Do posledních úprav pódia zasahují kameramani, kteří pořizují záznam z aktuálního dění na scéně. Ten je promítán na velkoplošné obrazovky, kde jej sledují návštěvníci. Do areálu likérky Rudolf Jelínek pódium převáželo pět čtyřicetitunových kamionů z Prahy.

„Naše firma zajišťuje technické zázemí pro všechny velké koncerty na území Čech. Zabezpečovali jsme například koncert německých Rammstein či kapelu Korn," doplnil Radek Karas. Na pódiu, které mají možnost vidět návštěvníci Vizovic, si zhruba o měsíc později zahraje rocková legenda Deep Purple. (zoe)

Připraveni na rock

Festival Masters Of Rock – aneb Když se z pětitisícového městečka stane rázem více než pětadvacetiti­sícové. Významná událost pro příznivce rockové a metalové hudby s sebou přináší i možnost vyšších výdělků pro vizovické obchody a restaurace. Ty reagují především prodloužením otevírací doby, zvýšením zásob a zúžením nabídky.

„Spousta lidí čeká pouze na tento festival, aby se uživila
i v nás­ledujících měsících. Potřebují ho k životu nejen lidé, kteří nabízejí návštěvníkům jídlo a nápoje, ale i majitelé ubytoven a kempů," uvedla místostarostka Vizovic Zuzana Štalmachová.

Festival potřebují

Majitelé restaurací se proto na zvýšený počet návštěvníků v době konání festivalu důkladně připravují. „Máme delší otvírací dobu a objednali jsme větší zásobu jídla. Také jsme připravili nový jídelní lístek, protože není technicky možné připravit složitější jídla z našeho stabilního lístku. Návštěvníci naší restaurace by pak museli na jídlo dlouho čekat," uvedl kuchař kavárny Martin Michálek.

Některé restaurace upravily i otevírací dobu. „Kvůli festivalu máme otevřeno dřív
a večer zavíráme už v deset hodin. Je to dobré i pro místní, protože se návštěvníci festivalu stahují do areálu a opilci nepořvávají na ulicích
v centru," prohlásil majitel restaurace Antonín Tlusťák.

Také pekárny zaznamenávají během festivalu vyšší počet zákazníků a s tím spojený obrat.

„Firma je spokojená, protože máme mnohem vyšší tržby. I zaměstnanci dostanou více peněz, protože máme
v sobotu otevřeno o čtyři hodiny déle a prodávat pečivo budeme i v sobotu dopoledne," poznamenala prodavačka Olga Geržová.

Majitelé kempů, ubytoven a hotelů mají přes Masters Of Rock plno. „Cizinci mají festival v oblibě, a proto míváme už několik měsíců dopředu plno," uvedl majitel kempu Petr Zavadil.

Také zastupitelé města začali od minulého roku pronajímat pozemky ke stanování. „Minulý rok jsme pronajímali plochy soukromníkům, ale letos se chceme o prostor na ulici Štěpská starat sami," upřesnila místostarostka Vizovic Zuzana Štalmachová.
O po­zemky se podle ní budou starat pracovníci technických služeb, kteří budou za místa pronajatá ke stanování vybírat vstupné a hlídat je.

Festival Masters Of Rock se koná ve Vizovicích tento týden od čtvrtka do neděle. Po-
dle jeho organizátora Jiřího Darona na akci zavítá okolo
20 000 návštěvníků, díky čemuž se řadí k největším u nás.

Zásadní chyby už máme z dřívějška vychytané

/ROZHOVOR/ Jeden z největších českých open air hudebních festivalů se koná právě v jejím městě. Co na to říká místostarostka Vizovic Zuzana Štalmachová?

Chystáte kvůli festivalu nějaká zvláštní opatření?

Jelikož se letos koná již jedenáctý ročník festivalu, myslím, že vše zásadní je již vyřešeno a chyby vychytány. Určili jsme, která místa poslouží jako parkoviště. Policie posílí hlídky a bezpečnost bude zajišťovat okolo sto policistů. Postarali jsme se o úklidy, sečení trávy, odpadkové koše
a obecně o čistotu města.

Které chyby jste v průběhu let vychytali?

Před jedenácti lety byl nedostatek přenosných toalet. Tehdy se také všude válely odpadky. Také se musel zavřít zámecký park, jelikož si z něj návštěvníci dělali veřejnou noclehárnu a toaletu.

Zaznamenali jste v posledních letech nějaké stížnosti?

Lidem na ulici Štěpská vadilo, že museli ukazovat občanku, když vjížděli do svého domu. Také jsme na popud lidí bydlících u nádraží upozornili provozovatele pivního baru Runda, aby ztlumil v řádné době hudbu. Lidé si stěžovali spíše na hluk z této restaurace, než na festival.

Jak se letos dařilo jednat s pořadatelem festivalu Jiřím Daronem o finančním příspěvku?

Minulý rok přišel na zastupitelství po festivalu Vizovjan, který navrhl, abychom tlačili na pořadatele kvůli zvýšení finančního příspěvku městu. Na začátku roku zastupitelé odhlasovali zvýšení přípěvku na dvě stě tisíc korun jako obecně závaznou vyhlášku. Ale organizátor Jiří Daron na toto nepřistoupil. Finanční příspěvek tedy zůstal podle ústní dohody na sto tisíci korunách. ⋌(zut)

Nejhorší je na tom ten smrad

Někteří obyvatelé Vizovic nejsou z festivalu Masters Of Rock zrovna dvakrát nadšeni

Festival Masters Of Rock některým obyvatelům z ulice Nádražní, která vede nedaleko areálu likérky Rudolf Jelínek, příliš nevoní. Stěžují si na hluk a zápach fekálií.

„Máme před domem přírodní záchody, lidé do blízkých keřů běžně vykonávají svou potřebu a následky vám jistě nemusím zevrubně popisovat," stěžuje si jedna z obyvatelek ulice Nádražní, paní Hana Ševčíková.

Za smrad podle ní může nedostatek přenosných toalet takzvaných Toi Toi budek. Na vině je prý také nepříliš časté čištění těchto přenosných WC.

„Myslím, že kdyby ty záchodky častěji čistili, nebude situace tak bezútěšná. Mám malé děti, a proto je mi to velice nepříjemné. Nemůžu je ani pustit ven, aby si šly hrát před dům," říká další z obyvatelek ulice Nádražní paní Eva Ludvíčková. Obtěžuje ji i hluk z nedaleké hospody. V minulých letech tam totiž hrála hudba od rána do noci.

„Samotný festival není až tak hrozný. Respektuji, že do Vizovic jednou za rok přijedou fanoušci metalové hudby," komentuje festival paní Ludvíčková. Hlavní pódium je navíc obrácené na druhou stranu, takže do města hudba prý tolik nedoléhá.

„Zato kravál z hospody nám jde přímo do oken. Nemám radost ani z toho, že se po ulici kolem našeho domu ve dne i v noci potloukají různí lidé. Občas nám někdo v noci zabouchá na okno a jednou jsme měli dokonce rozbitý plot," stěžuje si paní Ševčíková. Reprodukovaná hudba z blízké hospody vadí i Evě Ludvíčkové.

„Stěžovali jsme si na přílišný hluk a město nám garantovalo, že reprodukovaná hudba bude hrát jen do desáté hodiny večerní. Pokud se tak nestane, zavolám na provozovatele hospody policii," tvrdí paní Ludvíčková.

Přes své výhrady k hygieně a hluku, které festival provázejí, ale paní Ludvíčková chápe, že je pro mnohé občany Vizovic jistým zdrojem příjmů a pro město jako celek je přínosný.

„Sama na festivalu sice nevydělávám, ale někteří sousedé ano. Někteří pronajímají zahrady ke stanování a jiní prodávají občerstvení. Na slušné peníze si jistě přijde i město," tvrdí Ludvíčková.