Jenže když se dobře vyspí a splaší se mu šikovné ruce, umí velké věci třeba v samostatných nájezdech.

Lotyšský hokejový útočník Edgars Kulda nasázel zatím šest gólů, za poslední tři zápasy se střelecky připomněl dvakrát.

K nim přidal i šest asistencí. Straší snad jen jeho -10 v hodnocení +/- při účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách.

„Dosavadní výkony jsou v pořádku, ale stále chci být lepší,“ povídal v rozhovoru pro Deník 24letý Kulda, který zatím nejvíc zazářil při své extraligové premiéře proti Třinci (1+1), v přímé bitvě proti kamarádovi a svému zlínskému předchůdci Robertsovi Bukartsovi.

Tehdy byl novináři žádaný, od té doby ale zůstal trochu stranou mediální pozornosti. Co se o něm vlastně ví? Rodáka z Rigy draftoval v roce 2014 tým NHL Phoenix Coyotes, předchůdce dnešní Arizony.

Hokejové utkání Tipsport extraligy v ledním hokeji mezi HC Dynamo Pardubice (bílém) a PSG Berani Zlín (v modrožlutém) v pardudubické ČSOB pojišťovna ARENA.
Z pardubického dusna vezou Berani tři body

Člen lotyšské reprezentace a účastník mistrovství světa 2015 strávil roky 2012 až 2015 v kanadské juniorce WHL v dresu Edmontonu Oil Kings. Jeho o šest let starší bratr Arturs momentálně hraje KHL za Čerepovec.

Když si jeho jméno zadáte do vyhledávače na Yotube.com, vyjedou vám videa z několika jeho drsných šarvátek v zámoří. Že se nebojí předvedl poprvé v dresu Zlína v úterý v Pardubicích (5:1) s Kanaďanem Cardwellem.

„Nemám s tím problém. Je to součást hry. Navíc fanoušci si to užijí,“ přiznal 181 centimetrů a 82 kilogramů vážící Kulda, že nemá potíž sundat rukavice ani v extralize.

Víc podrobností o něm nenajdete.

„Chci vyhrát mistrovství světa,“ prozradil Kulda na dotaz, co je jeho největším snem. A co hokejový vzor? I tam má jasno.

„Jako dítě jsem měl oblíbeného hráče Pavla Dacjuka a oblíbený tým byl New Jersey Devils,“ zmínil Kulda klub sídlící nedaleko New Yorku a někdejšího útočníka Detroitu, který dnes válí v Petrohradu.

Také sedmdesátitisícové krajské město Zlín v údolí lesů a kopců na něj udělalo dojem.

„Město je skvělé! Líbí se mi tady, má díky Baťovi docela zajímavou historii. A je tady i několik skvělých míst k jídlu. Celkově jsem tedy se Zlínem velmi spokojen,“ hlásí Kulda, který si pochvaluje i jinými kritizované starší a skromnější zázemí Zimního stadionu Luďka Čajky.

„Ne, stadion je skvělý. Samozřejmě je starší než ostatní, ale to není problém,“ mávl rukou Kulda, který 13. listopadu oslavil 24. narozeniny.

„Žádná velká oslava ale nebyla. Prostě jsme byli na večeři s Jakubem (Sedláčkem), Ralfsem (Freibergsem) a jejich rodinami,“ zmínil své dva nejbližší parťáky z týmu PSG Berani Zlín.

Po 22 odehraných zápasech v extralize už rovněž může srovnávat úroveň s KHL.

„Obě ligy jsou různé, ale zároveň na vysoké úrovni. V KHL je defenzivnější hra,“ vypozoroval Kulda, který se na rozdíl od Bukartse do intenzivního studování češtiny nepustil.

„Teď nemám učitele, snažím se učit sám. Když se příští léto vrátím do Česka, budu studovat jazyk s učitelem,“ slíbil Kulda.

Během reprezentačních srazů lotyšského nároďáku je i Zlín mezi hráči téma. „Trochu ano. Lotyšští hráči nyní znají Zlín! A každý říká, že je to skvělé místo, kde hrát hokej,“ tvrdí Kulda, který zatím žádnou návštěvu svých blízkých ve Zlíně neměl.

„O tom jsem ještě nepřemýšlel. Možná ale někdo přijede,“ nevyloučil Kulda.

Kdy se mu zase splaší ruce?