Na zámku v Bystřici mohou lidé cestovat v čase

Kdy: sobota 24. srpna od 16 do 19 hodin

Kde: zámek v Bystřici pod Hostýnem

Vrátit se zpět do časů kolem roku 1933 mohou lidé při večerní prohlídce zámku v Bystřici pod Hostýnem.

V sobotu se tam totiž uskuteční další série prohlídek s názvem Cestování v čase s obyvateli zámku.

Lidé tak díky průvodcům budou moci nahlédnout do doby, kdy zámek opustila rodina Loudonů a na šedesát let se tady usídlila armáda.

„Návštěvníci se také dozvědí, jak se tu žilo představitelům Hitlerjugend i vojákům Varšavské smlouvy. Prohlídky se uskuteční v šestnáct, sedmnáct, osmnáct a případně i devatenáct hodin," upřesnila za organizátory Eva Nedělníková.

Poslední koncert na kopuli kina Hvězda už dnes

Kdy: dnes ve 20.30 hodin

Kde: kino Hvězda v Uherském Hradišti

Letní hudební sezona na střešní kopuli v atriu uherskohradišťského kina Hvězda končí. Poslední koncert se tady uskuteční už dnes. Od 20.30 zde vystoupí ambientní hudebník Petr Stašek se svým Delaylama projektem a videožokejka Petra Pohlová.

Ambientní Delaylamova hudba spočívá v hledání výpovědi skrze elektronické a akustické zvukové atmosféry, nikoliv prostřednictvím tradičních hudebních nástrojů. S tím rezonují minimalistické animace Petry Pohlové inspirované horami, světlem a nebem. Vycházejí z folklorních dekorativních prvků i japonského komiksu.

„Vstup na hudební večer je volný, občerstvení bude zajištěno," zve pracovník uherskohradišťských Městských kin Jaromír Orel.

Na Modré poteče medovina proudem

Kdy: sobota od 13 hodin

Kde: Archeoskanzen Modrá

Jubilejní desátý ročník Dne medu a medoviny se v sobotu odpoledne uskuteční v Archeoskanzenu Modrá. Jeho součástí bude i devátý ročník soutěže o titul král medoviny. Hodinu po sobotním poledni odstartuje akci jarmark, o hodinu později mohou návštěvníci začít ochutnávat med lesní, řepkový, lipový či akátový a více než padesát druhů medovin.

Kdo se stane králem medoviny pro rok 2013, bude známo v 15.30 hodin. Nejlepší med pak vyberou sami návštěvníci skanzenu.

„Chybět nebude ani soutěž družstev ve stloukání másla. To si mohou lidé namazat i s medem na čerstvý chleba," říká správce skanzenu Lubomír Sláma.

Na své si přijdou i děti, za nimiž přijede divadlo Kunovští komedianti s Doškovou pohádkou aneb Jak si Vojta pro štěstí vylezl. K dobré pohodě budou návštěvníkům v opevněném sídlišti vyhrávat cimbálová muzika Liša a Fernet blues.

Ve Strání se sejdou mistrovské dechovky

Kdy: pátek až neděle

Kde: Strání

Folklorně kulturní víkend ve Strání odstartuje v pátek v 17.30 hodin vernisáž obrazů Stanislava Knotka a Petra Přikryla na Zámečku. O dvě hodiny později pak začne na Štrbákovci program „Škaredý Juro, pěkný Jan", v němž vystoupí CM Husličky s Vlastou Grycovou ze Strání, ženský pěvecký sbor Plkotnice ze Suché Loze, pěvecký sbor Nedachlebjan, mužský pěvecký sbor Krasavci z Ostrožské Nové Vsi a domácí mužský pěvecký sbor S.E.N. Na sobotní odpoledne od 16 hodin je připravený zábavný program pro děti s bratry Chabičovskými na nádvoří Zámečku. Od dvaceti hodin bude na stejném místě vyhrávat DH Straňanka.

V neděli pak víkendový program vyvrcholí XII. festivalem dechových hudeb „Pod Javorinú" od 15 hodin na nádvoří Zámečku. Příchozí se mohou těšit na DH Lidečanka, DH Maguranka, která získala 2. místo v profi kategorii na mistrovství Evropy dechových hudeb v roce 2008, absolutního mistra Evropy dechových hudeb z loňského roku DH Křídlovanka a konečně na DH Straňanka, vítěze Zlaté křídlovky 2008 a absolutního mistra Evropy dechových hudeb 2009. Nedělní program bude natáčet TV Šlágr.

Pec nám spadla aneb Pohádka ve Zlatém jablku

Kdy: neděle v 10 a 15 hodin

Kde: Zlaté jablko Zlín

Se svým představením Pec nám spadla zavítá do Zlína divadelní společnost Koráb z Brna. Představení začínají již tradičně v 10 a v 15 hodin a vstup na ně je opět zdarma. Vyplatí se však rezervace na 733 641 769.

Stejně jako všechny ostatní pohádky ve Zlatém jablku je i tato postavena na úzkém kontaktu herců s dětským publikem. Vystupují zde „živí" herci s různými typy loutek, které komunikují s dětmi, vtahují je do děje a nutí je aktivně se do představení zapojit. I ti nejmenší diváci tak mají příležitost rozvíjet svoji iniciativu, uplatnit svoji fantazii a přímo se podílet na vývoji příběhu.

Valašský čagan nabídne folk, rock i metal

Kdy: pátek 23. srpna od 20 hodin

Kde: výletiště Rybníček v Huslenkách na Vsetínsku

Střet odlišných žánrů nabídne divákům devátý ročník hudebního festivalu Valašský čagan, který se uskuteční dnes večer v Huslenkách na Vsetínsku. V areálu výletiště Rybníček se představí čtveřice zástupců folkové, rockové i metalové scény.

První jmenovaný žánr bude reprezentovat skupina Kajkery z Frýdku-Místku, která má na svém kontě úspěchů zaznamenáno i vítězství v celostátním finále Porty nebo první místo v soutěži Moravský vrabec. „Skupina se zabývá především vlastní tvorbou z autorské dílny zpěváka Theodora Barcziho," uvedl za pořadatele festivalu Michal Mikulenka.

Do stejné kategorie jako Kajkery patří také písničkář Jiří Monty Motyčák, jenž je na Valašsku znám díky společným koncertům se vsetínskými Žambochy. Tlustý pán, jak sám sebe Monty někdy nazývá, bude v Huslenkách propagovat velmi úspěšné album Rybolof.

Naprosto odlišný žánr zastoupí na devátém ročníku Valašského čaganu mladá heavymetalová formace Donor ze Vsetína. „Kapela vznikla teprve v loňském roce, ale jako jedna z mála se orientuje převážně na vlastní tvorbu," upozornil Michal Mikulenka.

Závěr přehlídky obstará hornolidečská rocková skupina Midnight Blue s frontmankou Karolínou Slánskou. Kapela odehraje pravou bigbítovou taneční zábavu, neboť její repertoár je sestaven z rockových hitů české i světové hudební scény.

Akce se bude konat za každého počasí, taneční kolo i podstatná část míst pro sezení bude zastřešena. Program devátého Valašského čaganu začíná dnes večer v Huslenkách ve 20 hodin.

Liptálské slavnosti přivítají Rusy, Gruzíny i Mexičany

Kde: Kulturní areál v Liptále

Kdy: čtvrtek 22. srpna až neděle 25. srpna

Na pátek si pořadatelé připravili vystoupení folklorních souborů z Gruzie, Mexika, Bosny a Hercegoviny a Ruské federace. Sobotní program zahájí řemeslnické dny, které doprovodí dobový jarmark. Návštěvníci si budou moci nakoupit výrobky od řezbářů, kovářů a dalších tradičních řemeslníků. „Připravenou máme také výstavu rostlin, keřů a květin," prozradil předseda Folklorního sdružení Lipta Liptál Ladislav Michálek.

Vedle vystoupení hostů z České republiky i ze zahraničí budou moci návštěvníci v sobotu večer naslouchat zvuku klarinetu a saxofonu legendárního českého hudebníka a umělce Felixe Slováčka. Hodinu před sobotní půlnocí pak akci oživí slavnostní ohňostroj.

Nedělní program začne bohoslužbami v liptálském římskokatolickém a v českobratrském kostele evangelickém. V půl druhé odpoledne pak vyjde slavnostní průvod z horní části Liptálu Špica do Kulturního areálu. „Slavnostního průvodu se pravidelně účastní téměř čtyři sta krojovaných. Vytváří tím nezapomenutelnou atmosféru akce," doplnil za organizátory Michálek.

Děti přenesou vodu, dospělí zase zatlučou hřebíky

Kde: hřiště TJ Sokol, Pohořelice

Kdy: sobota 24. srpna

Zábavou nabité sobotní odpoledne a večer čekají obyvatele Pohořelic a okolí. Tamní dobrovolní hasiči totiž chystají dětský den, který se pak přehoupne ve sportovní hry pro dospělé, večer završí zábava s kapelou Flegmatik.

