Na hity od Lucie či Kollerbandu ale nezanevřel a vrací se k nim


* Nedávno jste hrál ve Spojených státech amerických. Kolik koncertů jste tam absolvoval, jak jste se k tomu vůbec dostal?

Měli jsme tam celkemosm vystoupení, která se točila okolo koncertu v Chicagu v rámci akce Sisters Cities. Byla to rock´n´rollová šňůra, jak má být. Za čtrnáct dní jsme hráli na sedmi velkých místech a skoro každý den lítali. Řekl bych, že se díky tomu kapela slušně sehrála.

* Co hrajete obvykle na koncertech? Jsou to jen věci z poslední desky nebo děláte průřez oběma sólovými alby?

Hrajeme průřez vším, čím jsem byl… a jsem. Takže je náš festivalový playlist sestaven z Lucie, Kollerbandu i obou mých sólovek. Na každý koncert si vybereme něco nového.

* Mezi oběma vašimi alby je třináctiletá pauza. Změnil se za tu dobu nějak výrazně způsob vaší práce?

Jasně, že za třináct let se člověk něco naučí. Tenkrát jsem neměl studio, ale od roku 1994 už jsme byli v Bunkru a začínali na digitálu s analogemve vlastním studiu. Dodnes mě to spojení technologií baví.

* Co vám přinesla práce na filmové hudbě? Nechtěl byste to zkusit znovu?

Filmovou hudbu bych ještě někdy dělal rád a doufám, že na ni budu mít jednou více času. Chtěl bych udělat hudbu do dobré detektivky, science fiction, veselohry. Samozřejměale k tomu musí být především dobrý scénář.

* Máte vlastní nahrávací studio. Jaký typ kapel se na vás nejčastěji obrací? Jsou žánrově podobné tomu, co sám děláte nebo vás někdo svým stylem i překvapil?


Právě dodělávám desku slovenské kapele No Gravity, což je nu-metal říznutý „Depešákama“. Je to úplně jiná muzika, než dělám já, ale když má kapela dobré písničky, tak se na nich pracovat dá a naopak. Žánr, myslím, nerozhoduje.

* Za svou kariéru jste spolupracoval s řadou hudebníků. Čí spolupráce si nejvíce ceníte?


Jéje, to je otázka. Rád jsem si zahrál s Frankem Zappou, s Ivanem Králem nebo s orchestrem FOK, s Radimem Hladíkem, Michalem Pavlíčkemi Michaelem Kocábem, ale i se spoustou dalších muzikantů. Je jich moc, třeba ještě s Vlastou Třešňákem. Ale lhal bych, kdybych neřekl, že se celý život snažím mít svou nejlepší kapelu na světě. Takže kdo chce, ať se na nás přijde podívat.

* Když sestavujete desku, dokážete odhadnout, která z písniček bude hitem?

Ne. Ale dělám i na písničkách, které se staly hity, takže trochu asi jo.

* Je vůbec možné se osvobodit od takové kapely, jako byla Lucie? Bylo to pro vás těžší, než jste si původně myslel?

Já si myslím, že když něco mezi lidmi končí, nebývá to ze dne na den. Chvíli, která ale může trvat léta, to dáváš dohromady. Pak si řekneš, že to vlastně nestojí za to, život je krátký. Takže ten konec nebyl, jak to tak bývá, když už se rozhodneš, v podstatě těžký.

* Nepomyslel jste někdy na založení nové skupiny, je sólová kariéra vaše definitivní rozhodnutí?

Mám novou super kapelu, a ta se jmenuje David Koller.