„Z výstav už se pomalu stává tradice. Ty dvě předcházející byly moc úspěšné, takže se těšíme, že se i letos přijdou lidé podívat,“ pozval na expozici jeden ze členů Andromedy Milan Kraken Červenka.

Fotoskupina příští rok oslaví deset let své existence. Jistým specifikem je nízký věkový průměr skupiny. Andromeda má v současné době čtrnáct členů. Nejstaršími jsou padesátníci a nejmladšímu je pětadvacet let. Všichni jsou věrni klasické fotografii negativ-pozitiv, přičemž zhruba polovinu tvorby tvoří černobílé snímky. Pouze Jan Halady se fotografováním živí, zbytek výhradně pánské sestavy má tuto činnost jako koníček.

Jednotliví členové prezentovali svoji tvorbu v mnoha místech České republiky i v zahraničí. „Nejvýraznějších úspěchů v celosvětovém měřítku dosáhl Zdeněk Řivnáč. Jeho dva snímky byly vybrány do soutěže Foto Miniature, která se konala ve Slovinsku, čtyři putovaly na Slovensko. Tam také získal zlatou medaili v mezinárodní soutěži fotografií s názvem Doprava,“ uvedl předseda sdružení Antonín Kostka.

O každém z kolegů dokáže Červenka říct něco zajímavého. „Třeba Jirka Kozubík se nejčastěji věnuje krajině západních Karpat, v poslední době spíše zpracovává melancholická témata, zátiší a prostinké výjevy přírody. Na této výstavě překvapí však fotografiemi architektury,“ uvedl Červenka. Jak dále prozradil, Zdeněk Řivnáč pracuje se sto let starou kamerou.

„David Stránský má výborně zvládnuté historické fotografické procesy, které jsou v dnešní době raritou. Fotografuje na klasický film, velkoformátovou kamerou. A třeba Michal Botek přestaví záběry z jeho cest po Indii, Tibetu, Nepálu. Tak bych mohl pokračovat u všech zbývajících,“ doplnil.

Expozice bude ke zhlédnutí od středy 11. března ve vestibulu budovy a potrvá do úterý 31. března.

(sil)