„V pořadí už čtvrtý dětský den konaný na hřišti místní TJ Sokol nabídne soutěže jako přenášení vody, střelbu ze vzduchovky nebo třeba míčové hry. Disciplín bude celkem deset, děti dostanou kartičku a po splnění úkolů na jednotlivých stanovištích do ní dostanou razítko, na konci pak odměnu. Připravujeme také soutěž v běhu," láká na akci starosta SDH Pohořelice Vít Blaha.

Po dětské části následují sportovní hry pro dospělé. Konají se od sedmnácté do zhruba devatenácté hodiny. „Účastníci se převléknou do různých hasičských oděvů, uběhnou vytyčenou trať či si vyzkouší zatloukání hřebíků. Po skončení odvedou děti domů a může začít taneční zábava," dodává Blaha. Součástí odpoledne je také ukázka hasičské práce.

Absolventy JAMU spojí v Napajedlech koncert

Kde: Koncertní síň Rudolfa Firkušného, Napajedla

Kdy: neděle 25. srpna, 19 hodin

Hudební prázdninové setkání s příjemnou atmosférou slibuje výroční desáté setkání bývalých spolužáků JAMU a jejich hostů, jehož součástí je vystoupení komorního orchestru Musica Festa. Akce se koná v neděli v Koncertní síni Rudolfa Firkušného v Napajedlech, začátek je v 19 hodin.

„Z Napajedel pochází jeden z našich spolužáků, absolvent Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, proto se akce koná právě v tomto městě. Našli jsme tu nejútulnější prostory, které jsme mohli mít. Koncertní síň je stvořená pro takové příležitosti," říká za pořadatele Josef Fojta.

Koncert je veřejnosti přístupný, vstupné činí 100 korun. „V programu vystoupí také kolem třiceti účinkujících, což jsou absolventi JAMU. Akce je vlastně prázdninově zaměřená, jde o koncert pro absolventy daného ročníku a jejich přátele," dodává Fojta.

Fryštácký malý svět pro milovníky hudby

Kdy: pátek 23. srpna až sobota 24. srpna

Kde: farní dvůr, Fryšták

Město rozezní hudba. Občanské sdružení Z kola ven pořádá pro všechny fanoušky dobré hudby už po čtrnácté festival Fryštácký malý svět, který se koná ve dnech 23. a 24. srpna na farním dvoře ve Fryštáku.

Návštěvníci se mohou těšit na třináct hudebních těles, mezi nimiž se nachází i plzeňská punková legenda Znouzecnost, bluesová skupina ZVA 12-28 Band ze Zvolena a extravagantní brněnský banjoband Poletíme?.

Lístky na festival se dají koupit v předprodeji za zvýhodněnou cenu ve fryštácké knihovně, klubu Bamboo a hospodě Zelenáčova šopa. Jednodenní vstupné stojí dvě stě korun, dvoudenní tři sta osmdesát a dvoudenní v předprodeji tři sta padesát korun. Děti do 10 let mají vstup na festival zdarma.

Festival začíná v pátek 23. 8. od 16 hodin a v sobotu 24. 8. od 13 hodin. Doprovodný program začíná v sobotu od jedenácti hodin. Akce se koná za každého počasí. V případě vytrvalého deště se hudební dění přesune do farní stodoly. Součástí festivalu bude také dětský koutek.

V rámci festivalu také mohou rodiče s dětmi navštívit pohádkovou hru divadla Hvizd Jak šel knír do světa, která se uskuteční v sobotu ve 13 hodin na náměstí ve Fryštáku. Vstupné je dobrovolné.

Sidoňané oslaví 225 let obce

Kdy: sobota 24. srpna

Kde: Sidonie

Dvě stě dvacet pět let. To už je důvod k oslavě. Přesně před tolika lety vznikla osada Sidonie, která je nyní místní částí Brumova-Bylnice. Obec proto návštěvníkům nabízí v sobotu 24. 8. bohatý kulturní program a výstavu o své historii.

Ve 13 hodin odpoledne se koná výstava o historii Sidonie, která bude k vidění v bývalé škole.

O půl třetí začne hlavní kulturní program. Na pódiu vystoupí pěvecký sbor Trávnica, Tetky Mažoretky, dechová hudba Brumovjanka, Hladíkovi, Symbioza, Fire Rice a DJ Anders. Vystoupení kapely Headmaster potrvá od desíti večer až do ranních hodin. Program doplní i zábavné akce a soutěže pro nejmenší.

Pro všechny návštěvníky je vstup zdarma. Nebude chybět stánek s občerstvením a alkoholickými i nealkoholickými nápoji.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU