V Kroměříži oslaví Den Zlínského kraje

Kdy: sobota 4. října

Kde: Muzeum Kroměřížska v Kroměříži

Den Zlínského kraje oslaví v sobotu v Muzeu Kroměřížska. Organizátoři tady na zítřek připravili bohatý program pro malé i velké. Návštěvníci se mohou těšit na tvořivou šperkařskou dílnu, kde si lidé mohou vyzkoušet výrobu knoflíků, broží, náramků a přívěsků, čeká je také několik zajímavých výstav.

„Konkrétně jsou to Expozice společenských šatů ze sbírky Zdeňky Mudrákové a výstava Tiskařská rodina Krylů v Kroměříži. Expozice s interaktivními prvky pro děti pak bude v našem historickém sklepení," upřesnil ředitel muzea Jiří Stránský.

Nahlédnout budou moci lidé i do konzervátorské dílny na Hanáckém náměstí.

„Zájemci si s sebou mohou přinést různé předměty a zkonzultovat s archeoložkou muzea jejich původ či datování. V podloubí muzea bude hrát cimbálová muzika Veselica," dodal ředitel muzea.

Podzimní stovečka

Kdy: sobota 4. října od 7.30 hodin

Kde: Hvozdná

Vážené dámy a pánové, příznivci vrcholové cyklistiky, cyklističtí turisté bajkeři… Opět se nám blíží měsíc říjen a tedy datum 4. 10., kdy se nám nabízí tradiční akce s názvem PODZIMNÍ STOVEČKA, kterou pořádá jako každý rok CYKLO TEAM HVOZDNÁ.

Start je v 7.30 od vinotéky Na stolárně. Startovné pro registrované je 250 Kč, pro neregistrované 300 Kč. Registrovat se můžete na adrese: petr.mastalit@seznam.cz. Trasa: Bílé Karpaty Vizovické vrchy.

Dostihový den

Kdy: sobota 4. října od 14 hodin

Kde: dostihový areál Slušovice

Oblíbené dostihy zahájí již v 11 hodin dopoledne svým vystoupením Heidi Janků, kterou vystřídá Katapult Revival. Na 13 hodin je naplánován seskok parašutistů a v 13.45 je slavnostní zahájení s přivítáním hostů.

V 15 hodin potom letecká akrobacie a v 15.45 hodin rallye historických vozidel. V areálu dráhy bude výstava techniky, historických i moderních automobilů, koncert dechové hudby, cimbálová muzika, farmářské trhy, poníci pro děti.

II. dýňové slavnosti

Kdy: neděle 5. října od 13 hodin

Kde: sokolská zahrada ve Slušovicích

Slušovjánek z.s. s podporou města Slušovice pořádají dýňové slavnosti. Čekají na vás tradiční i netradiční dýňové speciality, prodej dýní. Taneční vystoupení skupiny Bailadora, kouzlení s nafukovacími balonky, malování na obličej, vizážistický koutek pro maminky.

Podzimní výtvarná dílna pro děti, ale nejen pro ně, africké bubny a tanec s afrobandem Monimba.

Soutěže frgálů a klobás zpestří gastrofestival

Kdy: sobota a neděle 4. a 5. října

Kde: Penzion Pod Pralesem a hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích

Soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční v hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích v neděli 5. října, bude patřit k tradičním vrcholům Karlovského gastrofestivalu.

Letos ji čeká mírná úprava pravidel v souvislosti s tím, že se valašský frgál v prosinci 2013 dostal pod ochranu Evropské unie. Frgálem tak může být označován již jen koláč, který kromě přibližných parametrů týkajících se rozměrů či druhů náplní splňuje také podmínku výroby na vymezeném území Valašska.

„To, že územní podmínku splňují, nám soutěžící stvrdí čestným prohlášením při registraci," uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí Spa hotelu Lanterna. Pořadatelé připravují i zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné koláče z území mimo Valašsko a frgály netradičních tvarů a rozměrů.

Soutěž začne v 11 hodin. Frgály bude hodnotit porota v čele s předsedou Ladislavem Frgalem. Příležitost k ochutnávkám bude mít i veřejnost, která rozhodne o vítězi kategorie kuriozit.

O den dříve se u Penzionu Pod Pralesem uskuteční nová soutěž gastrofestivalu o nejlepší klobásu. „Ochutnávka pro veřejnost začne v sobotu v 10 hodin a potrvá do 16 hodin nebo do vyčerpání zásob. Vyhlášení výsledků se uskuteční v 17 hodin," uvedl majitel Penzionu Pod Pralesem Lubor Gášek.

Zašovské slavnosti

Kdy: sobota 4. října od 10 hodin

Kde: náves

Jubilejní desáté slavnosti se o víkendu uskuteční v Zašové. Návštěvníky čeká bohatý program. Zahájí jej místní kapela Zašovjanka. Po jejím vystoupení dojde na slavnost ve slavnostech.

Veřejnosti představitelé radnice předají rekonstruovanou náves. Zbytek dne pak už bude patřit v hlavním programu kultuře. Představí se ZUŠ B-Art, Reflexy, Kristína, Fleret i Petr Kolář. O závěr koncertních vystoupení se postará Kat-a-pult revival Katapult.

Součástí Zašovských slavností se stanou i doprovodné akce. Po celý den bude možné navštívit farmářské trhy a Gastronomický festival Love food. Jeho součástí budou ochutnávky, kuchařské a barmanské show a také sabráž neboli otvírání lahví šavlí. Připraveno je i degustační menu nejlepších restauratérů z regionu.

Zašovské slavnosti se na návsi uskuteční v sobotu. Jejich začátek je stanoven na 10. hodinu.

Poutníci obsadí pozlovický Ogar

Kdy: neděle 5. října od 20 hodin

Kde: hotel Ogar Pozlovice

Již čtyřiačtyřicátou sezonu letos hraje už legendární skupina Poutníci. Její fanoušci se nyní mohou těšit na další koncert, který se uskuteční v neděli 5. října od osmé hodiny večerní v hotelu Ogar v Pozlovicích.

Během vystoupení zazní jak dnes už zlidovělé skladby od skupiny, jako je Panenka, Pojďme se napít nebo Hotel Hillary, tak i novinky v dlouholetém poutnickém repertoáru. Na své si přijdou i milovníci amerických bluegrassových tradicionálů.

Dny řemesel v baťovském areálu

Kdy: sobota 4. října

Kde: Kovárna Viva, baťovský areál

Ukázky starých řemesel či provoz ve firmách podnikajících v areálu budou moci lidé zhlédnout v pátek a v sobotu v rámci Dne řemesel. Pořadatelé, kterými jsou Kovárna Viva společně s Krajskou hospodářskou komorou Zlínského kraje a dalšími firmami, chtějí touto akcí poukázat na nedostatek kvalifikovaných pracovníků a představit veřejnosti a hlavně mladým lidem atraktivní formou perspektivu řemesla do budoucnosti. Jedním z netradičních způsobů, jak chce Kovárna VIVA upozornit na tento problém, je i sobotní soutěž ve vaření guláše.

„Desítka kuchařů, kteří zde poměří své síly, jsou ve skutečnosti naši zaměstnanci kováři. Několik let se učili na kuchaře, nenašli práci v oboru, tak nastoupili k nám a na kováře jsme je rekvalifikovali sami," říká předseda představenstva Kovárny VIVA Zbyněk Rozsypal.

Akci Dny řemesel uzavře II. ročník běhu baťovským areálem Kovářská pětka, který je určený pro děti i dospělé. Hlavní část závodu odstartuje v sobotu ve 14.00 hodin.

