Ve velkém sále Městského divadla se představí Slovenské komorní divadlo z Martina s inscenací Ivanov Antona Pavloviče Čechova. Režisérem představení je RomanPolák. „Má interpretace je jakousi vizuální show a ukazuje Ivanova pronásledovaného vizemi, které ztělesňují „bábky“,“ hovoří o svém přístupu ke klasickému textu režisér.

Téma Čechovovy hry je po téměř sto dvaceti letech od napsání stále aktuálnější než kdykoli předtím. Její hlavní hrdina řeší stejná dilemata jako mnozí z nás. Dnes by se dalo říci, že Ivanov trpí syndromem vyhoření, který dělá člověka prázdnou schránkou bez hlubšího obsahu.

Polák velmi precizně a citlivě pracuje s prolínáním reálné a groteskní roviny. Zručně buduje kontrasty seriózního a banálního smíchu a domýšlí sugestivně všechny situace. Od 10 hodin se ve velkém sále uskuteční představení brněnského Divadla Polárka Mauglí v adaptaci Hany Mikoláškové. Studio Z nabídne od 14.30 hodin představení HaDivadla Frida, Frida Kahlo Pavla Baďury a od 22.30 hodin inscenaci Švandova divadla Lebka z Connemary irského dramatika Martina McDonagha.

Na Malé scéně v 16.30 hodin se odehraje představení Don Quijote Milana Lasici a Júlia Satinského. „Bylo nám jasné, že v textu musí být zachováno vše podstatné ze Cervantese i z Lasici a Satinského. Zároveň však jsme věděli, že text, ale nejen text, především duch a styl musí být přizpůsoben jedinečnému hereckému ústrojenství Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera. V původní verzi totiž nešlo pouze o Dona Quijota a Sancho Panzu, ale i o dva staré vysloužilé herce, kteří si na Quijota hrají, přou se o něj, zařazují ho do nečekaných souvislostí a nazírají tak náš dnešní svět. Věděli jsme, že tento tak důležitý druhý plán musíme nahradit jinou kvalitou. Neprozradím jakou…,“ říká o inscenaci dramaturg Jan Kolář.