Běžím ještě pro telefon, vracím se do chodby a tuhnou mi zbytky úsměvu na tváři. Nestojí tam oblečené a obuté dítě, ale polonahý chlapeček s ponožkou a páskem v ruce. Chce jiné kalhotky…

Telefon. "Mohli bychom naši schůzku posunout o půl hodinky. Malého bolí bříško, odvezu ho k babičce. Žena točí v televizi, tak musím já," zní z telefonu.

Hodí se mi to, nebo ne? V deset je tiskovka. To nestihnu! Stejně se nedá nic dělat.

Krajská nemocnice T. Bati,  primář Jiří Šimekna snímku s pacientem Josefem Kozubíkem
Jaký je život s novým jazykem? Ve Zlíně provedli unikátní operaci

Školka. Auto. Navigace. Už i v mém rodném městě jezdím s navigací. Kam toto povede?

Parkuji a čekám, třídím otázky, které jsem si připravila. Nejde mi o klasický rozhovor, chci si povídat. Pořád děsně prší, kapky pleskají o střechu auta. Je skoro devět a tma jako v prosinci.

Nový email. Ruší tiskovku? Přesouvají ji o týden? Najednou mám dostatek času. Dnes je rozhodně zvláštní den…

Ruku mi tiskne usměvavý muž.

"Dobrý den. Michal Žáček. Těší mě," dodává majitel Agentury Velryba a zve mne k sobě do pracovny.

Vypadá přesně tak, jak má vypadat pracovní místo člověka, který je nejen na Zlínsku znám jako organizátor skvělých koncertů, člověk s šestým smyslem na vytipování kapel, které jednoduše baví a na které se chodí, pořadatel rodinného hudebního festivalu Holešovská Regata.

Plakáty všech ročníků Regaty zdobí dlouhou zeď, pod nimi fotografie a další předměty z hudební branže.

Velký stůl, naproti sedačka s dřevěným stolem. Petrolejově modré podtácky. Vonící káva.

Sedíme naproti sobě. Trápí mě svíravý pocit nejistoty. Charismatický muž začíná povídat. Obavy byly zbytečné.

Podzim, to je takový ucelený čas, kdy děláme celou řadu koncertů, tzv. pod střechou. Podle naší zkušenosti lidé v těchto podzimně-zimních měsících rádi koncerty navštěvují. Nejsou tak ovlivněni počasím. Když se v létě udělá krásně, málo komu se chce pod střechu.

Jaký koncertní koktejl jste na tuto sezónu namíchali?

Jde o koncerty převážně ve Zlíně, v Kongresovém centru. Snažíme se o nabídku pestrou, hlavně zajímavou a něčím výjimečnou. V říjnu půjde o tři projekty, z nichž bych vyzvedl zejména jeden: francouzskou zpěvačku Jil Aigrot. /Žil Edró/ s programem The Voice Of Piaf. Jde o světový projekt zpěvačky, která nazpívala hlas Edith Piaf ve snímku La Môme.

Viděla jsem ho, skvělý! Získal i nějaké Oskary.

Ano, dokonce i za hudbu. Jil se v podstatě stala ze dne na den velmi slavnou a objíždí nejprestižnější koncertní sály světa. Nám se ji podařilo získat na jediný koncert v České republice právě sem, do Zlína.
V říjnu do Zlína přijede také veleúspěšný projekt ČESKÉ HVĚZDY ZPÍVAJÍ QUEEN, který byl připraven u příležitosti nedožitých 70. narozenin zpěváka Freddie Mercuryho. Objeví se hvězdy velikosti Kamila Střihavky, Davida Krause.

Zdá se, že říjen bude velmi silný. Bude to tak i v dalších měsících.

To není v říjnu všechno, tento měsíc patří také galakoncertu Petry Janů s její kapelou Amsterdam. Doufám, že další měsíce jsou pro hudební příznivce neméně zajímavé. V listopadu bude hostit divadlo Malá Scéna klubové koncerty. Objeví se Karel Plíhal, Michal Prokop nebo Hana a Petr Ulrychovi s Javory. Klubové koncerty se těší čím dál větší oblibě, mnoha lidem je velmi příjemné zajít do komornějšího prostředí.

