„Je to blízko, bude to derby, takže nic jednoduchého, ale o postup se popereme,“ vzkázal kouč Zlína Robert Svoboda, jehož tým na ledě majitele Prezidentského poháru Plzně prohrál 2:3.

Během zápasu v Plzni a souběžně hraných zápasů to chvíli vypadalo, že ševci vyzvou Pardubice. Ovšem poté, co pražská Sparta prohrála v Chomutově, hráli berani v Plzni o domácí prostředí proti Olomouci. „Chtěli jsme vyhrát, protože vítězství by nám dalo ještě šanci na šestku. To se nepovedlo, což nás štve. Je to za námi a musíme se soustředit na předkolo,“ věděl Svoboda.

Výtečnou formu do série si přenese zlínský vousáč Zdeněk Okál, který jako jediný včera dvakrát po přihrávkách Bukartse překonal brankáře Svobodu a základní část se zastavil na šestnácti gólech.

Nejprve v 19. minutě poslal Zlín do vedení 1:0 využitou přesilovkou. Jenže o dvacet vteřin později bylo srovnáno. To si Matějíček nešťastně srazil za Kašíka přihrávku Tomáše Kubalíka. Ještě před gólovou přestřelkou pláchl v oslabení Fořt, ale trefil jen horní tyč Svobodovy branky.

Ve 32. minutě zužitkovala svůj tlak vedoucím gólem, když Stach z pravého kruhu zakončil pod horní tyč.

Jenže opět Zlín bleskově vyrovnal. O 55 vteřin později odražený puk doklepl za Svobodu opět Okál, který vstřelil svůj šestnáctý gól v sezoně.

Michal Popelka
Popelka se dočkal. Už ani nevím, kdy jsem dal gól, vzpomínal

Jenže ve 39. minutě Plzeň ujela v oslabení a Vracovský po spolupráci s Kratěnou poslal zblízka pod horní tyčku a vstřelil vítězný gól zápasu. V první třetině nás Plzeň přehrávala, ale i když jsme se potom zlepšili, tak jsme byli málo produktivní v přesilovkách, což rozhodlo,“ litoval Svoboda.

Zlín se sice snažil vyrovnat, měl k dispozici půlminutovou přesilovku pět proti třem, ovšem suverénní Plzeň si výhru vzít nenechala a po zápase převzala Prezidentský pohár pro vítěze základní části, kdy ziskem 107 bodů stanovila nový klubový rekord.

„Snad až na první třetinu jsme nebyli lepším týmem. Často jsme se ocitali v oslabení a vůbec bylo znát, že nám stále chybí řada zraněných hráčů. Chtěli jsme se ale rozloučit vítězstvím, což se povedlo,“ pochvaloval si Hanzlík, jehož tým si naopak na soupeře do čtvrtfinále potká.

„Do startu je ještě nějaký čas a věříme, že se někdo z kluků uzdraví. Čekáme hlavně na návrat Milana Gulaše. Okruh možných soupeřů pro čtvrtfinále se zúžil na trio Olomouc, Zlín, Sparta, ale nejde si vybírat. Na začátku každé série jsou šance padesát na padesát, Volno vyplníme odpočinkem a tréninkem,“ podotkl Hanzlík.

PLZEŇ - AUKRO BERANI ZLÍN 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 19. T. Kubalík, 32. Stach (P. Kadlec, Moravčík), 39. Vracovský (Kratěna, D. Sklenička) – 19. Okál (Roberts Bukarts, Freibergs), 32. Okál (Roberts Bukarts, Šťastný). Rozhodčí: Bejček, Pražák – Flegl, Polonyi. Diváci: 7 307.

Škoda Plzeň: M. Svoboda (Hylák) – Moravčík, P. Kadlec, Kvasnička, D. Sklenička, J. Kindl, Jones – Stach, Kratěna, Indrák– Kantner, Mertl, T. Kubalík – Schleiss, Kracík, D. Kindl – Vracovský, Kodýtek, Hollweg – Pour.

Aukro Berani Zlín: Kašík (Štůrala) – Freibergs, Ferenc, Řezníček, Matějíček, Valenta, Žižka (A), Gazda – Roberts Bukarts, Šťastný, Okál – Honejsek, Fořt, J. Ondráček – O. Veselý, Fryšara, Kubiš – P. Sedláček, Popelka, Klhůfek.

HC Aukro Berani Zlín  - Piráti Chomutov
Zlín porazil Chomutov a udržel šance na čtvrtfinále