Výstava obrázků a knih „Zima s Josefem Ladou“
Kdy: od 4. listopadu 2010
Kde: Galerie Slováckého muzea, Uherské Hradiště
Autorská výstava nejznámějšího českého kreslíře a ilustrátora Josefa Lady (1887-1957) bude bez vernisáže přístupna od 4. listopadu v Galerii Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Sto třicet čtyři Ladovy obrázky a stejný počet knížek s jeho ilustracemi zabírají celé první poschodí galerie. Instalovaný konvolut pochází z mnoha českých galerií, muzeí, institucí i soukromých sbírek (Národní galerie, Galerie hl. m. Prahy, Památníku národního písemnictví, z Plzně, Litoměřic, Roudnice nad Labem, Brandýsu nad Labem, Jičína, Hradce Králové, Pardubic, Litomyšle, Pelhřimova, Jihlavy, Havlíčkova Brodu, Ostravy, z Moravské galerie v Brně, Muzea umění v Olomouci, ale také z Pražské energetiky, Pražských vodovodů a kanalizací, z Galerie Zdeněk Sklenář z Prahy). Do přípravy byla přizvána také široká veřejnost. Na výzvu o zapůjčení knížek s Ladovými ilustracemi se přihlásilo několik desítek majitelů a s ochotou přinášeli své poklady a vzpomínky z rodinných knihoven. Připojily se také pražská Antikva U Vinohradské vodárny, Mateřská školka v Traplicích a Knihovna BBB v Uh. Hradišti. Kuriozitou jsou nejen pohádky Vlasty Buriana, ale také kreslený seriál o vojáku Švejkovi, který od poloviny 20. let minulého století vycházel v nedělní kulturní příloze Českého slova. Výstava potrvá do 16. ledna 2011.
zdroj: pořadatelé

Fantasy of Dance – irská taneční show
Kdy: 5. listopadu, 19.00
Kde: Kroměříž, Dům kultury
Taneční soubor Merlin představí nový program irské taneční show. Uvidíte dynamické a působivé taneční vystoupení, velkolepé scénické a světelné vyznění a mnoho kostýmových převleků . Irské tance jsou zosobněním dokonalého souladu, rytmu a jedinečné harmonie pohybů. Irská hudba má strhující rytmus.
zdroj: www.vychodni-morava.cz

Otrokovické frkobraní
Kdy: 6. listopadu, 15.00
Kde: Otrokovice, Otrokovická Beseda
Čtvrtý ročník festivalu humoru a vína. Projekt je zamýšlen jako republiková otevřená soutěž vypravěčů vtipů a dalších krátkých humoristických forem (od pantomimy přes scénku a skeč až k hudebním formám).
zdroj: www.vychodni-morava.cz

Interaktivní výstava Hry a klamy
Kdy: do 7. listopadu
Kde: 32. budova továrního areálu Svit
Znáte rychlost své reakce? Umíte provést kuličku složitým labyrintem nebo prolnout svůj obličej s obličejem svého partnera? Už jste si s někým šeptali na vzdálenost dvaceti metrů? Pokud ano, určitě zamiřte do 32. budovy zlínského továrního areálu Svit. V 9. patře je totiž nejenom k vidění interaktivní putovní výstava s názvem Hry a klamy. Expozice je otevřena denně mimo pondělí. zdroj: pořadatelé

Kryštof + SuZaPlay
Kdy: 11. listopadu 2010, 20.00
Kde: Zlín, Masters of Rock Café
Populární česká kapela Kryštof se na svém klubovém turné k albu Jeviště zastaví i ve Zlíně! Zaznějí nejen novinkové pecky, ale i osvědčené hity Lolita, Ženy, Rubikon nebo Cosmoshop.
zdroj: www.mastersofrock.cz

Křest vín svatomartinských
Kdy: 11. listopadu, 11.11
Kde: Uherské Hradiště, Masarykovo náměstí
I letos se už tradičně 11. 11. o 11. hodině a 11. minutě slavnostně požehná a otevře láhev nového „svatomartinského“ vína i na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Za doprovodu cimbálové muziky budou pak moci návštěvníci až do pozdního odpoledne ochutnávat vzorky mladého bílého, růžového i červeného vína hlavně regionální produkce.
zdroj: www.vychodni-morava.cz

Karlovský gastrofestival
Kdy: 11.–18. listopadu
Kde: Velké Karlovice
V rámci Karlovského gastrofestivalu společně zařadí některé hospody a restaurace ve Velkých Karlovicích do svých jídelníčků vybrané speciality krajové kuchyně či typické svatomartinské menu s pečenou husou a svatomartinským vínem.
Návštěvníky čeká na několika místech Velkých Karlovic bohatý doprovodný program.
zdroj: pořadatelé

Nezmaři
Kdy: 12. listopadu, 20.00
Kde: Pozlovice, Ogar
Večer s nejznámější folkovou skupinou. Charakteristický vícehlasý vokál i osobitý projev Šárky Benetkové jsou poznávacími znaky kapely, která těší své posluchače již pětadvacet let, a pokud přijdete, určitě nebudete litovat.
zdroj: www.vychodni-morava.cz

Výstava fotografií Jindřicha Štreita
Kdy: do 14. listopadu 2010
Kde: Zlín, Muzeum jihovýchodní Moravy
Výstava fotografií významného českého fotografa, profesora Jindřicha Štreita
nese název (AB)NORMALIZACE..
www.vychodni–morava.cz

Za dlouhých zimních večerů
Kdy: do 21. listopadu 2010
Kde: Chropyně
S přicházející zimou, když se dny krátí a mráz zalézá za nehty, trávíme stále více času v teple domova. Ale jak to bývalo dřív? Co dělali lidé v zimě, když neměli televizi a dokonce ani elektrické světlo? Dlouhé zimní večery byly věnovány domácím pracím, ale také odpočinku a zábavě. Opravovalo se nářadí a vyráběly drobné věci do domácnosti i na prodej, tkalo se, šilo, zašívalo i vyšívalo nebo třeba dralo peří. U mnohých z těchto činností pomáhaly i děti. Naše výstava vám proto představí řemesla a činnosti, kterým se lidé v zimě věnovali, jako např. šindelářství, výrobu provazů, předení, tkaní či draní peří. Seznámíte se také se starými zvyky a obyčeji zimního období a dozvíte se, proč je lidé vykonávali, čemu věřili, ale také jak se děti i dospělí bavili. A jako vždy si v našem muzeu budete moct řadu činností sami vyzkoušet. Vstupné na výstavu je jednotně pro všechny 30 korun.
zdroj: www.vychodni–morava.cz

Karel Hynek Mácha: Jediný druhu svého
Kdy: 24. listopadu, 17.30
Kde: Zlín, Krajská knihovna F. Bartoše
Fantazie o možné předurčenosti a shodě životního osudu a díla Karla Hynka Máchy. Připravili a účinkují Miroslav Řezáč a Ludmila Pelechová.
zdroj: www.kfbz.cz

Budgie
Kdy: 26. a 27. listopadu, 20.00
Kde: Zlín, Masters of Rock Café
Welšské trio Budgie patří mezi čelné představitele zlaté éry hard rocku sedmdesátých let. V sestavě Burke Shelley, Steve Williams a Craig Goldie se Budgie představí v rámci podzimního turné i v ČR.
zdroj: www.mastersofrock.cz