Prosinec bude klidnější?

V prvním zimním měsíci se vracíme do Kongresového centra s koncertem bratrů Ebenových, za ním následuje již takřka zcela vyprodaná událost: Magdalena Kožená a Ondřej Havelka s jeho Melody Makers. Představí se swingovými písněmi Colea Portera. Koncert se právem pyšní podtitulkem „Pojďme si zařádit!“ Uslyšíme totiž Magdalenu Koženou zcela jinak, než jsem zvyklí.

Ilustrační foto
Na speciální praxi by studenti chodili do okrasných zahrad

Zcela rozumím tomu, že se vstupenky okamžitě rozletěly do světa. A co vánoční čas? Těšíme se na Čechomor, Juru Pavlicu. Dočkáme se?

Určitě! V polovině prosince navštíví Zlín Vojta Dyk s kapelou B-Side Band. Následuje zmíněný Čechomor, který se letos představí malinko jinak. Bude je doprovázet kvarteto Prague Cello Quartet. Končíme tradičně Hradišťanem, ale netradičně! Domluvili jsme se s primášem, že jako hosta s sebou přivezou Janáčkovu filharmonii Ostrava. Toto velmi významné a známé těleso bude hrát ve zlínském kongresovém centru poprvé.

A začne nová, jarní, sezóna.

Paradoxně ta začíná již prvního prosince předprodejem vstupenek na 8. ročník rodinného festivalu Holešovská Regata konaného v červnu opět v zahradách holešovského zámku. Fanoušci se koncem listopadu začnou postupně dozvídat ta hlavní jména.

Prozradíte fanouškům, na co by se mohli už teď začít těšit?

(úsměv) (rozpaky) (úsměv) Tak…jste tedy úplně první, kdo se dozvídá aspoň jedno jméno…kromě mnoha jiných interpretů se mohou posluchači už nyní těšit na legendární trio BSP. Baláž, Střihavka a Pavlíček.

Velice děkuji. Čtenáři a hlavně příznivci festivalu budou mít velkou radost. Vždyť vy víte… Jak je těžké získat takové zpěváky k nám do Zlína, nebo třeba na festival do Holešova?

Velkou naší výhodou je tradice naší agentury. Jsme na trhu 25 let, vznikli jsme hned na začátku 90. let. V tomto oboru jsou důležité jak osobní reference, tak osobní vazby. Je mnoho interpretů, kteří s námi spolupracují roky, s Ondřejem Havelkou a Melody Makers je to snad již 17. sezóna.

Mě spíš zajímá ta procesní cesta.

Není ani tak náročné, aby přijeli do Zlína, ale čím dál tím více je náročná finanční otázka. Honorářové požadavky jsou tlačeny hodně nahoru. Pokud se v letní sezóně kapelám sejde na jeden den i pět požadavků na hraní, logicky se manažeři snaží ceny posunout nahoru. No a na nás je, abychom to vybalancovali a nemuseli vstupenky zdražovat skokově.

Jak dlouho dopředu se koncerty zajišťují, pokud jde třeba o takovou hvězdu jako je Magdalena Kožená? A jak je to s Regatou?

Tento projekt je v rámci turné s Ondřejem Havelkou, který se nám podařilo získat do Zlína. Bavíme se o něm už asi rok. Pokud jde o Regatu, tam se stává, že ještě neodehrajeme jeden ročník a už máme nasmlouvané kapely na další.

Projekt Pomáháme onkologii, který vznikl před třemi lety, aktivně podporuje onkologické oddělení v Krajské nemocnici T. Bati. V letošním roce již byl zakoupen nový moderní ultrazvuk, nyní získalo Onkologické oddělení díky projektu nová aplikační křesla a
„Kupte lidem čas na život,“ vybízí motto projektu

A co požadavky hvězd? Je pravidlem, že čím větší popularitou zatížená osobnost, tím hvězdnější manýry? Nebo i hvězdičky mají nároky velkých celebrit?

Pořádali jsme koncerty hvězdných skupin Iron Maiden, Rammstein, nebo Stinga a domnívám se, že jde více o pověsti než pravdu. Nepovažuji za manýry, pokud osobnosti chtějí klid a soukromí, aby si třeba mohli pohodlně sednout v šatně. Že interpreti, kteří jsou stále na cestách, chtějí kvalitní hotel. Je to opravdu velmi náročné být každý den v jiném městě. Žádná z hvězd zatím nechtěla černé stěny se zlatými hvězdami, jak se vypráví.

Stalo se vám, že nějaký interpret požadoval něco, co jste nedokázali splnit?

Ano, určitě. Někdy jsou to však požadavky vycházející z úst manažerů, kteří mají za úkol vytvářet jejich image. Ale zažil jsem například vrtochy Ritchieho Blackmora, které byly však spíše úsměvné, ale bylo mojí povinností je splnit. Domluvili jsme hotel ve Zlíně dle jeho požadavků, chtěl nějakou barvu stěn, specifickou lampu, květinu atd.; vše bylo připraveno, ale po koncertu mi jeho manažerka zavolala, že Ritchie chce hned po koncertu odcestovat do Brna. Argumentoval jsem tím, že hotel je připravený tady, dle odsouhlaseného plánu. Manažerka mi vše potvrdila, nicméně že Ritchie chce odjet teď hned.

A co jste dělal?

Nemělo smysl se ptát, proč. Bylo na mně, abych do deseti minut sehnal auto s řidičem, který měl mít do druhého dne odpočinek, a sehnat nový adekvátní hotel v Brně, kam Ritchie zatoužil neodkladně odcestovat.

Podle čeho vybíráte hvězdy? Mně se stává, že zvolím téma, které přijde zajímavé pouze mně. Ostatní neosloví.

To je instinkt. Dramaturgie se dělá podle požadavků publika. Mnohé jsem se za ta léta naučil, už aspoň trochu tuším, co by mohlo lidi bavit. Nejlépe se člověk učí chybami, to je staré dobré moudro. To víte, že jsem taky několikrát vybral interpreta, na kterém jsem prodělal. Někdy se netrefíte do doby, někdy nejsou lidé naladění na zpěváka. Udělal třeba nějaký skandál a dostal se v nelibost veřejnosti.

Hra Smrt v hotelu Alexandria Městské divadlo
Lázně, smrt a Luhačovice: krev i komedie

Ne. Součástí profesionality v tomto oboru je mlčenlivost o honorářových požadavcích. To dělají jen amatéři.

Zkuste to tedy vyjádřit alespoň v řádech desítkové soustavy.

(smích) V dnešní době se již pohybujeme většinou ve stovkách tisíc. Pokud jde o zahraniční kapely, dostaneme se i výš.

Stává se, že musíte kapely odmítat? Jaké začínající kapely byste vyzdvihl, kterým byste chtěl dát šanci hrát právě třeba na Regatě?

Samozřejmě. I když mne to mnohdy mrzí, třeba z časových, nebo kapacitních důvodů je již nemůžeme do programu zařadit. Za velký příslib české hudební scény považuji kapely například Hodiny a Mirai.

Dovolíte mi i soukromou otázku?

Jistě.

Na co vše se dá přijít při cestováním obytným autem světem křížemkrážem?

(úsměv) Spinkací auto, jak mu říkají moje děti, máme asi 5 let a právě ty mě k myšlence auto koupit přivedly. No pokud jen tak jedete, kam vás kola auta pustí, přijdete na to, že tato forma cestování dává obrovskou svobodu. A tato absolutní svoboda umocněná obrovským respektem k přírodě je nadevše.

Velmi děkuji za super strávený čas a obohacující povídání. Dnes je rozhodně zvláštní den…

RENATA VEČERKOVÁ