Bystřičkou bude znít country hudba

Kdy: pátek a sobota 1. a 2. srpna

Kde: letní kino a areál restaurace U Mokrošů v Bystřičce na Vsetínsku

Šestnáctý ročník country festivalu Starý dobrý western se koná dnes a zítra v Bystřičce na Vsetínsku. Během dvou dnů a na dvou scénách nabídne divákům téměř tři desítky skupin z České republiky, Slovenska i USA.

Dnes v 16 hodin se pro návštěvníky otevře scéna v Letním kině Bystřička. Mimo jiné se mohou těšit na Petru Černockou. Večer vyvrcholí country bálem pod širým nebem ve společnosti pořádající kapely Gympleři ze Vsetína a skupiny Vodopád ze Slovenska.

V sobotu ke scéně v letním kině přibude i druhá scéna u restaurace U Mokrošů. Během dne vystoupí mimo jiné Tomáš Linka & Přímá linka, František Nedvěd & Tiebreak, kapela Rangers-Plavci, Karel Kahovec a host z USA Willie Jones Band. „Po mnoha letech a na četná přání diváků se nám podařilo zařadit i vystoupení trampské legendy kapely Hop Trop," uvedl dramaturg festivalu Martin Kožich.

Bohatý hudební program doplní ukázky country tanců skupin Ruty Šuty Kelč a Kentucky Nivnice a také ukázky westernových dovedností Westernové valašské kavalérie. Starý dobrý western startuje dnes v 16 hodin. Sobotní hudební program začíná v 11 hodin.

V Zubří se představí freestyloví bikeři

Kdy: sobota 2. srpna od 13 hodin

Kde: bikepark v Zubří

V pořadí šestý ročník legendárního závodu Hcore Contest 6 bude o víkendu hostit Zubří. Utkají se v něm nejlepší freestyle bikeři z celé republiky. Chybět nebudou ani borci ze zahraničí.

Přichystán je klasický závod v dirtjumpu BMX a MTB kol. Součástí akce se stane i pitbike exhibice a také dívčí hiphop battle.

Akci zakončí večírek v rytmu kytar. Představí se například Hazydecay z Olomouce, brněnský newschool Over-hype a rocková americko- -pražská formace Bros´n´Beat.

Freestylové odpoledne se uskuteční v bikeparku Zubří od 13 hodin.

Skanzen ožije slovenským folklorem

Kdy: pátek až neděle 1. 3. srpna

Kde: Dřevěné městečko ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Šestnáctý ročník mezinárodního festivalu věnovaného především slovenskému folkloru se bude konat od pátku do neděle ve Valašském muzeu v přírodě.

Jánošíkův dukát je jediným menšinovým festivalem v Česku.

„Vystoupí přes dvacet folklorních souborů a skupin. Hlavní role bude patřit souborům a zpěvákům ze Slovenska. Vystoupí však také soubory z České republiky, které se věnují slovenským lidovým zvykům. Své místo budou mít i slovenské krajanské folklorní soubory z Chorvatska, Srbska a Maďarska," informovala mluvčí skanzenu Petra Valíčková. Soubory jiných národnostních menšin žijících v Česku budou letos zastupovat Romové, Řekové, Ukrajinci a Rusíni.

Slavnostní zahájení festivalu Jánošíkův dukát se koná v Dřevěném městečku rožnovského skanzenu v pátek o půl osmé večer.

Biskupští manové zvou na Empírový den do Květné

Kdy: sobota 2. srpna od 10 hodin

Kde: Květná zahrada, Kroměříž

Promenáda a tanec v dobových kostýmech čekají o víkendu návštěvníky Květné zahrady v Kroměříži. V sobotu od desíti hodin tady začne Empírový den.

„Cílem je oživit zahradu lidmi v dobových oděvech," tvrdí organizátoři Biskupští manové.

V rámci programu se lidé mohou těšit na přehlídku, empírový ples nebo si na vlastní kůži vyzkoušet dobové tance. Taneční workshop se uskuteční od šestnácti do sedmnácti hodin. O hodinu později začne ples pro kostýmované účastníky a na něj naváže ples pro veřejnost, kde dobový oděv není podmínkou.

Veteráni se opět sjedou na náměstí

Kdy: sobota 2. srpna od 8.30

Kde: Velké náměstí, Kroměříž

Výstava vozů, orientační jízda, dovednostní úkoly nebo třeba spanilá jízda. To vše bude kombinovat sedmý ročník srazu historických vozidel s názvem Veteránem nejen Kroměřížskem, který se bude konat na tamním Velkém náměstí.

„Během celého srazu je připraven bohatý doprovodný program jak pro účastníky, tak i pro diváky," prozradila pracovnice kroměřížského infocentra Dagmar Skopalová.

K poslechu bude hrát živá kapela a nachystáno je i vystoupení mažoretek z Hulína nebo dobová módní přehlídka.

Vlčkovská lávka

Kdy: sobota 2. srpna od 14 hodin

Kde: rybník Vlčková

Již tradicí v obci Vlčková se stala soutěž v přejezdu nad hladinou místního rybníka na jízdním kole „Vlčkovská lávka".

