Jaromírovi je něco přes pětašedesát. Při dotazu na jeho intimní život se směje. „Ještě před nějakou dobou bych to bral jako provokaci,“ vysvětluje. Potom ale přišel tip od jiného kamaráda na pilulku, která mu dokáže pomoci. A všechno se rázem v tomto ohledu změnilo.

Ilustrační foto
Češi promiskuitní nejsou. Nejčastěji se milují dvakrát až třikrát týdně

Není to ale jediný případ, kdy se člověk ze starší generace sexu na nějakou dobu vzdal: 39 procent lidí nad šedesát let sex nepraktikuje, vyplývá z ankety Deníku mezi téměř 9000 respondenty projektu Jak milují Češi.

Odborníci poradí

Nicméně téměř polovina žen a mužů nad šedesát let se stále o sex zajímá a pravidelně ho praktikuje. „24 procent jedenkrát týdně, stejné procento alespoň jedenkrát měsíčně. 13 procent šedesátiletých sex vůbec neomrzel a praktikují ho ještě častěji,“ podotýká k výsledkům šetření sexuoložka Laura Janáčková.

Na možné nástrahy sexu v pokročilejším věku nemusejí být lidé sami. Existuje řada míst, kde požádat o radu. Do Česka totiž dorazila takzvaná sexuální asistence, kdy odborníci dokážou poradit například zdravotně postiženým lidem, ale i seniorům a párům.

Ilustrační foto
Polohy při milování: Češi rozhodně nepatří mezi akrobaty

Sexuální asistenty v Čechách školí sdružení Freya. Jak uvedla Lucie Šídová, výkonná ředitelka organizace, za rok 2018 poskytli 230 asistencí: „Největší zájem byl o sex, doteky, masáže a poradenství. Službu využili převážně muži a dvě ženy.“

I po osmdesátce

Sexuální asistenti lidi učí akceptovat své tělo: jejich pomoc spočívá i v možnosti mluvit o svých tématech v této oblasti, v hledaní intimního prostoru, možnosti dotýkat se poprvé svého těla, ale i třeba nákupu erotických pomůcek či masáže.

Pravidelně udržovaný sexuální projev pak přispívá k vytvoření sexuálně stimulujícího ovzduší v manželství. „Toto ovzduší zvyšuje sexuální dráždivost a vytváří kapacitu pro sexuální činnost, která často překračuje věk i 80 let,“ dodává odbornice na lidské vztahy Laura Janáčková.

Ilustrační foto
Erotické pomůcky zpestřují sex polovině Čechů. Odvážnější jsou ženy