Brod bude v sobotu patřit majálesu

Kdy: sobota 10. května

Kde: Uherský Brod, Havřice

Milovníci májových studentských oslav se mohou těšit na sobotu 10. května, kdy se v Uherském Brodě uskuteční letošní majáles. Odpolední část akce začne průvodem masek, který vyrazí od kavárny Ulité Kafé a zamíří na sokolský stadion. Tam se o recesistickou zábavu postará především volba krále majálesu. Večerní program pak odstartuje v 18 hodin ve sportovní hale v Havřicích. V hudebním programu se tam představí kapely Street69, Iné Kafé revival, Nohow, Irinis včetně DJ Davida a Miquela.

Pošestnácté pěšky i na kolech přes Chřiby

Kdy: sobota 10. května od 8 hodin

Kde: Velehrad, Chřiby

Již XVI. ročník Velehradského přechodu a cyklopřejezdu Chřibů se uskuteční v sobotu 10. května. Prezentace účastníků proběhne mezi osmou až desátou hodinou v altánu za základní školou. Na dvou trasách pro turisty a třech pro cyklisty bude několik kontrolních stanovišť s občerstvením. Cyklotrasy o délce 20 km, 32 a 50 kilometrů budou různého stupně obtížnosti. Od lehké trasy přes mírně náročnou až po tu středně těžkou. Cílem přechodu a přejezdu Chřibů je, aby se lidé seznámili s jejich přírodou a ověřili si svoji tělesnou zdatnost. Zkrátka nepřijdou ani předškoláci a školáci, kteří si mohou na uzavřeném okruhu v obci poměřit své síly při cyklosoutěžích. Chybět nebude ani soutěž O putovní pohár ředitele základní školy. „Aby se jí děti ve věku do 15 let mohly zúčastnit, je nutné, aby si přinesly písemný souhlas od rodičů nebo odpovědné osoby," zdůraznil Jiří Kapitán, předseda pořádajících velehradských zahrádkářů. Součástí sportovní akce bude bohatý doprovodný program. Děti a dospělé zabaví herec Slováckého divadla David Vacke, hudební skupina Lončáci z Modré, hradišťský Dům dětí a mládeže Šikula a Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Portáši budou chytat pašeráky na Kasárnách

Kdy: od pátku 9. do neděle 11. května

Kde: Javorníky

Bojový víkend zažijí Javorníky na moravsko- -slovenském pomezí. Uskuteční se tu akce nazvaná Portášskou stezkou. Hlavním programovým dnem se stane sobota. V osm ráno se portáši vydají od chaty Portáš na výpravu za chycením pašeráků. Pátrání skončí v 11 hodin, kdy je naplánováno přepadení pašerácké bandy, která se v tu dobu bude pohybovat kolem chaty Bačkárka. Druhá portášská výprava se na cestu vydá z Kasáren na Portáš hodinu po obědě.

Tady se bude mezi 16. a 17. hodinou pohybovat další pašerácká banda. I na tu si portáši posvítí. Na sobotní večer je pak připraveno společné posezení portášů a zbojníků u vatry. Provedena bude i ukázka výstavby portášského ležení.

Setkání Moravanů a Slováků na Ztracenci

Kdy: neděle 11. května

Kde: Ztracenec v Javorníkách

Tradiční setkání Čechů a Slováků se uskuteční od 11 hodin u památníku Tři kříže na Ztracenci. Akce je pořádána u příležitosti 69. výročí ukončení druhé světové války.

K dopravě je možné využít autobus. Odjíždí o půl osmé ráno z Huslenek. Zpět do Huslenek pak odjede přibližně v 13.45 hodin.

Ti, kteří se po pietním aktu vydají od Ztracence pěšky na Kohútku, budou mít zajištěn odvoz do Huslenek z parkoviště u chaty autem hasičů.