Po prezentaci všech závodníků se vylosuje pořadí, v jakém budou účastníci vjíždět na lávku, zlověstně se houpající nad hladinou. A závod může začít. Po celou dobu doprovázejí akci různé hry pro děti, ukázky akrobatické cyklistiky a podobně.

Den končí diskotékou s hudbou pro všechny generace. Přesně ve 22 hodin se nad vlčkovským rybníkem rozzáří ohňostroj.

Všeminské slavnosti

Kdy: sobota 2. srpna od 15 hodin

Kde: hřiště TJ Sokol Všemina

Bohatý program pro děti, turnaj ve fotbale, ukázky požárních útoků a vystavení hasičské techniky. Dále pak soutěž ve vaření gulášů, ohňová show a další překvapení. K poslechu a tanci zahrají kapely Pohoda Band a Clera. Vstupné do 18 hodin dobrovolné, po 18 hodině 70,-Kč.

Rocková slavnost piva

Kdy: sobota 2. srpna od 16 hodin

Kde: Zádveřice, fotbalové hřiště

Vystoupí kapely Koridor, Metalica Revival, Iron Maiden Revival, Tabák (Kabát Revival), Scorpions Revival a Kolík. Vstupné je 100 Kč.

Dostihový den

Kdy: sobota 2. srpna od 14 hodin

Kde: Slušovice

Dostihy začínají ve 14.00 hodin. Na programu je 7 rovinových dostihů a 2 klasické steeplechase. Vstupné je obvyklých 70 Kč, děti mají vstup zdarma.

Trnkovjanka Na Dubíčku

Kdy: neděle 3. srpna od 15 hodin

Kde: Hrobice, areál Na Dubíčku

Obecní úřad a kulturně školská komise v Hrobicích zvou na přátelské posezení při dechovce v areálu Na Dubíčku. K tanci a poslechu bude vyhrávat Trnkovjanka z Kašavy se svými zpěváky. Přijďte si zatancovat a zazpívat při pěkné muzice.

Sklárny v Květné se opět otevřou davům návštěvníků

Kdy: sobota 2. srpna od 8 do 13 hodin

Kde: Květná

Výjimečnou možnost zhlédnout ruční výrobu českého skla budou mít návštěvníci skláren v Květné. Ty letos slaví 220. výročí založení Letos již podruhé otevřou široké veřejnosti.

„Celou akci jsme pojali jako jakousi oslavu tohoto významného jubilea," řekl Marek Mikláš, ředitel skláren.

Hlavním bodem dne otevřených dveří bude prohlídka provozu s originální ruční výrobou, kde si zájemci budou moci vyzkoušet, co všechno sklářské řemeslo obnáší a jak těžké je něco vyfouknout.

Mnozí návštěvníci do nejstarší fungující sklárny na území České republiky zamíří bezpochyby i díky možnosti zakoupit velmi kvalitní české sklo za zlomek původní ceny.

Součástí akce bude ohnivá show, atrakce pro děti, ukázka hasičské techniky, hudba a nebude chybět ani občerstvení. V případě příznivého počasí pořadatelé připravili od 8 do 9 hodin i start horkovzdušného balonu.

V Nedachlebicích se sejdou milovníci piva a modelů aut

Kdy: pátek 1. srpna od 17 hodin a sobota 2. srpna od 9 hodin

Kde: sportovní areál TJ Nedachlebice

Ochutnat pivo značek Podskalák, Kocour, Max- milián nebo Rejtín budou moct všichni, kdo v pátek nebo v sobotu dorazí do areálu TJ Nedachlebice. Uskuteční se tam totiž I. ročník Nedachlebského koštu piva.

Milovníci chmelového nápoje budou moct vyzkoušet na třináct druhů piv, které se budou čepovat u pěti píp. Akce začne v pátek v 17 hodin, na druhý den si pak milovníci zlatavého moku přijdou na své už od devíti hodin ráno.

Na stejném místě se zhruba ve stejnou dobu bude konat i jiná akce XI. ročník JUMP Rally neboli závod rádiem řízených modelů aut. Klání začne v pátek v 18 hodin, kdy se pojedou tři RZ, v sobotu od devíti do patnácti pak dalších sedm.

Všeminské slavnosti nejen pro gurmány

Kdy: sobota 2. srpna od 15 hodin

Kde: Všemina, fotbalové hřiště

Pro gurmány soutěž ve vaření guláše, pro děti soutěže a dětská diskotéka, pro pivaře velký výběr piv. To je jen drobná ukázka z programu letošních Všeminských slavností.

„Začínáme v sobotu 2. 8. od 15 hodin na fotbalovém hřišti," informoval starosta Všeminy Robert Tomšů.

O program se postarají také místní složky. Hasiči předvedou požární útok. Místní TJ zase organizuje turnaj ve fotbale. Ale pozor, přihlásit se mohou i týmy žen. Vystoupí břišní tanečnice a bude i ohňová show.

Zkrátka ve Všemině bude sobota plná zábavy.