Honza a Drak ve Zlíně

Kde: Zlaté jablko Zlín

Kdy: neděle 24. února od 10 a 15 hodin

Dřevěné divadlo z Nového Města na Moravě přiveze do zlínského Zlatého jablka pohádkové představení Honza a drak. Klasická marionetami hraná pohádka o odvážném Honzovi, nešťastném králi a princezně v nesnázích. O popletené mámě, lakomém baronovi a kouzelné stařence. O králově cvičené žábě, o dříví, které roste daleko. O silném mlynáři a jeho řece. Ale hlavně o lásce a obětavosti a také o tom, že i velká smůla se může změnit v nečekané štěstí.

„Během přibližně půlhodinového představení budou do děje zapojeni i malí diváci, kteří jistě ocení řadu loutkářských efektů. Navíc budou mít příležitost sami bojovat s drakem," sdělila za pořadatele Kateřina Markytánová.

Zvonice vystaví dílo malíře Frydrycha

Kde: Informační centrum Zvonice na Soláni, Karolinka

Kdy: sobota 23. února od 15 hodin

Obrazy akademického malíře Jaroslava Frydrycha budou od sobotního odpoledne k vidění v galerii Informačního centra Zvonice na Soláni v Karolince na Vsetínsku.

„Vernisáž začne v patnáct hodin. O úvodní slovo se postará Alena Podzemná, hudební doprovod zajistí Eva Porubová," sdělila Eva Kysučanová ze Sdružení pro rozvoj Soláně.

Akademický malíř Jaroslav Frydrych se narodil v roce 1928 v Kroměříži. Zemřel v roce 1982 v Rožnově pod Radhoštěm. Studoval na Pedagogické fakultě Palackého univerzity v Olomouci u profesora Jana Zrzavého, na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a ateliéru Antonína Pelce. Téměř celý svůj život prožil na Valašsku. Těžištěm jeho díla byla portrétní a krajinářská tvorba. Prostřednictvím uhlů, pastelů a barev ve svých obrazech zachytil tváře lidí známých z toulek po Valašsku i krajinu samotnou.

Cestopisné vyprávění o Indii

Kde: Obecní dům Drslavice

Kdy: neděle 24. února 17 hodin

Cestopisné vyprávění s projekcí přichystali pro obdivovatele exotických zemí na neděli pořadatelé v Drslavicích. Na 17. hodinu totiž pozvali do místního Obecního domu Karla Thomayera, aby vyprávěl o Indii druhé poloviny 20. století.

Zájemci se od něj dozvědí celou řadu zajímavostí nejen o fungování hinduismu, sionismu, islámu, křesťanství v druhé nejlidnatější zemi s více než miliardou obyvatel, označovanou za „největší demokracii světa". Vstupné je dobrovolné, občerstvení zajištěno a na závěr slibují organizátoři překvapení.

Připomenou si Hradišťana barona Aloise Pražáka

Kde: Mariánské náměstí, (dům MEKS Červenák) v Uherském Hradišti

Kdy: sobota 23. února od 10.45 hodin

Slavnostní setkání u příležitosti 193. výročí narození JUDr. Aloise barona Pražáka se uskuteční tuto sobotu v 10.45 před jeho rodným domem na Mariánském náměstí (dnes MEKS Červenák) v Uherském Hradišti. Alois Pražák, narozený 21. února 1820 v Uherském Hradišti, advokát, poslanec říšské rady od roku 1849 a posléze i ministr rakouské vlády, patřil k nejvýznamnějším postavám autonomní moravské politiky poslední čtvrtiny 19. století.

Zemřel 30. ledna 1901 ve Vídni. Jako politik usiloval o rovnoprávnost národů v říši a rozhodujícím podílem se zasloužil o zrušení roboty v monarchii. Rodiště na nejslavnějšího svého rodáka, pochovaného na mařatickém hřbitově, zapomíná. Vzpomínkovou akci pořádá občanské sdružení Za Moravu.

Valaši v krojích přijdou na bál

Kde: Dům kultury, Vsetín

Kdy: sobota 23. února od 20 hodin

Desítky krojovaných tanečníků z celého Valašska se tuto sobotu zúčastní tradičního vševalašského bálu. Akce se koná u příležitosti sedmdesátého výročí založení Souboru valašských písní a tanců Vsacan a začíná ve 20 hodin ve vsetínském Domu kultury.

Návštěvníci se tak mohou těšit například na soubory Radhošť, Lipta, Sedmikvítek, Vizovjánek, Klobučan a Dúbrava, Bača, Beskyd, Ovčák, Kašava, Fojt, Valašský vojvoda, Rusava, Portáš a domácí soubory Vsacan, Jasénka a Mladá Jasénka.

