„Jen díky Kašíkovi jsme byli v utkání a díky němu máme aspoň bod," chválil výtečný výkon svého brankáře asistent zlínského trenéra Juraj Jurík.

„Bod beru. Rád bych měl ale tři. Pos… jsme to," nebral si servítky obránce Zlína Oldrich Kotvan.

Kdo viděl zápas Vítkovic ve Zlíně, vybaví si zlínskou dominanci a výhru ševců 2:0. Dnes to bylo opačně. Vítkovice ševce přestřílely 41:20. „Dávali jsme moc příležitostí. Po první třetině to přitom vypadalo dobře. Začali víc bruslit a měli víc šanci. Držel nás Kaša," pochválil svého gólmana Kotvan, který na rozdíl od čtyř dlouhodobě zraněných útočníků (Veselý, Šťastný, Ondráček, Okál) do zápasu nastoupil po jednozápasové pau­ze.

„Trochu jsem pauzu cítil, než se člověk do toho dostane. Bylo to těžké. Byli jsme hodně v obranném pásmu, což nás stojí zbytečně moc sil," litoval Kotvan až příliš defenzivní taktiky.

„Kvalita zápasu byla ovlivněna soupiskami. Obě mužstva mají hodně zraněných klíčových hráčů, bylo tam hodně nepřesností. Myslím, že domácí nás předčili v nasazení, měli větší elán," všiml si asistent zlínského trenéra Juraj Jurík.

Přitom to byli ševci, kdo se v polovině zápasu dostal do vedení. Honejsek ukázal oběma vítkovickým zadákům záda, řítil se sám na Bartošáka, ale forhendovou kličku nedotáhl do konce, ale kotouč zůstal ležet v brankovišti. Vtom se přiřítil buldozer Kubiš a doslova dotlačil kotouč v nepřehledné situaci do sítě.

Zatímco před gólem ještě střely Bukartse, Marušáka, Popelky vítkovického gólmana zaměstnaly, po vedoucí trefě se ševci zatáhli a tvorbu hry přenechali soupeři. „Hráči do puntíku splnili první předpoklad, a to totální bojovnost. Snažili jsme se být aktivní a cením si i toho, že jsme i za stavu 0:1 hýřili aktivitou a nepolevovali," pochvaloval si vítkovický kouč a GM Jakub Petr.

Kašík byl sice v ohni střel, ale odolával až do 44. minuty. „Kaša chytal famózně, pochytal neskutečné šance. Za bod vděčíme jemu. Moc jsme mu opět nepomáhali," věděl slovenský reprezentační bek.

Zlínská zeď neodolala až akci Vandase, který našel na vzdálenější tyči Yana Stastneho, jemuž stačilo trefit odkrytou část branky – 1:1. „Za ten nemohl. Byl dost zbytečný. Jednoduše jsme nedokázali dostat puk z pásma," litoval Kotvan, který zápas dohrál, přestože ve třetí části dostal ránu pukem do tváře. „Dostal jsem do brady, bylo to hned po buly. Postavilo se to na placku a hráč pak puk neovládá. Nešťastná náhoda. Šití bylo, byly potřeba dva stehy, a trochu potříštěné zuby. Nic vážného, naštěstí," ulevil si Kotvan.

Zápas sice zlínský zadák nakonec dohrál, ale ani on nezabránil Vítkovicím, rozhodující trefě Vandase v prodloužení. „Není jednoduché se držet systému, když proti tak kvalitně bránícímu týmu jako Zlín dvacet minut před koncem prohráváte. Nakonec jsme to v posledních dvaceti minutách otočili. Za precizní dodržení taktiky musím hráče pochválit," vzkázal svým hráčům Petr.

Ševci už v neděli od 15.30 hodin přivítají doma Mladou Boleslav.

HC Vítkovice Ridera – PSG Zlín 2:1 v prodloužení (0:0, 0:1, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 44. Stastny (Vandas, Szturc), 61. Vandas (Hrbas, Stastny) – 29. Kubiš (Honejsek, Roman Vlach). Rozhodčí: Hodek, Úlehla – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 5721.

Sestavy:

Vítkovice: Bartošák – Urbanec, Výtisk, Sedlák, Hrbas, D. Krenželok, Kovář – Vandas, Stastny, Szturc – P. Zdráhal, O. Roman, D. Květoň – E. Němec, Balán, Kolouch – Tomi, Hudeček, Illéš. Trenéři: Petr a Trnka.

Zlín: Kašík – Marušák, Kotvan, Bořuta, Blaťák, Matějíček, Žižka – Bukarts, P. Holík, Říčka – Honejsek, Roman Vlach, Kubiš – Gago, Podešva, Maruna – O. Horák, Popelka, Goiš. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a R. Hrazdira.