Do Hluku přijede legenda. Pražský výběr s Kocábem

Kde: sportovní hala v Hluku

Kdy: pátek 29. března, 20 hod.

V originální sestavě a na jediné vystoupení zavítá v pátek do Zlínského kraje vyhlášené hudební seskupení Pražský výběr. V show poskládané z legendárních hitů, jako je například Zubatá, Na václavským Václaváku, Pražákům, těm je hej a celé řady dalších nestárnoucích pecek se představí ve sportovní hale v Hluku Michael Kocáb, Vilém Čok, Michal Pavlíček, Jiří Hrubeš a Klaudius Kryšpín.

„Nenechte si ujít šanci vidět Pražský výběr naživo. Příští rok totiž vystupovat nebudou. Koncert, který je pouze jedním ze čtyř na šňůře Pražského výběru po České a Slovenské republice, začíná ve 20 hodin," uvedl za pořadatele Ivo Haraga.

Velikonoční jarmark v Hradišti představí lidové tvůrce i jídla

Kde: Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti

Kdy: sobota 30. března a neděle 31. března od 10 hodin

Na 140 řemeslníků zabývajících se tradiční lidovou a uměleckou výrobou nejen z našeho regionu, ale i ze Slezska, z Čech a také ze Slovenska přijede o víkendu na velikonoční jarmark do Uherského Hradiště.

Na tamním Masarykově náměstí předvedou svůj um mistři tradiční rukodělné výroby ocenění titulem ministra kultury Nositel tradice lidových řemesel, mistři řemesla ocenění regionální Cenou Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby, část plochy jarmarku již tradičně bude patřit tvůrcům z regionu Slovácko, kteří získali ochrannou známku Tradiční výrobek Slovácka.

Velikonoční jarmark začne v sobotu v 10 hodin vystoupením folklorního souboru Dolinečka, který doprovodí cimbálová muzika Rubáš. Následovat je budou další soubory a muziky, například Handrlák, Lintava nebo Trnéčka. Příznivcům jiného hudebního žánru zahrají po poledni Poutníci z Brna.

Morkovské bajk pojedou podruhé

Kde: Morkovice, od sokolovny

Kdy: neděle 31. března od 8 hodin

Druhý ročník závodu na horských kolech se uskuteční v neděli v Morkovicích na Kroměřížsku. Tým Bike Triatlon Morkovice pořádá závod Morkovské bajk. Závodnici se mohou těšit na trasu dlouhou dvaačtyřicet kilometrů, čekají je tři okruhy s převýšením tři sta metrů. Trať je podle pořadatelů sjízdná za každého počasí.

Zájemci se mohou zaregistrovat také přímo na místě ještě v den závodu.

„Zatím máme přihlášených sto závodníků," upřesnil organizátor Pavel Žák.

Prezentace závodníků se uskuteční ráno mezi osmou a desátou hodinou v tamní sokolovně. Závod pak odstartuje v jedenáct hodin od sokolovny.

U nájezdu do každého okruhu bude připravena občerstvovací stanice. Časový limit závodu je čtyři hodiny. Vítězové i výsledky ostatních účastníků budou vyhlášeny v patnáct hodin.

„Je to zatím druhý ročník, ale ze strany závodníků je o akci zájem, protože v jarním termínu jiné závody nejsou a spousta z nich se chce připravit na velké závody. Pokud tedy bude zájem, budeme akci pořádat i v následujících letech," uzavřel Žák.

V Rajnochovicích nabídnou pestrý folklorní program

Kde: Kulturní dům v Rajnochovicích

Kdy: sobota 30. března od 13 do 19 hodin, neděle 31. března od 10 hodin do 17 hodin

Velikonoční výstava spojená s vystoupením folklórního souboru se koná v sobotu a neděli v Kulturním domě v Rajnochovicích na Kroměřížsku.

Pořadateli jsou tamní základní škola ve spolupráci s turistickým oddílem a obecním úřadem. Pro návštěvníky budou připraveny inspirativní ukázky výroby svíček, zdobení vajíček, pletení tatarů, pletení košíků z pedigu a ukázka výroby šperků.

Otevřena bude i Velikonoční restaurace, která nabídne výborné medovníkové řezy, trubičky, frgále a jiné občerstvení. Výstava bude otevřená v sobotu od 13 do 19 hodin a v neděli od 10 hodin do 17 hodin. V sobotu ve dvě odpoledne vystoupí se svým programem dětský folklorní soubor Javorníček.

Ve Velkých Karlovicích oslaví Velikonoce šmigrustem

Kde: Velké Karlovice, u Karlovského muzea

Kdy: 31. března, od 9 do 15 hodin

Tradiční šmigrust s doprovodným programem bude k vidění tuto neděli ve Velkých Karlovicích. U zdejšího muzea se koná akce pro celou rodinu nazvaná Velikonoční šmigrustování.

Pro zájemce bude připravena řemeslná dílna.

„Tam si vykouší namalovat či odrátkovat vajíčko a ozdobit velikonoční medové perníčky. Podívat se můžou i na výrobu píšťaliček," uvedla Zdenka Mouleová z Informačního centra Velké Karlovice.

Součastí akce je jarmark. „Na pódiu vystoupí například místní folklorní dětský soubor Karlovjánek, dětská cimbálová muzika Jaloveček z Hovězí či hudecká muzika z Rožnova pod Radhoštěm Staré gatě," dodala Mouleová.

Velikonoční lyžovačka Kyčerka

Kde: Velké Karlovice

Kdy: celý víkend

Sněhové podmínky jsou pro lyžaře stále vynikající. Na sjezdovkách leží 20 60 cm sněhu. Vleky budou v provozu po celé svátky tedy od čtvrtka až do pondělí, vždy od 8 do 16 hodin. V sobotu navíc na zájemce čeká také večerní lyžování, a to v čase od 18 do 21 hodin.

„Jsme moc rádi, že nám letos počasí vyšlo vstříc a můžeme všem lyžařům nabídnout možnost velikonočního lyžování. Všichni zájemci si tak mohou zpestřit prodloužený víkend návštěvou našeho areálu.

Čekají je nejen upravené sjezdovky, ale také půjčovna lyží a snowboardů, lyžařská škola a v neposlední řadě občerstvení či gurmánské speciality v našem iglú nebo hospodě Kyčerka," uvedl provozovatel areálu Otto Kořistka, který doufá, že se ještě rozhodně nebude jednat o poslední lyžování v sezoně.

Zájemci o lyžování mohou využít především atraktivní nabídky, kterou jsou skipasy za mimosezonní ceny.

Dětský šlágr v GA Cinema Zlín: Jack a obři

Zlín - Velikonoční neděle bude ve zlínském multiplexu Golden Apple Cinema patřit dětem. Nabídne jim předpremiéru filmu Jack a obři, jehož námětem je známá pohádka Jack a kouzelná fazolka. Právě pohádky jsou jednou možností, jak přilákat do biografu více návštěvníků.

JAKÝ PŘÍBĚH VÁS ČEKÁ?Když mladý farmářský dělník náhodou otevře bránu dělící náš svět od hrůzostrašných obrů, vzplane nanovo starodávná válka. Obři po dlouhých staletích vtrhnou na Zemi a snaží získat zpět území, o která v minulosti přišli. Mladý Jack se jim v tom snaží zabránit a je tak přinucen vybojovat nejtěžší bitvu svého života. V boji za království, jeho obyvatele a lásku statečné princezny čelí přívalu válečníků, o kterých si až dosud myslel, že existují pouze v legendách … a sám tak má příležitost stát se legendou.

„Na takovýto film přijde celá rodina," přiblížila vedoucí provozní manažerka zlínského kina Hana Novotná.

Kolik procent z ročního programu tvoří právě pohádky?

Je to zhruba 20 procent.

A jaký podíl mezi náštěvníky tvoří děti do 10 let?

Činí přibližně desetinu.

Je větší zájem o české, nebo zahraniční počiny?

Jednoznačně o zahraniční animované, je jich více a filmy mají dobrý marketing a celkovou reklamu. Na české pohádky vodí rodiče děti, na americké pohádky naopak „tahají" děti rodiče.

Které pohádky patřily v posledních letech mezi největší návštěvnické šlágry?

V roce 2012 to byly filmy Doba ledová 4 : Země v pohybu a Madagaskar 3. V roce 2011 Harry Potter a Relikvie smrti druhá část a Šmoulové.

Jaké slevy poskytujete dětským návštěvníkům?

Dětem do 12 let činí u běžného filmu sleva 50 korun ze vstupenky. U 3D filmu je to pak třicet korun. (poh)

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU