Samy kapely přiznaly, že s podobnou aférou se od roku 1989 nesetkaly. Jejich fanoušci také velmi rychle přišli s odvetným krokem prostřednictvím internetové petice požadují zrušení vánočního koncertu křesťanské kapely Adorare, který se má v Kulturním domě Klobučan uskutečnit 18. prosince.

„Touto peticí nesouhlasíme s proběhnutím vánočního koncertu kapely Adorare z důvodu prosazování náboženských ideologií, se kterými nesouhlasíme," píší na internetu autoři petice.

Virtuální podpisy přibývají obrovským tempem. Za pouhé dva dny jejich počet přesáhl šest set. Své jméno pod petici připojila také Veronika Ritterová, která je jednáním radnice a odpůrců metalového koncertu naprosto zaskočená.

„Zrušení koncertu v dnešní době? To se mi snad zdá. To nám za chvíli budou diktovat i jak se oblékat a na co chodit do kina? Je to neskutečná ostuda," míní Ritterová.

Ostatně obrovská vlna nevole se na sociálních sítích a v internetových diskusích zvedla okamžitě poté, co vedení radnice dalo na stížnosti věřících obyvatel v čele s místním kaplanem a farářem a navrhlo zrušení koncertu v kulturním domě.

Drtivá většina fanoušků přirovnává toto počínání ke komunistickým praktikám, obviňuje radnici z omezování svobody, upřednostňování zájmů pouze určité skupiny obyvatel a netolerantnosti vůči jinému než křesťanskému vyznání.

„Měl jsem pocit, že žijeme ve svobodné zemi, kde si volené autority nemohou dovolit cenzurovat právě například hudbu a říkat lidem, co smí poslouchat, číst nebo sledovat," přispěl svým komentářem Jan Zavadil.

Další z reagujících Luca Hevér Ptáčková se zase ptá, zda má jako potetovaná, černě oděná posluchačka metalu do Valašských Klobouk zákaz vstupu.

Valašskokloboucký kaplan František Ponížil, který ke zrušení koncertu přispěl, o existenci zmíněné petice proti křesťanské skupině ví.

„To, že vznikla, je věc přirozená, protože jak víme, akce vyvolává reakci," řekl Ponížil.

Doplnil, že naštvané fanoušky svým způsobem chápe, ale vlna nenávistných komentářů, které se po sociálních sítích šíří, jej přece jen mrzí.

Samotná skupina Adorare se k situaci příliš vyjadřovat nechce.

„Nechceme se o tom vůbec bavit. Podle mého názoru je to naprosto zbytečně vyhrocená situace a doufám, že brzy vychladne," sdělil Deníku jeden ze členů křesťanské skupiny, který si ale nepřál být jmenován.

Svůj názor na celou kauzu sdělila Deníku i starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková.

„Předně bych řekla, že celá situace je velmi nešťastná. Chtěla bych zdůraznit, že město koncerty nezrušilo, nýbrž pouze respektovalo celkem velkou komunitu lidí, kteří si koncert ve městě nepřáli," opakovala své vyjádření Olšáková.

Doplnila, že radnice pouze navrhla pořadatelům akce přehodnotit prostory, ve kterých se koncert uskuteční.

„Co se týká petice, zatím nechci předjímat, jak se situace bude vyvíjet. Ale mrzí mě, že by zrovna skupina Adorare, která v našem regionu působí již řadu let, měla tuhle situaci odnést," řekla Olšáková.

Rozhodnutí valašskokloboucké radnice jednoznačně hájí představitelé sousední obce Vlachovice.

„Koncert nebyl zrušen ze strany města, ale ze strany organizátora. Vedení města se totiž jen rozhodlo nepronajmout jejich kulturní dům za účelem tohoto koncertu. Je tudíž naprosto zkreslené a absurdní mluvit o pošlapání svobody," okomentoval místostarosta Radek Fryzelka s tím, že vedení obcí si může vybrat, komu svůj kulturní dům či jiný prostor pronajme a co se v něm bude dít. „A proč? Protože za tento prostor odpovídá," dodal.

Ani ve vlachovickém kulturním domě by se podle něj koncert těchto „satanistických" kapel uskutečnit nemohl.

EVA LUKÁŠOVÁ