„Je pro nás velká čest, že světová premiéra tohoto legendárního snímku bude uvedena právě ve Zlíně," sdělila umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová s tím, že o to víc je jako organizátory těší, že se tak stane v roce, 80 narozenin zlínských filmových ateliérů.

A že se ve Zlíně bude letos slavit ve velkém, dokazuje i program a struktura samotného festivalu. Ten letošní je navíc věnován francouzskému fil­mu.

Pro víc než sto tisíc očekávaných návštěvníků festivalu je připraveno 361 filmů z 56 zemí světa a přes 400 doprovodných akcí. „Celkový počet položek v nabídce letošního svátku filmů ve Zlíně ale přesahuje tisícovku," vyčíslil výkonný ředitel Zlín Film Festivalu Martin Pášma.

Návštěvníci, ale i Zlíňané se tak mají na co těšit, a to až do 3. června, kdy 56. ročník ZFF končí. Lákadel je však mnoho, vybere si každý.

První zlínský festivalový půlmaraton

Závod, který se poběží 28. května v ulicích Zlína. „Přihlásilo se již přes 530 závodníků, ve čtvrtmaratonu je jich přihlášených již přes 230 a také se zapsalo na startovní listinu již 26 štafet, ale ta čísla rostou každým okamžikem," usmál se ředitel festivalu Pášma.

Pocta velikánům

Dramaturgové Zlín Film Festivalu připravili v rámci sekce Pocta velikánům – 80 let zlínského filmového studia opravdovou lahůdku. Na plátně se objeví snímky, které vznikaly ve Zlíně v různých časových etapách.

DIVÁCKÁ SEKCE

O tom, kterých deset legendárních snímků se v jedné ze sekcí rozsáhlé přehlídky francouzského filmu představí, rozhodli sami diváci. Zájemci tak mohou v originále zhlédnout filmy Něžné kuře, Fantomas, Muž z Acapulca, Četníci, Leon nebo Válka policajtů. Či historické snímky Bídníci, Hrabě Monte Christo. Čeká se velký zájem.

FILM LAB

Jde o speciální interaktivní expozici nových digitálních technologií pro zpracování obrazu a zvuku, využívanou při natáčení filmů, v reklamě a další audiovizuální produkci.

Podle organizátorů festivalu bude film Lab umístěn po celou dobu festivalu v prostorách atria U13 objektu Univerzity Tomáše Bati na náměstí T. G. M. ve Zlíně vždy od 9 do 17 hodin.

SEKCE DNY FRANCOUZSKÉ KINEMATOGRAFIE

Tvoří ji 44 snímků, které jsou průřezem toho nejlepšího, co bylo ve Francii pro děti a mládež natočeno.

OPEN AIR PLACE

Koncerty, zábava, projekce pod širým nebem na zlínském náměstí T. G. M.

FRANCOUZSKÁ ULIČKA

Letošní novinka. Na pěší zóně mezi náměstím Míru a tržištěm Pod Kaštany. Tato ulička bude lemovaná prodejničkami, prodávat se zde budou francouzské produkty, znít tu bude francouzská hudba a také se zde v této uličce bude tančit.

ORBIS PICTUS PLAY -VÝSTAVA NA ZÁMKU

Jsou to interaktivní objekty, kterých se budou návštěvníci moci dotýkat. Jedná se o šedesát objektů, které návštěvníky nadchnou. Výstava je otevřena od 20. května.