V holešovském centru Tymy mají Všetulské dny

Kdy: od pátku 4. do neděle 6. října

Kde: Všetuly, Holešov

Ode dneška až do neděle se v holešovské místní části Všetuly koná akce nazvaná Všetulské dny. Už dnes od osmnácti hodin se tak ve společenské hale tamního Střediska volného času Tymy uskuteční setkání Všetuláků: vystoupí například folklorní soubor Hlahol, organizátoři připomenou sto padesáté výročí od založení firmy Sfinx a mnoho dalšího. „Všetulské dny jsou určeny široké veřejnosti, pro děti je během celého víkendu připraven bohatý program," lákají pracovníci centra. Perníčky, medovinu, dřevěné hračky nebo jiné řemeslné výrobky mohou pak zájemci nakoupit na sobotním jarmarku v areálu střediska.

Od devíti do třinácti hodin tady mohou děti navštívit dílny nebo koutek s domácími zvířaty. Odpoledne bude věnováno tanci v tamní tělocvičně. Víkendovou slavnost uzavře v neděli od deseti hodin mše svatá za obyvatele Všetul v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Holešově.

Na růžencové pouti zahrají No Name i švýcarští folkloristé

Kdy: od pátku 4. do neděle 6. října

Kde: Uherský Brod

Tisíce návštěvníků zamíří o víkendu do Uherského Brodu na tradiční růžencovou pouť. Program začne už dnes večer, ve sportovní hale se od 20 hodin představí legendy rockové muziky HBS rock, Reflexy originál a Kreyson v čele s Láďou Křížkem. Další dávka hudebních tónů rozezní pro změnu uherskobrodské Masarykovo náměstí, a to v sobotu od 15 hodin.

O zábavu se tam budou starat country kapela Jižané, Žlutá ponorka a rockové seskupení s názvem Doctors band. Zkrátka nepřijdou ani příznivci folkloru. Pro ně je v Domě kultury připravený od 19.30 Púťový večer u cimbálu, kde domácí Oldšava představí vzácného hosta, švýcarský soubor Trachtengruppe Kerns. V ten samý večer ve sportovní hale vystoupí od 20 hodin kapely Premier, Street69 a No Name s hity jako Žily, Ty a tvoja sestra či Nie alebo áno. Samozřejmostí pouti bude i bohatý duchovní program. V sobotu se v klášterním kostele v 16 a 19 hodin uskuteční mše svatá, v 18.30 světelný průvod z farního kostela, ve 21.00 noc mladých v klášter. kostele. V neděli v klášterním kostele budou mše sv. v 6.00, 7.30, 9.00 (ve slov. jazyce), 10.30, 15.00 a 18.30 hodin. Ve 13 hodin se uskuteční loret. litanie a svátost požehnání.

Nad Pulčínské skály vylétnou draci

Kdy: neděle od 13 hodin

Kde: osada Pulčín u Francovy Lhoty

U Pulčínských skal v osadě Pulčín u Francovy Lhoty se v neděli uskuteční již sedmnáctý ročník tradiční Valašské drakiády. Každoročně hojně navštěvovaná akce, kterou pořádají členové Valašské nadace, je určená pro děti i dospělé. Pro všechny účastníky drakiády mají organizátoři připraveny pamětní listy a zajímavé ceny. Součástí setkání v krásné přírodě u Pulčínských skal je také možnost opéct si špekáček, ochutnat „protidrakový" čaj nebo se svézt na koních. Sedmnáctá Valašská drakiáda začíná v neděli ve třináct hodin prezentací účastníků. K nebi pak draci vzlétnou o hodinu později.

Díla medailéra Zemana míří do Vlčnova

Kdy: neděle 6. října

Kde: Galerie Na Měšťance ve Vlčnově

Galerie Na Měšťance ve Vlčnově bude od neděle 6. října hostit výstavu významného pražského akademického malíře, grafika a medailéra Karla Zemana. Vernisáž, kterou uvede Ladislav Bednařík, je naplánovaná na 16. hodinu a její program doplní vystoupení cimbálové muziky Burčáci. Výstava potrvá do 17. listopadu. Dosavadní tamní expozice s názvem Lidové stavby známé neznámé Zlínský kraj poputuje do Kroměříže, kde bude instalovaná v rámci další aktivity tohoto projektu.

Ve Věžkách bude sokolská drakiáda

Kdy: sobota 5. října ve 14.30 hodin

Kde: Věžky

Létání draků všech druhů, velikostí, tvarů a barev se v sobotu o půl třetí koná také ve Věžkách na Kroměřížsku. „Drakiáda se uskuteční v rámci Dne sokolstva, který se slaví osmého října, vyhlášena je i soutěž o nejhezčího draka," upřesnila za organizátory Ivana Zavadilová. Vyhodnoceni a oceněni budou první tři nejúspěšnějí tvůrci vlastoručně vyrobených kousků. Občerstvení bude formou pečených brambor v ohni, s tím bude souviset i druhá soutěž, a to ve stavění různých typů ohnišť.

Divadlo za oponou: dnes nově v Kroměříži

Kroměříž - Divadlo za oponou: to je název nového variabilního prostoru, který bude už dnes otevřen v Domě kultury v Kroměříži.

„Nachází se přímo na jevišti stávajícího divadelního sálu, tedy takříkajíc skutečně za oponou, a nabídne plně vybavený multifunkční sál s divadelní technikou i variabilním posezením," upřesnil ředitel kroměřížského Domu kultury Jiří Králík.

Díky technickému vybavení i variabilitě tak v Kroměříži budou moci vystoupit i programy, které se ve většině případů konají právě v obdobných prostorách. Jedná se hlavně o progresivní inscenace, které staví na bližším kontaktu s divákem či netradičním postavením scény. „Kvalitní podlaha a technické zázemí nabídne ideální možnost využití pro balet a moderní tanec, variabilní posezení pak prostor pro menší hudební jazzové, folkové a jiné produkce," upozornil Jiří Králík. Zahajovacím představením, které zároveň prostor i pokřtí, bude dnes v 19 hodin inscenace Návštěvy pana Greena, která se hraje v rámci komorního divadelního předplatného. „Do konce kalendářního roku nabídneme v Divadle za oponou i některé další, především hudební představení a další aktivity," dodal ředitel Domu kultury. (pku)

Den Zlínského kraje už tuto sobotu

Kdy: sobota 5. října

Zatím nejrozsáhlejší a nejpestřejší program nabídne letošní, v pořadí už čtvrtý ročník Dne Zlínského kraje. Znovu se uskuteční osvědčené akce. Například jízda historického vlaku s parní lokomotivou celým krajem. Připraveny jsou volné vstupy do objektů muzeí Zlínského kraje – letos poprvé i s prohlídkou 14/15 Baťova institutu ve zlínském průmyslovém areálu - anebo vyhlášení nejlepších potravinářských výrobků kraje na Perle Zlínska spojené s ochutnávkou a možností zakoupení špičkových produktů. U hlavního vstupu do zlínské „jedenadvacítky" bude i přehlídka zemědělské techniky. Lidé se setkají s mistry lidové umělecké výroby a nejlepšími vinaři ze soutěže Top Víno Slovácka, z terasy zlínského mrakodrapu, ale i ve zlínské hvězdárně budou moci pozorovat Slunce, chybět nebudou ani výstavy Stavba roku, Lidová stavba roku či Dny strojírenství.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU