„Jsme jako na Titaniku. Chceme sem všechny, ale zachrání se nás jen pár“

Semifinalistky České Miss zvládají nejen dobře vypadat, ale také toho spoustu umí. Laťku nastavily vysoko.

Na semifinále České Miss v Augustiniánském domě v Luhačovicích čeká na svou příležitost padesátka dívek. Porota vybere jenom čtrnáct z nich. Podle výsledků internetového hlasování k nim přibudou další dvě.

„Jsme tu jako na Titaniku. Všichni jsme sem chtěli, protože je to úžasné, ale jen pár se nás zachrání,“ popisuje své pocity Vendula Soukeníková.

Všechny mají k dispozici poradce na výživu, oblékání, vystupování, dokonce i na prezentaci na sociálních sítích. Právě internet a Facebook se staly novým způsobem komunikace.

Lidé navíc mají možnost přímo zasáhnout do volby nejkrásnější české dívky a svými hlasy poslat svou favoritku do finále.

Čtěte také: Ples UTB: spousta romantiky, nechyběly šansony

„Letošní ročník je jiný než předchozí,“ říká Martin Ditmar, který je předsedou představenstva Miss Events, jež připravuje nový ročník soutěže Česká Miss 2017.

Všude voní načechraná noblesa a mladický optimismus, díky kterému jsou dívky ochotné předvádět i to, co by raději prezentovat nikde nikdy neměly vedle profesionálních výkonů mnohočlenná porota tleská i falešnému zpěvu, krkolomným tanečkům nebo recitaci hodné školačky páté třídy.

Dívky mají na svá vystoupení jen minutu, ale i v tak krátkém časovém úseku se řádně zapotí. Převážně předvádějí taneční vystoupení, ale mnohé překvapí originálním uměním v překrásném prostředí Augustiniánského domu míchají drinky, vaří, dělají přemety, zpívají v kroji, mixují hudbu, cvičí, hrají na harmoniku nebo dělají chemické pokusy.

Často navíc dodávají, že se doma věnují také krasobruslení, gymnastice, florbalu…. Nezbytnou dovedností, kterou musejí zvládnout, je plynulý projev v cizím jazyce. A prakticky všechny přiznávají, že neustále drží nějakou dietu.

Čtěte také: Namaluj si rty a rozepni tři knoflíčky, radila mi Jarmila Šuláková

Nezkušeným dívkám pomáhají mimo jiné také nejrůznější miss z minulých let, které se do Luhačovic přijely zejména pobavit.

„Je to tady moc hezké, líbí se nám tu,“ říká česká miss 2016 Andrea Bezděková, zatímco se líně protahuje v rozlehlé pohovce v proskleném výklenku Augustiniánského domu s výhledem na překrásnou přírodu.

„Je tady dobré jídlo, ale já skoro nic nejím,“ dodává její kamarádka Miss Natálie Kotková, přičemž obě se neustále fotí. Prostředí chválí všichni. Prostory jsou decentní, s důrazem na přírodu, dřevo, kámen.

„Stále to tady vylepšujeme, v loňském roce jsme vybudovali celé wellness, které je skvěle propojené s přírodou,“ popisuje ředitel Augustiniánského domu Petr Borák, podle kterého je právě relaxace v dnešní době nutností.

„Založili jsme Zahradu šesti smyslů, která je zaměřená na vnitřní svět, na cestu k sobě. Lidé se tady mohou naučit lépe vnímat své smysly i svou intuici,“ dodává s tím, že právě Augustiniánský dům tak nabízí zcela ojedinělé možnosti relaxace, která má i duchovní rozměr.

Do lázní ale nemusíte jezdit jen na relaxační a ozdravné pobyty můžete si také užít pohodovou zábavu. O tom svědčí i semifinále České Miss. „Máme pořád plno energie, jsme veselé a hravé,“ povykují dívky v šatně.

Čtěte také: Zachránili život. Můžete zařídit, aby dostali cenu

Ředitelka soutěže Česká Miss Eva Čerešňáková předpokládá, že právě díky novému způsobu péče o finalistky se novou kráskou stane skutečná osobnost. Dívky přitom musejí být připraveny na velký tlak, protože celá volba má mít formu „reality show“…

Zatím ale v Luhačovicích panuje holčičí povyk a štěbetání u rautového stolu plného zeleniny, ovoce, oříšků a džusů. Slečny se chichotají, fotí a předvádějí a je vlastně záviděníhodné, jak působí bezstarostně.

Z výstřihu jedné z nich vystrkuje čenich malá čivava, která se stává středobodem zábavy.

O to překvapivější je, když se mezi vším tím štěbetáním ozve nečekaná objednávka zavalitého technika, který sem snad zabloudil z normálního světa: „Dejte mi jedno pořádné pivo!“

Čtěte také:  VIDEO: Ve Zlíně na cyklostezce spálili korán

MARCELA KANIOVÁ