O udělení ceny rozhodli zlínští zastupitelé už při svém únorovém zasedání v tajné volbě. „Zastupitelé ve finální nominaci rozhodovali mezi architektkou Evou Jiřičnou a právě Filharmonií Bohuslava Martinů," připomněl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Ředitel filharmonie Josef Němý neskrýval radost. „Je to pro nás velký úspěch. Ještě nikdy se nestalo, že by Cenu města Zlína získala kulturní instituce namísto jednotlivce. Jsem nadšen. Je to pro nás také velká motivace do další práce," uvedl Josef Němý, který se po vyhlášení podepsal do kroniky města.

Filharmonie se může v posledních letech pochlubit mnoha úspěchy. Za všechny je možné vyjmenovat například koncertní turné s operním pěvcem Rolandem Villazónem. V nových prostorách Kongresového centra se jí také daří navyšovat návštěvnost.

„Filharmonie Bohuslava Martinů je jednou z výkladních skříní Zlína. Dělá městu dobrou reklamu po celém světě a Cenu města Zlína si zcela určitě zaslouží. Je stále lepší a lepší," uznal primátor krajského města Miroslav Adámek.

Slavnostní akt okořenilo hudební vystoupení Ludmily Pavlové, vítězky loňské Akademie Václava Hudečka. Události přihlíželi dřívější držitelé ceny jako například cestovatel Miroslav Zikmund či oční chirurg Pavel Stodůlka.

Filharmonie Bohuslava Martinů působí ve Zlíně už 69. koncertní sezonu. Postupně z ní vyrostl významný orchestr se skvělým renomé jak v České republice, tak v zahraničí, kde pravidelně vystupuje.