Dveře Slováckého muzea budou otevřeny dokořán

Kdy: sobota 4. října od 9 hodin

Kde: Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Slovácké muzeum a jeho Centrum péče o tradiční lidovou kulturu se v sobotu připojí k řadě organizací, které oslaví Den Zlínského kraje. V tradiční návštěvní době, od 9 do 12 hodin a od 12.30 do 17 hodin, pozve muzeum své návštěvníky a přívržence na den otevřených dveří hlavní budovy ve Smetanových sadech, v Galerii v Otakarově ulici a v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě.

„V hlavní budově muzea ve Smetanových sadech se tentokrát návštěvníci mohou těšit nejen na tradiční akci Tvoříme v muzeu, ale také na setkání s redaktorkami a autorkami knihy Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II, které se s nimi podělí o své bohaté zkušenosti," láká na akci etnografka muzea Marta Kondrová. Zbrusu novou kuchařskou knihu si budou moct lidé v muzeu také zakoupit.

Téma tvoření v muzeu se v sobotu od 9 do 15 hodin ponese v duchu Každé roční období recepty nás zásobí. Zejména ženy by si muzejní tvoření neměly nechat ujít, protože v jeho průběhu mohou proniknout do tajů přípravy a okusit pochoutky, jakými jsou manželstvo, nadívanina, chumlanina, báleše, smažené růže, metyja či škvarková pomazánka.

Přes Chřiby pěšky i na kole už po dvaačtyřicáté

Kdy: sobota 4. října od 7 hodin

Kde: náměstí v Buchlovicích

Přivítat podzim v Chřibech a poznávat jejich krásy mohou v sobotu lidé, kteří se rozhodnou udělat něco pro své zdraví a zúčastní se 42. ročníku Chřibské třiatřicítky. Její start bude mezi 7. a 10. hodinou u tržnice na náměstí v Buchlovicích.

Do tajemných zákoutí Chřibů si mohou pěší turisté vyšlápnout po trasách dlouhých dvanáct, dvacet a třiatřicet kilometrů, cyklisté si mohou projet chřibskou přírodu po okruhu dlouhém 45 kilometrů.

„Předpověď počasí slibuje na víkend babí léto, takže spoléhám na to, že se Chřibské 33 zúčastní co nejvíce příznivců turistiky a dobré nálady nejenom z řad dospělých, ale i dětí," láká na akci František Čevela, předseda pořádajícího Klubu českých turistů Uherské Hradiště.

Příznivci pěší turistiky se dostanou do místa startu autobusem z Uherského Hradiště v 6.30, 6.50, 6.58 a 8.30 hodin. Autobus zajíždí i k nádraží Českých drah ve Starém Městě.

Růžencová pouť: mše, atrakce i Turbo a DESmod

Kdy: sobota 4. října a neděle 5. října

Kde: Uherský Brod

Tradiční uherskobrodská pouť nabídne program veřejnosti na celý první říjnový víkend. „Letošní růžencovou pouť zahájí v sobotu 4. října světelný průvod," uvedla mluvčí radnice v Uherském Brodě Elen Sladká. Ten vyjde v 18.30 hodin od farního do klášterního kostela, kde se pak od 19 hodin bude konat mše svatá.

V neděli dopoledne v 10.30 hodin se věřící tradičně sejdou v klášterní zahradě na hlavní poutní mši, kterou má sloužit správce olomouckého dómu a katedrály sv. Václava Ladislav Švirák, jenž před lety působil také ve farnostech Dolní a Horní Němčí.

Po celý víkend budou dětem k dispozici pouťové atrakce a centrum města budou lemovat stovky stánků pouličních prodejců.

Drakiáda na svahu

Kdy: sobota 4. října od 13 hodin

Kde: lyžařskýž svah Trnava

Soutěž v pouštění draků, paintball, skákací hrad, tradiční branný závod pro děti všech kategorií, občerstvení a ceny pro děti zajištěny.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU