V pátek 24. srpna bude hlavní koncert věnovaný 175. výročí narození Františka Bartoše, v sobotu 25. srpna 110. výročí narození skladatelů Karla Vacka, Jaromíra Vejvody a Josefa Poncara.

Přes nadále omezované finanční prostředky se i letos podařilo zajistit pro FEDO 2012 atraktivní soubory.

„Například se jedná o kvalitní indonéský folklorní soubor studentů a lektorů z univerzity v Jakartě. Jeho hudba a zejména tance přinesou pro nás exotickou podívanou," sdělil ředitel festivalu Ivan Šoukal.

Pro milovníky profesionální adaptace folklorního materiálu bude přitažlivé vystoupení vojenského uměleckého souboru Ondráš z Brna. Své umění předvede na zahajovacím koncertu ve čtvrtek 23. srpna.

Velmi atraktivní budou i vystoupení dechových souborů. „Na rozdíl od minulých ročníků přivezou prakticky všechny dechové orchestry s sebou skupiny mažoretek. Atraktivní bude též německá dechovka v typických německých krojích," řekl Šoukal.

Novinkou je vystoupení dvou dechových souborů se spíše tanečně velkokapelovým obsazením, hrajícím moderní muziku. Zaujmout by měly především mladší generaci návštěvníků, kteří neholdují klasické dechovce. Další novinkou jsou večerní programy na nádvoří zámku.

Třeba páteční bude probíhat jako beseda u cimbálu, sobotní se bude věnovat moderní hudbě a jazzu. Festival FEDO je výjimečný mimo jiné i tím, že jej připravují amatéři, členové Velkého dechového orchestru a Bartošova souboru.