„S předstihem jsme uvařili sto sklenic povidel, po kterých se doslova zaprášilo. Velký zájem jsme sice očekávali, ale že bude tak mohutný, to nás překvapilo,“ konstatovala boršická dodavatelka trnek i povidel Ludmila Halíková. Samotnému ochutnávání houstnoucí směsi však předcházely hodiny příprav. „Už v pátek jsme trnky museli odpeckovat.

Řada na škrtnutí pod kotlem přišla v sobotu v devět ráno, pak jsme postupně přidávali trnky a míchali. Odpolední míchání už obstaraly tetičky. Ta největší dřina - úklid po vaření - nás ale čeká až v pondělí,“ vypočítal postup činností jeden z organizátorů Petr Klein. Podle jeho slov dá ale nejvíc zabrat čištění kotlíku po zaschlých trnkách. „Čtyři děvčata ho do původního stavu, za pomoci horké vody a drátěnky, dávají celou hodinu,“ poznamenal Klein.

Zkusit si samotný míchací proces přišel také člen mužského pěveckého sboru Folklorního studia (FS) Buchlovice senátor Josef Vaculík. Ten se s výrobou povidel nesetkal poprvé. V jeho rodině se trnky vařily běžně. „Pro mě to není nic nového. Trnky jsme v minulosti jezdívali vařit k tetičce do Boršic,“ zmínil zákonodárce, jenž je rodákem z nejmenší obce Zlínského kraje, Hostějova.

Spolu s buchlovickým mužským pěveckým sborem,který o víkendu zazpíval v dolněmčanském památkovém areálu, na nedalekém jarmarku i míchajícím tetičkám u kotle, se v kulturním programu představili tanečníci z FS Buchlovice, doprovázeni cimbálovou muzikou Rubáš, i hostitelský Dolněmčan. Do chvíle než kotlík ve stavení vydal dvacet litrů voňavých povidel, mohli přítomní navštívit i patnáct jarmarečních stánků. Nebyla v nich nouze například o medovinu z Horňácka, mošty z Hostětína nebo o ukázky krojů veřejně prospěšné společnosti Tradice Slovácka z Blatničky.

Sobotní dění v areálu bývalého mlýna monitoroval Český rozhlas Brno, studio Zlín. Letošní vaření trnek v Dolním Němčí se tak stalo hlavním aktérem dokumentu, který bude odvysílán letos na podzim.