Tři sta filmů se představí v programu 58. ročníku Zlín Film Festivalu, který potrvá do 2. června a který se jako jediný specializuje na tvorbu pro děti a mládež. Bude mezi nimi i islandský snímek Falconi o klučičím fotbalu s poetickými záběry syrové ostrovní přírody, německý Rock My Heart z prostředí dostihových koní odehrávající se v Mongolsku, Pipsi z indických železničních tratí, srbský koprodukční snímek Lovci čarodějnic o hledání a přijetí své identity nebo americký Boj s obry. Jak se zdá, fenomén severských dětských filmů dobývají i jiné národní kinematografie.

„Dětské filmové tvorbě už nevládnou jen severské nebo německé filmy,“ potvrzuje umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmovová.

„Filmaři natáčejí zajímavé příběhy na Islandu, v Nizozemsku, Izraeli a na Balkáně.“

Domácí produkci zastoupí letos snímek Víta Karase Přání k mání a novinka Andrey Sedláčkové Back-stage. Ve speciální sekci nahlédneme i do rakouské tvorby, kde je připraveno 15 titulů.

A kritéria výběru?

„Bavit a podněcovat fantazii. Ale také se dívat do života dnešních dětí u nás, v Evropě i ve vzdálených kontinentech,“ vypočítává ředitelka.

GEISLEROVÁ V POROTĚ

K soutěžím přibyla letos jedna navíc, o cenu svedou boj i dokumenty, kam je zařazen mimo jiné český snímek Planeta Česko. Stoleté výročí republiky uctí festival přehlídkou filmů a seriálů, jako jsou Arabela, Návštěvníci, Lucie, postrach ulice nebo Pan Tau. V desítce aktuální české produkce najdeme  Hur-vínka a kouzelné muzeum či Lajku.

Porotě letos předsedá Anna Geislerová, která neskrývala překvapení.

„Je to pro mě pocta, radost i odpovědnost,“ přiznala herečka, jež na festival jezdí dlouhou dobu se svými dětmi a která tu zažila premiéru svého debutu Requiem pro panenku, který natočila s Filipem Renčem. „Mám od té doby ke Zlínu sentimentální vztah,“ říká.

Tradiční cenu za mimořádný přínos dětské filmové tvorbě letos dostanou Magda Vášáryová a Jaromír Hanzlík, nezapomenutelná dvojice z filmu Jiřího Menzela Postřižiny. V rámci programu industry se uskuteční setkání k filmovým pobídkám v regionu, přednášky o virtuální realitě nebo tzv. Filmová burza pod názvem Najdi si práci svých snů.

FILMOVÉ KLAPKY

Připraveny jsou i koncerty a výstavy včetně oblíbených filmových klapek. Když se v roce 1998 zrodila myšlenka vyzvat výtvarníky, aby umělecky zpracovali dřevěnou klapku, nikdo netušil, že po dvaceti letech bude do tohoto unikátního projektu přispívat přes sto čtyřicet umělců a z dražby těchto děl poputuje bezmála dva miliony korun na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalších začínajících tvůrců.

„Za 20 ročníků existence Salonu filmových klapek vzniklo přesně 2222 umělecky ztvárněných filmových klapek,“ upřesňují organizátoři.

Minout byste neměli ale ani výstavu Petra Nikla, Radima Hankeho, kolekci kostýmů princezen nebo soubor pracovních fotografií, zachycujících Jiřího Men-zela jako režiséra i jako herce.

5 důvodů pro jít na festival

1. Od monarchie k republice

Během prvního víkendu se v Divadelní zóně návštěvníci přenesou do období první republiky díky okrašlovacímu spolku Calma z Luhačovic. Program ke 100. výročí založení republiky nese název Od monarchie k republice.

2. V rytmu tance

Novinkou doprovodného programu je netradiční Industry party. V unikátních prostorách 94. budovy Svitu se v sobotu 26. května od 22. hodiny rozezní HIP-HOP v podání Kapitána Demo, který získal nominace na ceny Anděl. Studenti ateliéru Design Fakulty multimediálních komunikací UTB rozzáří večer módní přehlídkou. ADO fashion show nabídne současné módní trendy, představí i historická období nebo vize nové módy. Nebude chybět ani barmanská show.

Ilustrační foto
Chcete být na titulní straně? Navštivte fotokoutek Deníku

3. Fantastická hudba umocňující zážitek z filmu

Film 72 hodin v Bangkoku doprovodí v pondělí 28. května jeden z největších současných italských skladatelů a dirigentů Andrea Morriconi, jehož hudba k filmu je stěžejním výrazovým prostředkem. Snímek upozorňuje na tematiku ztracených dětí a pojednává o dvouletém českém chlapci Nicolasovi, který se ztratil svému otci na letišti v Bang- koku. Velké město plné nádherných věcí a zajímavých lidí je však pro malé dítě velmi nebezpečné.

4. Zazpívej mi film

Komponovaný večer filmové hudby s Ondřejem G. Brzobohatým začne v úterý 29. 5. ve 20.00 ve velkém sále Kongresového centra. Mimořádný večer věnovaný slavným melodiím z filmů a seriálů pro děti a mládež doprovodí kapela pod vedením Zdeňka Krále. Zahraje to nejlepší z tvorby Karla Svobody, Petra Hapky, Jaroslava Uhlíře, Petra Skoumala, Jaroslava Celby, Vadima Petrova, Luboše Fišera, Angela Michajlova, Jana Hammera či Zdeňka Lišky. Speciálním hostem koncertní talkshow, kterou vás provede moderátor Filip Teller, bude skladatel, klavírista, zpěvák a herec Ondřej Gregor Brzobohatý.

Fotbal McDonlads Cup. Krajské kolo Vršava Zlín. ZŠ Komenského Zlín (žlutí) - ZŠ Oskol Kroměříž mladší
Krajské finále McDonald's Cupu vyhráli žáci Základní školy Komenského

5. Dlaždice se jmény

Úterní festivalový den nabídne již tradiční odhalování hvězd na chodníku slávy. Dlaždici se svým jménem letos odkryjí herci Ivana Andrlová a Maroš Kramár. Akci připravuje Nadační fond Kapka naděje. Na chodníku jsou již hvězdy se jmény 27 osobností.

Čeští diváci Kramára znají například z filmů Maharal Tajemství talismanu, Fontána pro Zuzanu 2, Iná láska, Suzanne nebo z televizního seriálu Letiště. Oblíbený je také pořad Zázraky přírody, který uvádí s Vladimírem Kořenem. Andrlová se proslavila rolemi pohádkových princezen, hrála ve filmech Princové jsou na draka, Princ a Večernice, Co takhle svatba, princi nebo Ať přiletí čáp, královno! Patřila jí i role Lidušky v pohádce Za humny je drak.