„Zkoušíme to dotáhnout co nejdál, na co nebyla síla na konci minulé sezony. Čeká nás premiéra s druhou alternací, máme taky dva nové členy souboru, kteří se to museli celé naučit. Trochu jsme škrtali a přes prázdniny to dozrálo," informovala umělecká šéfka Městského divadla Zlín a režisérka v jedné osobě Hana Mikolášková.

Pohádkově naivní příběh poválečného broadwayského hitu Finian's Rainbow o záhadném Irčanovi, který se svou dcerou shání v Americe pozemek, na němž by zakopal ukradený hrnec elfího zlata, se v překladu Voskovce a Wericha proměnil v komedii o českých emigrantech hledajících v Americe štěstí a bohatství.

Zlínský soubor změnil prostředí černochů pracujících na plantážích na kabaret světských.

„Jsou to novocirkusáci, kteří sídlí na farmičce a nikdo neví, kdo jsou zač, jestli kradou, nebo skutečně trénují. Jsou to lidé, kteří mají spoustu fantazie. Ta hravost mě baví asi nejvíc," podotkla Mikolášková, podle které je muzikál také poctou těmto lidem.

Muzikál o odvaze snílků, kteří se nebojí zdolat půlku světa, aby našli pohádkové štěstí, je podle Mikoláškové jedna z nejkrásnějších pohádek pro dospělé. (čtk)

„Miluji ji od dětství, může za to samotný příběh a muzika, druhá věc je překlad Voskovce a Wericha. Je to kombinace Ameriky, českého humoru a obrovské hravosti," podotkla režisérka.

Se souborem nově pracují choreografové Jan Bursa, který herce učil především step, a Aneta Michalčíková. S hudebním nastudováním pomáhá divadelníkům Josef Fojta z Hradišťanu.

V muzikálu vystoupí Jan Leflík, Zdeněk Julina, v roli Káči se představí Petra Králová, Woodyho bude hrát její manžel Radovan Král. Těm se prý společně hraje velmi dobře. „Někdy je to těžké, abychom se nenechali příliš unést. V pocitech se unášet necháváme, v některých písních určitě. Vztah na jevišti je ale takový, jaký máme v životě, takže my si to užíváme," řekla Králová. Manželé hodně zkoušejí také doma, zpívají také v autě i s dětmi. „Kluci už písničky umí," podotkl Král.