„Venku mrzne, ale my vám přivážíme sluncem zalitou Itálii," láká Sitek. Divácky oblíbená komedie byla sice napsána již v roce 1762, ale rozhodně se nejedná o zmrtvělou klasiku nebo zaprášené muzejní dílo.

„Jádrem Goldoniho brilantní komedie charakterů je nedorozumění vycházející z časté lidské vlastnosti – z ochoty naslouchat kdejaké pomluvě či drbu a následně pak řešit vzniklé problémy zbrkle, bez rozmyslu a takříkajíc po italsku," prozradil.

Děj hry Poprask na laguně je od prvního výstupu autorem konstruován jako mimořádně třaskavá směs, která nemůže vyústit v nic jiného než pořádný zmatek: svár totiž vypukne mezi ženami, které se do krve pohádají kvůli neuvěřitelně banální události s pečenou dýní. Jejich hádka okořeněná ženskou hašteřivostí, žárlivostí a ukřivděností brzy zasáhne i muže navrátivší se z moře a záhy rozvrátí bezmála všechny milostné vztahy.

Rozkacené a uražené sousedky se promění v nepřátelské armády, které bojují slovy a gesty stejně udatně a tvrdě, jakoby to byly skutečné zbraně. Poprask stíhá poprask, a zdá se, že tato pouliční válka mužů i žen bude trvat, dokud nedojde k naprostému vyčerpání a psychickému zhroucení jedné ze stran.

Uklidnění nepřinese ani snaha mladého soudního koadjutora Isidora, který se pokusí spory utišit, ale svým nepříliš šikovným jednáním naopak vše ještě více zaplétá. Řešení situace se sice nakonec najde, ale je jen otázkou času, než vznikne další bizarní hádka.