Zopakovat podobný scénář a utišit dnes a zítra rozvášněné plzeňské publikum? To by bylo, pánové, předčasné mistrovské dílo! Pusťte se směle do něj…

„Buďme při zemi, a kdyby se podařilo vyhrát jeden zápas, tak budeme spokojení," stál včera po tréninku opět pevně nohama na zemi kouč Zlína Rostislav Vlach.

Umí si moc dobře spočítat, že je lepší se držet zpátky. A pak třeba překvapit, šokovat. Vždyť na ledě Ocelářů Zlín vyhrál všechny tři zápasy. Ve čtvrtfinále s Vítkovicemi uspěl v rozhodující šesté bitvě, předtím se dvakrát prakticky sám vlastní nedůsledností připravil o dvě výhry. Celkově herní projev beranů v play off na ledě soupeřů vyznívá lépe než před vlastními fanoušky.

„Střídá se to. Jedeme na vlnách. Chvíli jsme hráli doma dobře a venku špatně a opačně. Záleží na momentální formě týmu, na sebevědomí a zraněních," vysvětluje Vlach.

Zlínu také může hrát do karet, že v posledním zápase na plzeňském ledě dokázal otočit nepříznivý stav a nakonec po čtyřech letech a deseti porážkách vyhrál 5:4.

„O zlomení nějaké série to ale není. Je to o tom tam dobře zahrát a mít i štěstí," poznamenal šéf zlínské střídačky a kouč majitele Prezidenského poháru.

Plzeň ale bude doma nebezpečnější, rozhodčí dost možná pod tlakem divokých fandů úzkostlivější na posuzování faulů. „Možná se více potlačí do útoku a bude agresivnější v napadání," tuší Vlach, který si z vulgárních urážek plzeňského publika na zlínskou adresu hlavu nedělá.

„Jejich fanoušci jsou celkově trošku jiní, a to i v základní části. Nadávky skandují rádoby fanoušci, kteří si myslí, že jsou vtipní. To opravdu hráče uráží. Ale jinak to žádný vliv na tým nemá. Hráli jsme tam několikrát a tým se s tím vyrovná," poznamenal Vlach.

Ten nemůže počítat s dlouhodobými marody brankářem Horčičkou, útočníky Honejskem a Kubišem a také Melenovským, který však s týmem včera odcestoval. Obránce Linhart a útočníci Holík s Okálem se sebezapřením včera trénovali.

„Zranění doléčená nejsou. Linhart je ve fázi, že do zápasu naskočí. Jeho zranění by mělo být lepší. Melenovský hrát nebude, ostatní by ale měli nastoupit," podotkl.

K dispozici má v tuto chvíli čtyři kompletní formace a dva náhradníky do obrany a útoku. „Jak budeme hrát, se rozhodneme až před utkáním. Kusů je dost, uvidíme, jak to poskládáme," nechtěl Vlach včera před odjezdem předbíhat a odkrývat karty.

Dnes se hraje netradičně již od 15 hodin, proto berani mají v plánu nabitého víkendu dobrovolné rozbruslení již od 8.30 hodin. „Kdo bude chtít jít na led, bude mít možnost. Budeme mít také dřívější oběd," podotkl Vlach.

Jeho tým se z Plzně vrátí až v pondělí před polednem. „Takhle to navrhli sami hráči. Zápas bude trvat dlouho do večera a nechceme cestovat během noci. Ať se kluci raději dobře vyspí a nejsou po dlouhé cestě rozbití. V pondělí by byl stejně dobrovolný trénink nebo volno, tak vyjedeme až ráno," vysvětlil netradiční krok zlínský stratég Rostislav Vlach.

Uspěje na této indiánské válečné stezce?

Program hokejistů

VČERA: rozbruslení (10 hodin), oběd (11.30), odjezd do Plzně (13), uložení výstroje v kabině (17.30), odjezd na hotel (17.45), ubytování (18), večeře individuální. Večerka 22:30.

DNES: snídaně (6.30), odjezd autobusu na ZS (7.45), rozbruslení (8.30–9 hodin), odjezd na hotel (9.30), oběd (9.45), odpočinek (10.15), odjezd na zápas (12.30), sraz v kabině (12.45), zápas (14.45), odjezd na večeři (dle konce zápasu, cca 18.15), večeře (18.30).

ZÍTRA: snídaně (6.30), odjezd na rozbruslení (8.45), sraz v kabině (9), rozbruslení (10–10.30), odjezd na hotel (11.15), porada (11.45), oběd (12), odpočinek (12.15), odjezd na zápas (16), sraz v kabině (16.15), zápas (18.15), odjezd na večeři (dle konce zápasu, cca 21.45), večeře (22).

PONDĚLÍ: snídaně (6.30), vyklízení pokojů (7.45), odjezd domů (8).