Orchestr složený ze samých dívek potěšil v sobotu lázeňské hosty i výletníky, kteří zavítali na luhačovickou kolonádu. V podání osmnácti saxofonů zněla halou Vincentka pestrá směsice skladeb od vážné hudby až po lidovky.

„Letos oslaví náš soubor padesát let své existence. U té příležitosti budeme mít v Luhačovicích i velké setkání bývalých absolventů," prozradila Eva Čapková, dcera kapelníka Vladimíra Schlimbacha. Ta svému otci pomáhá s organizační stránkou dívčího orchestru. Podle ní mohlo orchestrem projít už kolem tří set absolventů.

Saxofonový orchestr složený z dívek je republikový unikát. Hrávají na zahraničních festivalech, ambasádách či na Pražském hradě při příležitosti udělování státních vyznamenání. V domovských Luhačovicích zahajují lázeňskou sezónu a svým koncertem dívky potěšily lázeňské hosty i ve Slovenských Piešťanech.

„Přijeli jsme do Luhačovic jen na výlet a šli si nabrat vincentku, ani jsme nevěděli, že tu je nějaký koncert. Moc se mi to ale líbí a asi se neplánovaně zdržíme až do konce," prozradila v průběhu koncertu Aneta Řehořová ze Slavičína.

Koncert si přirozeně nenechali ujít ani někteří příbuzní a tak si jedna z účinkujících mohla vyslechnout i tuto pochvalu. „Hrála si krásně, až babičce tekly slzy,".

Orchestr mohou navštěvovat dívky od čtvrté třídy. Začínají však nejprve hrou na flétnu. Teprve později, kolem dvanáctého roku, mohou přejít na saxofon.

„Saxofon není jednoduché udýchat. Musí se to nejprve naučit," vysvětlila Eva Čapková.