I když, nebylo by to škoda? Přece jen provětrat tělo by to chtělo.

Napajedla roztančí a rozezpívají Moravské chodníčky

Kdy: pátek 8. srpna od 20 hodin a sobota 9. srpna od 16 hodin

Kde: areál kláštera

Velkým setkáním folklorních souborů ze Slovácka, Valašska a Hané budou žít v sobotu Napajedla. Akce nese název Moravské chodníčky a začne už dnes ve 20 hodin, kdy je připravené „Zpívání o vojně", které se koná v klášterní kapli. Moravské chodníčky pak pokračují zítra od 16 hodin na nádvoří nového kláštera. „V tento den mohou zájemci navštívit také farmářský trh na Masarykově náměstí, kde v jedenáct vystoupí i folklorní soubor Radovánek," láká do Napajedel starostka města Irena Brabcová.

Poznejte místní farmáře

Kdy: sobota 9. srpna od 10 hodin

Kde: Kozí farma Zerlina v Hážovicích

Den otevřených dveří se bude konat v sobotu na farmě Zerlina. Návštěvníci nahlédnou do chodu farmy a také budou mít možnost ochutnat jogurty nebo sýry z kozího mléka. K zakoupení budou i výrobky z produkce zemědělců z okolí a regionální potraviny z Valašska, například med, kváskový chléb nebo koláče.

O doprovodný program se postará cimbálová muzika Portáši.

Projekt Poznej svého farmáře vznikl pod záštitou Ministerstva zemědělství.

Každou sobotu jedna z menších farem v Česku otevře své dveře všem zvědavcům, cílem je zvýšit popularitu regionálních potravin.

V Liptále se představí nejlepší dřevorubci

Kdy: sobota 9. srpna od 15 hodin

Kde: přírodní amfiteátr v Liptále

Deset nejlepších dřevorubců z celé České republiky se představí v sobotu na soutěži zvané Stihl Timbersports.

Soutěžící se utkají celkem v šesti disciplínách, jednou z nich je například Standing Block Chop, což je přesekávání stojícího kmene sekyrou. Tato disciplína vlastně simuluje klasické kácení stromů. Dřevorubci se utkají také v disciplínách s klasickou ruční pilou.

Divácky nejatraktivnější podívanou je určitě soutěž zvaná Hot Saw. Cílem je uříznout tři kotouče o průměru šestačtyřicet centimetrů motorovou pilou, která váží pětadvacet kilo, její výkon přesahuje dvaašedesát koní a její zvuk připomíná závody Formule 1.

Prázdniny s autíčky

Kdy: 9. srpna od 14 hodin

Kde: Valašské Meziříčí, park zámku Kinských

Zajezdit si v trenažéru, vyfotit se s historickými vozy, vyzkoušet hasičskou techniku, zapojit se do tvoření, projet si stezku v zámeckém parku, zatočit kolem štěstí a navštívit výstavu Autíčka z krabiček. Taková je víkendová nabídka zámku Kinských ve Valašském Meziříčí.

Například v zámecké zahradě připravují organizátoři akce stezku. Po ní se bude projíždět v papírových autíčkách. Chybět nebudou ale ani skutečná historická vozidla. Návštěvníci mohou využít příležitost a pořídit si u nich v dobových kostýmech fotografii. Připravováno je rovněž tvoření a omalovánky s BESIPem, vystřihování a lepení papírových modelů a další akce.

Sobotní odpoledne bude zahájeno v parku Kinských ve Valašském Meziříčí ve 14 hodin. Potrvá do šesti hodin večer.

Rocková pivní noc

Kdy: sobota 9. srpna od 19 hodin

Kde: Slušovice Music club Sud

Přijďte se pobavit, k poslechu i tanci bude hrát kapela Premier + Fireball, od půlnoci pak na terase rockotéka pod vedením DJ Dalibora Dědka. Vstupné do 21 hodin, po 2.1 hodině 80 Kč.

Sjezd horských kol bike rally Kopná

Kdy: pátek 8. srpna od 17 hodin, sobota 9. srpna od 20 hodin

Kde: penzion Kopná

Sjezd horských kol je započítávaný do seriálu WBS. V pátek 18,00 9,30 hodin trénink, ve 21.30 začíná start noční rychlostní zkoušky o pohár penzionu Kopná.V sobotu začíná 8,00 10,00 trénink, v 11 hodin pak start rychlostních zkoušek 1,2,3,4. V 15 hodin vyhlášení výsledků, v 15.30 následuje ukázková jízda soutěžních vozidel.

Myslivecký den

Kdy: sobota 9. srpna od 14 hodin

Kde: Slušovice, myslivecká chata Nové Dvory

Program pro děti: střelby ze vzduchovek, skákací hrad, jízda na koních, hod na cíl, táborák. Pro všechny ukázka sokolnictví.

Dále: tombola zvěřina + věcné ceny, výstava mysliveckých trofejí, zvěřinové speciality, občerstvení pivo víno, slivovice, nealko. K tanci a poslechu zahraje kapela Prinz.

Vstupné je dobrovolné.Akce se koná za každého počasí, jsou zajištěny party stany.

Slavnosti piva budou ve znamení fotbalu

Kdy: sobota 9. srpna

Kde: areál Kamínka v Roštíně

Dvoudenní festival Slavnosti piva v Roštíně na Kroměřížsku odstartuje už dnes odpoledne. Devatenáctý ročník akce bude doprovázet fotbalová atmosféra: sobotní Kamínka totiž navštíví Jakub Kohák a Leoš Noha, které příznivci fotbalu znají ze televizního seriálu Okresní přebor.

Festival tradičně nabídne k ochutnání i množství druhů piv. Svůj stánek tady bude mít přes deset pivovarů, stánků s jídlem a dalšími dobrotami. O letošní hudební program se postarají například kapely Alkehol, Arakain, Doga a hvězdou pátečního večera bude kapela Horkýže slíže.

V sobotu kromě soutěží a bohatého programu, které jsou pro návštěvníky festivalu připraveny, vystoupí třeba Reflexy, Metalinda, Vašo Patejdl, No Name a večer uzavřou Kosovci.

Věžky hostí tradiční letní výstavu

Kdy: do neděle 10. 8.

Kde: výstaviště Věžky

Vše pro zahradu i domácnost nabízejí prodejci na zahrádkářské a hobby prodejní výstavě Zahrada Věžky léto 2014.

„Až do neděle se budou v asi třech stovkách stánků nabízet různé květiny, keramika, koření, kuchyňské potřeby a také hromada občerstvení," vyjmenoval organizátor Roman Jelínek.

Každý den čeká na návštěvníky i doprovodný program v podání dechových kapel. V pátek zahraje Stříbrňanka, v sobotu Trnkovjanka a na závěr v neděli pak Věrovanka.

Nefalšovaná bitva o hrad Buchlov

Kdy: sobota 9. srpna od 10 hodin

Kde: hrad Buchlov

Na velkou bitvu o hrad se mohou těšit všichni, kdo v sobotu vyrazí na Buchlov. Kromě řinčení zbraní se mohou zaposlouchat také do dobové hudby, pobavit se u divadla, šermířských vystoupení nebo ochutnat pokrmy z dymníku.

Akce je nazvaná V erbu tří pruhů páni z Kunštátu na Buchlově, protože letošní rok je Rokem pánů z Kunštátu, a to na počest 550. výročí mírových misí nejvýraznějšího představitele kunštátského rodu, českého krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad.

Bohatý program začíná na Buchlově hned v 10 hodin historickou hudbou Ratus Ratus a pokračuje v 10.30 tanečním vystoupením souboru Porta Temporis. A po krátkém šermířském a dalším hudebním vystoupení se v pravé poledne odehraje bitva o hrad Buchlov.

A v obdobném tempu se bude odehrávat další kulturní program na hradě. Na Buchlově se opravdu nudit nebudete, s dětmi můžete navštívit dětský prohlídkový okruh „Pastelkami po hradě Buchlově" nebo se podívat na divadelní pohádky s rytířskou tematikou.

Dospělé návštěvníky jistě zaujme výstava historických kostýmů přímo na prohlídkové trase nebo ochutnávky pokrmů dle historických receptů. Chybět nebude ani ukázka středověké tortury neboli práva útrpného, dávného soudního prostředku, který sloužil k donucení obviněného nebo svědka k přiznání se. A o tom, jak si žili páni z Kunštátu na Buchlově, se odehraje divadelní a šermířské vystoupení skupiny Revertar.

Víno budou koštovat pod hvězdami

Kdy: sobota 9. srpna od 18 hodin

Kde: Blatnice pod Svatým Antonínkem

Už druhým rokem otevřou vinaři z Blatnice pod Svatým Antonínkem přes noc své sklepy. Akce Blatnické búdy pod hvězdami vypukne tuto sobotu v 18 hodin.

„Podnět vzešel od návštěvníků, kteří chtěli další podobnou akci, jako je Putování po blatnických búdách," řekl ke vzniku neobvyklé akce člen cechu blatnických vinařů Tomáš Rumíšek.

Hosté po zakoupení vstupenky budou moci volně degustovat víno od více než dvaceti vinařů z Blatnice, kteří mají sklepy označené cedulí cechu. Ta dle blatnických vinařů garantuje vysokou kvalitu tohoto tradičního slováckého nápoje.

Na jednotlivých stanovištích u sklepů v areálu Pod Starýma horama budou hrát tři cimbálové muziky, a to muzika Jožky Staši, Šmrnc a cimbálová muzika Jana Nožičky. Pod búdami vystoupí také mužské pěvecké sbory z Blatnice, Hroznové Lhoty, Vnorov a Ostrožské Nové Vsi.

„Atmosféru nočního koštování v búdách osvětlených svíčkami a loučemi dokreslí meteorický roj Perseid, který v tomto období vrcholí," připomněl Tomáš Rumíšek netradiční doplněk akce.

Kouzlo dřevořezby na hájence vernisáž

Kdy: neděle 10. srpna v 15 hodin

Kde: Malenovický hrad

Dvě nové výstavní místnosti v barokní hájence v předhradí malenovického hradu představí Kouzlo dřevořezby. Stejnojmenná výstava ze sbírek Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně bude mít vernisáž již tuto neděli 10. srpna v 15 hodin.

„Expozice zahrnuje kolekci tradičních lidových plastik světců, mariánských motivů, poutních upomínek v podobě dřevorytů či forem na obětinky z proslavené štípské dílny Mašlíkovy," přiblížila výstavu její kurátorka Alena Prudká. Jak dodala, návštěvníci si zde mohou prohlédnout i předměty denní potřeby z oblasti Podřevnicka se svébytnou řezbářskou výzdobou.

„Zajímavostí jsou i hračky z regionální produkce ovlivněné profesionálními výtvarníky, například začazované hračky a dětské nářadíčko z Valašské Bystřice či specifické dřevěné hračky z Nového Hrozenkova," zdůraznila. Exponáty doplní i dekorativní dřevořezba a ukázky z místní betlemářské tvorby.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU