wishart, Ščotka – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – T. Svoboda, Tomášek, S. Treille – M. Kaut, Poulíček, Perret – Bojko, Dušek, Beran. Trenéři: Holaň, Marek, Janecký.

Aukro Berani Zlín: Kašík – Ferenc, Freibergs, D. Nosek, Valenta, Řezníček, Žižka – D. Šťastný, Fořt, Roberts Bukarts – Okál, Honejsek, Kubiš – J. Ondráček, P. Sedláček, O. Veselý – Illo, Popelka, Klhůfek. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík, Hrazdira.

OHLASY TRENÉRŮ

Miloš Holaň (Pardubice): „Ztratili jsme domácí zápas. Nejsem spokojený s přístupem ani hrou, kterou jsme předváděli. Bylo to bez pravých koulí, jak se říká, a bez emocí. Zlín sice dal šťastné góly, ale my jsme nebyli důrazní. Výkon nebyl dobrý, až na výjimky, kdy se nám podařilo stáhnout náskok soupeře. Po nepochopitelné chybě první pětky, která nebyla stavebním kamenem pro náš výkon, jsme inkasovali. Navíc dostali dva góly při hře pět na pět, což by se nemělo stávat. Jsem zklamaný, každé klopýtnutí pro nás může být vzhledem k vyrovnané tabulce fatální.“

Robert Svoboda (Aukro Berani Zlín): „Do zápasu jsme vstoupili dobře, podařilo se nám navázat na výkony z domácího prostředí. Dostali jsme se lehce do vedení, mohli jsme to ještě navýšit. Místo toho přišla komplikace, kdy domácí snížili a Bukarts netrefil do prázdné branky. Ve třetí třetině domácí přidali, my jsme byli moc pasivní. Vypadalo to na remízu, ale šťastný gól na naší straně rozhodl. Pro nás je to velmi dobrý výsledek.“