Mezi hosty se objeví soubor Kunovjan a populární muzikant Felix Slováček. Vystoupí také přední tanečníci valašského odzemku a slováckého verbuňku.

Divadlo Scéna nabídne Sindibáda

Kde: Malá scéna Zlín

Kdy: neděle 24. února v 15.30

Dobrodružný příběh na motivy Pohádek tisíce a jedné noci Sindibád mořeplavec bude mít premiéru v našem divadle již tuto neděli 24. února v 15.30 hod. Děti se můžou těšit na překvapení. Místo v divadelním foyer se ocitnou na palubě Sindibádovy lodi provoněné exotikou. Odvážní kluci a ještě odvážnější holky se budou moci chopit kormidla, aby zachránili loď před rozbouřeným mořem. Na památku tohoto odvážného činu jim zůstane fotografie, kterou divadlo uveřejní na webových stránkách či na Facebooku.

Kdo nestihne premiéru, může navštívit první reprízu v neděli 10. března, kterou divadlo odehraje výjimečně v 10.30 hod.

Ve velkém sále Malé scény se v titulní roli Sindibáda objeví Dalibor Dufek, který je v současné době členem uměleckého souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Dále se diváci mohou těšit na bývalého člena Divadla Polárka Brno Mirka Černého a na členky hereckého souboru Divadla Scéna Hanu Hradilovou a Hanu Mrázkovou.

Režisérem dobrodružného příběhu na motivy Pohádek tisíce a jedné noci je Konrád Popel, který režíroval mimo jiné pohádkový příběh pro mládež Sandokan a piráti z Mompracemu v Městském divadle Zlín. V inscenaci provoněné exotikou a orientem, plné humoru a napětí, zazní písně i scénická hudba Ladislava Mrlíka.

Kyčerka se chystá na nápor „jarních prázdninářů"

Kde: Ski areál Synot Kyčerka ve Velkých Karlovicích

Kdy: v sobotu a neděli 8-16, večerní lyžování v sobotu 18-21 hodin

Ve Ski areálu SYNOT Kyčerka panují výborné sněhové podmínky. Na sjezdovkách leží přibližně 70 centimetrů sněhu a stále přibývá nový.

„Denně máme v provozu téměř 2,5 km sjezdových tratí s 9 vleky, a to v době od 8.00 do 16.00 hodiny. Zájemci o večerní lyžování si pak mohou přijít na své vždy v úterý, čtvrtek, pátek a sobotu, a to v době mezi 18.21. hodinou," upřesnil provozovatel areálu Otto Kořistka .

„Počítáme samozřejmě s tím, že se to u nás bude již od víkendu hemžit dětmi, kterým ve Zlínském kraji začínají jarní prázdniny. V dětském parku proto o víkendu bude pro mladší školáky připraveno oblíbené malování s Nadací SYNOT. Ve středu se pak mohou po 18. hodině všichni zapojit do závodu ve slalomu s názvem „Pluskovjanský obřák".

Kyčerka se těší stále větší oblibě. Potvrzuje to i fakt, že si toto místo vybírá jako cíl své zimní dovolené stále více lidí. Veškeré ubytovací kapacity včetně velmi oblíbených valašských chalup jsou tak v tuto chvíli plné.

„Již od poloviny prosince máme veškeré naše ubytovací kapacity včetně velmi oblíbených valašských chalup beznadějně plné minimálně do Velikonoc. Kyčerka navíc stále více láká i známé osobnosti a zahraniční turisty," doplnil za areál Miroslav Horák.

Návštěvníci ski areálu mohou využít služeb lyžařské školy, půjčovny lyží a snowboardů, ski servis a v neposlední řadě bezplatné parkování. Ti, kteří zatouží také po jiných než lyžařských zážitcích, mohou vyjet sněžným vozem po okolí a hřebenech, podniknout pochod na sněžnicích nebo si dopřát vyhlídkovou vyjížďku desetimístnou sněžnou rolbou.

V Chropyni stráví den plný zábavy a kouzel

Kde: Městské kulturní středisko Chropyně

Kdy: neděle 24. února od 15 hodin

Odpoledne plné kouzel a zábavy se bude konat v neděli v Městském kulturním středisku v Chropyni. Kouzelný karneval začne ve tři hodiny. Děti se mohou těšit na kouzelnický program Jirky Hadaše, spoustu zábavy, soutěží a muziky.

„S klauny Jájou a Pájou si během odpoledne mohou děti zasoutěžit a zahrát originální hry. Připravena je také dětská diskotéka a škola kouzel. Chybět nebude ani bohatá tombola," prozradila referentka Správy majetku města Chropyně Veronika Kubíčková. Pro děti v maskách je vstupné za deset korun.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU