V divadle navštívíte maskérnu, malírnu i garderobu

Kdy: neděle 29. května od 10 do 12.30 hodin

Kde: Městské divadlo Zlín

Herci Romana Julinová, Helena Čermáková, Radovan Král, Radoslav Šopík a Rostislav Marek budou v neděli provádět všechny zvědavé diváky, kteří přijdou do Městského divadla Zlín na den otevřených dveří. Komentované prohlídky odstartuje v 10 hodin u hlavního vchodu do foyer ředitel divadla Petr Michálek, každou další půlhodinu pak bude provázet jiný průvodce. Poslední skupinka odchází na exkurzi ve 12.30 hodin. Vstup je zdarma.

Návštěvníci uvidí nitro hlavní i pomocné budovy: technické zázemí, garderobu, maskérnu, kabiny osvětlovačů a zvukařů, stolárnu, malírnu či dílnu modistky. Na všech pracovištích se setkají s konkrétními divadelními profesemi, uvidí některé z nich přímo při práci a zaměstnanci divadla jim zodpoví zvídavé dotazy.

Pro nejmenší diváky připravilo zlínské divadlo k Mezinárodnímu dni dětí na nedělní odpoledne pohádku Plaváček. Vidět ji mohou od 14.30 hodin ve Velkém sále.

Na Kohútce se utkají Valaši se Slováky

Kdy: neděle 29. května od 9 hodin

Kde: horská chata Kohútka

Už po po patnácté se v neděli uskuteční na hřebeni Javorníků na horské chatě Kohútka Bezhraniční valašení. Jde o každoroční setkání obyvatel partnerských měst Rožnov pod Radhoštěm a Považská Bystrica. Setkání začíná v devět hodin ráno. O soutěže se tentokrát postaralo rožnovské Středisko volného času. K dobré náladě zahraje cimbálová muzika Soláň z Rožnova a Štefan Hruštinec s Jurajom Chlebanom z Považské Bystrice. V průběhu dne se také představí slovenský pěvecký sbor Chasa veselá.

V Lukově je Den stromů

Kdy: sobota 28. května

Kde: hrad Lukov

Další ročník akce Den stromů se koná o víkendu na hradě Lukově. Program se bude odehrávat nejen na hradě, ale také v korunách stromů, kde jsou pro děti připraveny tradiční stromolezecké aktivity. Připraveny jsou komentované prohlídky hradu a naučné stezky. Děti se mohou těšit na loveckou lukostřelbu, jízdu na koni či ukázku kovářských prací. Na programu je také řada poznávacích a tvůrčích soutěží s environmentální tematikou a naučná přírodovědná stezka.

„Návštěvníkům bude také k dispozici netopýří a ornitologická poradna s ukázkou handicapovaných živočichů. V případě nepříznivého počasí se akce nekoná.

V Napajedlích budou podesáté závodit inlinisté

Kdy: sobota 28. května od 12 hodin

Kde: Napajedla

Jubilejní 10. ročník závodu na kolečkových bruslích Napajedla in-line 2016 se v sobotu koná v Napajedlích. V rámci něj se po roční přestávce budou udělovat mistrovské tituly v půlmaratonu. „Protože se napajedelský závod jede jako mistrovství České republiky, je zajištěna účast těch nejlepších, navíc očekáváme start jedné olympioničky ze ZOH Soči. Závod je letos také součástí seriálu Luigino Inline Tour," informuje starostka města Irena Brabcová.

Kvůli akci budou pro veškerý provoz od 12 hodin uzavřeny silnice Na Kapli, Svatoplukova, Sady, Palackého a náměstí T. G. Masaryka. Od 12.30 hodin začne prezentace všech závodníků, samotný závod začíná ve 14 hodin. Na trať jako první vyrazí začátečníci s rodiči pouze na odrážedlech, následuje celá řada dalších kategorií. Po večerním vyhlášení výsledků se koná streetparty, akci završí vystoupení kapely Reflexy. „Aby toho nebylo málo, na páteční večer od 17 do 20 hodin jsou připravené tréninkové jízdy po části závodního okruhu, které budou probíhat od nového parkoviště vedle městského úřadu až po vinárnu Na Kapli. Tento prostor bude rovněž pro dopravu uzavřen," láká do Napajedel starostka.

Dětský den v Holešově zpestří i Pavel Novák

Kdy: sobota 28. května od 14 hodin

Kde: zámecká zahrada v Holešově

Dobrodružnou cestu pohádkovou zahradou se známými postavičkami, ale také vystoupení zpěváka Pavla Nováka nebo sboru SPgŠ nabídne tuto sobotu dětský den v zahradách holešovského zámku.

Vstup je zdarma a chybět nebude ani skákací hrad, kouzelník, koně, stánky a další atrakce. „V případě nepříznivého počasí se akce uskuteční v arkádách zámku, upozorňují pořadatelé z holešovského střediska TyMy a Městského kulturního střediska.

Hrad Buchlov ovládnou pohádkové bytosti

Kdy: sobota 28. května od 9 do 16 hodin

Kde: hrad Buchlov

Starobylý hrad Buchlov se v rámci blížícího se Dne dětí otevře jako strašidelný hrad. Na kluky a holky se na hradě těší všechny jeho tajemné, roztodivné a strašidelné bytosti, ale také ostatní pohádková havěť.

K tomu, aby se s nimi děti mohly setkat, je třeba, aby si za padesátikorunu zakoupily pohádkovou kartu. V hradním nádvoří pro ně budou připraveny tradiční soutěže a hry. U udatných rytířů si třeba mohou vyzkoušet svůj postřeh, čipernost, rychlost a odvahu. Divadlo Scéna Zlín zahraje dopoledne dětem pohádku Křemílek a Vochomůrka, odpoledne pak bajku o Rákosníčkovi. V sobotu se budou na hradě konat pouze speciální hrané prohlídky pro děti.

Lázně v Ostrožské Nové Vsi uvidí módní přehlídku i kadeřnickou show

Kdy: sobota 28. května od 14 do 18 hodin

Kde: Sirnaté lázně Ostrožská Nová Ves

Kolonáda v Sirnatých lázních Ostrožská Nová Ves bude v sobotu od 14 do 18 hodin patřit dětem i dospělým. Budou to čtyři rušné hodiny plné skvělých kulturních a společenských zážitků. Ateliér Jára ve spolupráci s ředitelstvím lázní připravil pro návštěvníky módní přehlídku Svatebního studia Dany Svozílkové, Ilove Fashion Uherské Hradiště a Miamodels. Především pro dámy by měla být lákadlem kadeřnická show, kosmetika Ivy Vojtkové a Beauty for you Jarmily Hubíkové, ale také výstava Krása ženy.

Na své si na kolonádě přijdou při hrátkách a diskotéce také děti. Možná že mezi ně zavítá i klaun Brdík. K dobré pohodě návštěvníků bude zpívat dětský sbor Včelínek, Pomněnka a pěvecký sbor ZŠ z Ostrožské Nové Vsi. K tanci a poslechu bude od 18 hodin vyhrávat kapela Mix Band. Výtěžek z akce bude věnován Nadaci Korunka Luhačovice.

Dětská neděle s domem Šikula v kině Hvězda

Kdy: neděle 29. května od 9 hodin

Kde: kino Hvězda v Uherském Hradišti

Pořádnou porci zábavy připravily na poslední květnovou neděli Dům dětí a mládeže Šikula a Městská kina Uherské Hradiště. Ve Smetanových sadech budou už od deváté hodiny ranní umístěna tři velká plátna pro společné malování kolemjdoucích dětí. Devadesát minut po poledni mohou začít kluci a holky malovat na chodníku před kinem Hvězda, v jeho foyer pak přijde na řadu malování na obličej a ukázka různých výtvarných technik. V atriu Hvězdy se představí členové kroužků hry na kytaru. Ve čtrnáct hodin se budou v sále kina prezentovat jednotlivé kroužky domečku Šikula.

Noční rybářské závody na Výlantě

Kdy: sobota 28. května od 15 hodin

Kde: rybník Výlanta, Fryšták

Na rybníce Výlanta ve Fryštáku se v sobotu uskuteční letošní první, ale jinak tradiční noční rybářské závody v lovu kaprů. Pořádající Zemědělské družstvo vlastníků Fryšták připravilo pro soutěžící dvě kategorie o hodnotné ceny, mimo jiných živé sele, rybářský přístřešek nebo různé rybářské vybavení a doplňky.

„Závod bude zahájen v sobotu v 15 hodin a nejúspěšnější lovci budou pak známi o den později. Připravena je pro všechny tradičně bohatá tombola a občerstvení v podobě dobrot z grilu či udírny," láká hlavní organizátor závodu Jiří Moravec.

Lovná místa je možné si rezervovat již v pátek 27. května od 18 hodin v buňce u rybníka po zaplacení povolenky v ceně 390 korun, kdy si každý bude moci odnést jednu rybu.

Hradohraní v Malenovicích

Dnešní večer bude patřit na malenovickém hradě hudbě. Zváni jsou všichni příznivci ethnobeatu, zahrají Mirečkovi sekerášé. Začátek koncertu na hradním nádvoří je plánován na 19.30 hodin. V případě nepříznivého počasí se koncert přesune do sklepních prostor hradu. Akci Hradohraní pořádá Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. (ex)