„Člověk by měl pomáhat tam, kde je třeba“

Během vaší kariéry jste dosáhla mnoha úspěchů. Který z nich byl pro Vás ten nejdůležitější?

Myslím, že tímto pomyslným zlomem byl rok 1980, kdy jsem vydala svou první desku (po třinácti letech zpívání) „Zázemí“, která se setkala s velkým úspěchem nejen u posluchačů, ale i u kritiky. A to přesto, že na ní nebyly žádné kolovrátkové hity, tak typické pro tehdejší dobu. Prodalo se jí okolo sta tisíc kusů, následoval televizní recitál, který režíroval Ján Roháč. O dva roky později jsem připravila dva typy koncertních programů. Jeden pro pražskou Redutu s pianistou Rudolfem Roklem a druhý zájezdový s větší kapelou.

Lidé si Vás často vybaví nejen jako sólovou zpěvačku, ale také jako dlouholetou členku doprovodné dívčí skupiny Karla Gotta. Jak na tuto spolupráci vzpomínáte?

Ke Karlu Gottovi jsem nastoupila v roce 1973 a dva roky jsme tvořily duo s výbornou slovenskou zpěvačkou Janou Kociánovou. Po odchodu Jany ke mně přišly dvě zpěvačky a vytvořily jsme trio na čtyři roky. Dále pak ke mně byl angažován smíšený sbor, a tak to šlo celých čtrnáct let. Já jsem paralelně dělala také sólovou dráhu. Karel mi půjčoval svou kapelu, techniku a na svých koncertech doma i v zahraničí mi dával vždy sólové příležitosti. Procestovala jsem s ním kus světa a byla to jedinečná spolupráce.

Na hudební scéně se pohybujete již více než čtyřicet let. Existuje nějaký recept na úspěšnou kariéru?

Přesněji řečeno letos jsem začala pětačtyřicátý rok. A recept na úspěch? Věřit tomu, co děláte, nenechat se nikým a ničím odradit a spolupracovat s kvalitními lidmi, kterým důvěřujete a kteří věří vám.

Jaké máte plány ohledně dalšího pokračování hudební kariéry?

Plánů je stále dost. Důležité ale je, aby se podařilo plány zrealizovat. Větší projekty se dnes neobejdou bez sponzorů a kupříkladu natočení CD, jaké já si představuji, především s živými muzikanty a v dobrém studiu, je finančně hodně náročné. Zatím se vše dařilo včetně koncertů, tak uvidíme. Nápadů je spousta. Na druhou stranu můžu nabídnout tolik písní, za kterými si stojím a které se k posluchačům nikdy nedostaly. Rádio většinou hraje asi tři písničky staré okolo třiceti let. Já jsem jich nahrála minimálně tři stovky.

Co vám dnes dělá největší radost?

Živé koncerty. Ať už můj komorní, kdy mě doprovází klavír a kontrabas, nebo s Big Bandem, kdy zpívám swing.

Co pro vás znamená práce pro charitu?

Myslím, že každý člověk by měl pomáhat tam, kde je třeba. Ještě snad nebyl v mém životě rok, ve kterém bych se nezúčastnila charitativního projektu.

Proč jste se rozhodla podpořit dobročinný projekt Percipio?

Protože výtěžek jde do Baťovy nemocnice na dětské oddělení. Velice soucítím s nemocnými, kteří nemají to štěstí jako my. Ať jsou to děti či senioři.

Na co se můžou těšit návštěvníci v rámci vašeho vystoupení na slavnostním galavečeru Percipia art?

Bude to vystoupení za doprovodu mého pianisty Lva Rybalkina a zazpívám takový „vzorek“ z mého recitálu. Věřím, že i tímto vystoupením si najdu cestu k srdcím těch, kteří se charitativního večera zúčastní. Těším se na vás.

Finále neziskového projektu Percipio art se nezadržitelně blíží.

Po malování obrazů na dětském oddělení Baťovy nemocnice a po jejich úspěšné výstavě nás čeká zlatý hřeb projektu. Galavečer se koná ve středu 7. března od devatenácti hodin v Univerzitním centru. Vystoupí na něm úspěšná česká zpěvačka Jitka Zelenková.

Kdo život v projektu Percipio art sledoval, zajisté ví, že se jedná o dobročinnou charitativní záležitost. Na samém začátku vznikly pod rukama dětí hospitalizovaných na dětském oddělení Baťovy nemocnice unikátní obrazy, které jste již mohli zhlédnout na proběhlé výstavě v Art & Books galerry ve Zlíně.

„Osobně se na galavečer moc těším. Budu ráda, když s kolegy přivítáme mnoho hostů, kterým pomoc potřebným není cizí,“ nechala se slyšet Tereza Raidová, manažerka projektu.

Percipio art začne vernisáží obrazů, které ještě tentýž večer půjdou do dražby. Osobností Percipia se stane úspěšná česká zpěvačka Jitka Zelenková, která zpříjemní atmosféru svým sametovým altem za klavírního doprovodu Lva Rybalkina. Pro hosty galaakce je jako každoročně připraven bohatý raut.

„Cílem a posláním Percipia je darovat vydraženou částku dětskému oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně,“ uvedla manažerka produkce Zuzana Štěpánková.