Srdíčková zábava v Březnici

Kdy: sobota 10. května od 20 hodin

Kde: Obecní dům v Březnici

Sportovní klub Březnice pořádá v sobotu už tradiční srdíčkovou zábavu. Ta se uskuteční tuto sobotu v sále Obecního domu v Březnici u příležitosti svátku matek.

Na akci budou k prodeji perníková srdíčka na šňůrce, která mohou pánové dámám zakoupit a ozdobit jimi krk.

„Perníčky jsme začali péct jako takovou malou provokaci, ale už je z toho hezká tradice. Počítáme, že upečeme tak 300 srdíček," prozradila pořadatelka akce Marie Burdelová.

Začátek akce je ve 20 hodin. K tanci a poslechu hraje ADRIEN. Občerstvení, bohatá tombola, perníková srdíčka vše zajištěno. V tombole budou například i „obří" perníky. Jeden příklad za všechny: perníková lokomotiva.

Zacvrnkat si můžete přijít hned na dvě kuličkiády

Kdy: sobota 10. května

Kde: Holešov a na Hořansku

Hned na dvě kuličkiády bude možné zajít si zacvrnkat v sobotu 10. května. Jedna z nich bude v zahradě holešovského zámku, a to v 15 hodin. Soutěžit se bude ve dvou kategoriích, a to rodinné týmy a jednotlivci. „Kdo má kuličky, ať je vezme s sebou," řekla Jarmila Vaclachová ze Střediska volného času TYMY, které tuto akci pořádá.

Druhá z kuličkiád začne už ve 14 hodin a pořádat ji bude Aktivní klub Rusava na hřišti za keramikou na Hořansku. Tady budou moct děti soutěžit ve třech věkových kategoriích. Zasoutěžit si budou moci taky dospělí. Za velmi nepříznivého počasí se pak akce přesune na jiný termín.

Giacomo Puccini bude znít zlínským kostelem

Kdy: neděle 11. května

Kde: kostele sv. Filipa a Jakuba ve Zlíně

Smíšený pěvecký sbor Dvořák Zlín zve všechny milovníky vážné hudby a své příznivce na již tradiční jarní koncert, který se uskuteční v neděli 11. května ve 20 hodin v kostele sv. Filipa a Jakuba ve Zlíně.

Koncert bude zahájen skladbou Antonína Dvořáka „Biblické písně" v podání Romana Hozy a za doprovodu orchestru Collegium musicum. V druhé půli koncertu spoluúčinkují pěvecké sbory Dvořák a Sonet ze Vsetína. V jejich podání a se sólisty zazní za doprovodu orchestru Collegium musicum slavnostní mše „Messa di Gloria" Giacoma Pucciniho.

Jako sólisty se podařilo získat takové vynikající pěvce, jakými bezesporu jsou Jan Ondrejka tenor a Roman Hoza baryton.

Zlínské jaro

Čtvrtý ročník známé akce bude věnován Janu Palachovi, individuální odpovědnosti a zviditelnění nevládních neziskových organizací. Festivalu se zúčastní řada osobností jako Olga Sommerová, Karel Schwarzenberg a další. Bude se diskutovat o událostech sklonku 60. let v Československu, o EU a Ukrajině.

Zlínské jaro: výstava „Jan Palach 16. 25. 1. 1969"

Hlavním záměrem projektu je představit veřejnosti u příležitosti 45. výročí tragické smrti Jana Palacha rozsáhlý soubor fotografií předních českých autorů. Výstavu doplní také 20 panelů FF UK, Národního muzea a Ústavu pro studium totalitních režimů, na kterých se lze seznámit s archivními materiály.

Místo: Photogether gallery, kryt pod Zlínskou poliklinikou

Termín: do 5. 6. (denně 10 17)

Zlínské jaro: výstava „Normální je pomáhat"

Expozice je věnovaná činnosti nevládních neziskových organizací Zlínského kraje. Můžete se seznámit s prací mnoha dobrovolníků a aktivních občanů.

Místo: Městské divadlo Zlín vestibul

Termín: 9. 5. 31. 5.

Vernisáž: 9. 5. v 15 hodin

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU