Celý rok vám Deník přináší seriózní a ověřené zprávy. Dnes, poslední den roku, jsme pro vás připravili trochu odlehčení a nadsázky

K trolejbusům a autobusům přibude další prostředek hromadné dopravy. Hlavní přepravní trasy ve městě bude už za pár let brázdit také lanová dráha s kabinkou. Inspiraci čerpal magistrát v zahraničí.

„Hustota dopravy a stav silniční sítě neumožňují ve Zlíně jiné řešení. Cestování ve výšce je tak snad správnou cestou," nepochybuje o smyslu nové lanové dráhy i mluvčí města Zdeněk Dvořák. Podle něj se tak ulehčí už tak přetíženým ulicím ve městě.

„Hromadná doprava kabinkovou lanovkou nad městem je stěžejním dopravním prostředkem například ve městech v Gruzii. Bez výrazné potřeby oprav tam tyto kabinky fungují už padesát let. Konečně města zjišťují, že tento způsob dopravy má své kouzlo a hlavně opodstatnění. Využívat lanovky jen k lyžování byl čirý nerozum," je si jistý Pavel Martinák, šéf fan klubu českých lanovek a kabinek.

Do začátku se počítá s dvěma linkami. Linka A by spojovala Otrokovice s Želechovicemi. Linka B by pak měla úvodní nástupní prostor zhruba u zimního stadionu a mířila by na Jižní Svahy.

„Veškeré další podrobnosti se teprve dohadují. Musíme se shodnout jak budou kabinky veliké a kde všude budou zastávky. Je možné, že některé zastávky budou na střechách významných budov. Nejdůležitější je, že tyto projekty podporuje Evropská unie 99 procenty, a městskou kasu to tak bude stát pakatel," věří Miroslav Adámek, primátor Zlína.

Výstavba nového způsobu městské hromadné dopravy by mohla být zahájena už v roce 2016. Rozpočet akce počítá s částkou přesahující miliardu korun. Podobné projekty však hodlá unie bezvýhradně podporovat. K dotování jízdného se zavázal i Zlínský kraj.

„Naší snahou je dostat lidi z aut a silnic do hromadné dopravy. Proto budeme udržovat jízdné ve vlacích, autobusech a konečně i v lanových kabinkách na velmi nízké úrovni. Aby člověka stála jízda autobusem téměř stejně jako jízda autem, to by byla cesta do pekel," ozývají se i hlasy z jednadvacítky. (baf)

Informace v tomto článku se nezakládají na pravdě. Jde pouze o silvestrovskou fiktivní zprávu.