Hudebníci z regionu se dali dohromady a koncertem pod širým nebem pomohli sbírat peníze na léčbu rakovinou nemocné Olgy.

„Není záměrem dělat z toho nějaké drama, tragickou záležitost. Kolem nás je spousta lidí, kteří jsou nemocní a řeší podobné věci. Chtěli jsme, aby se lidé sešli na koncertu a výtěžkem Olze pomohli," vysvětlil organizátor Martin Juřík.

Lidé na koncertě mohli přispět do dvou kasiček, z nichž jedna je teď v Zelenáčově šopě v ulici Dlouhá. Peníze mohou posílat až do konce roku také na bankovní účet.

„Léčba už probíhá. Olga absolvovala dvě sady léčby a ještě ji čekají další tři. Pak se uvidí," dodal Juřík.

Přesto, že se akce jmenovala Holky pro holky, neváhalo se do ní kromě zlínských zpěvaček zapojit několik zpěváků i místních podniků.

„Rozhodování bylo rychlé, řídím se heslem Když můžu, pomůžu," vysvětlil svou účast na benefičním koncertě hudebník Ivo Viktorin.

Ilustrační foto.
Horké počasí plní ambulance nemocnic napříč Zlínským krajem

„Osobně tu paní sice neznám, zato mám ale osobní zkušenost s tím, když jde o lidské utrpení. Když moje žena před třemi lety nesmírně dlouho a bolestně umírala, pojišťovna našla tabulkový důvod a pětkrát zamítla naši žádost o léky, které sice neléčí, ale ulehčují pacientům jejich utrpení. Nebrali ohled na individualitu pacienta ani na názor uznávaného specialisty. Nechali moji ženu z tohoto světa odcházet za nepopsatelně krutého mučení, ale ušetřili pojišťovně nemalé peníze," dodal Viktorin.

Někteří z vystupujících s benefičními koncerty nemají zkušenosti, mnozí hned několik.

„Minulý týden jsem vystupovala například pro HANDICAP v Kongresovém centru společně s F dur Jazz Bandem a Filharmonií Bohuslava Martinů," uvedla zlínská zpěvačka Magdaléna Malaníková.

Olgu benefičním koncertem podpořila také například Zuzana Lapčíková, trio KoThuLa, Radmila Janečková, Podjezd nebo Noca.

V neděli 18. června 2017 zaplnili park Komenského ve Zlíně věřící ze zlínské farnosti sv. Filipa a Jakuba, aby oslavili významný svátek, tzv. Boží Tělo. Slavnostní mše svatá začala v 10 hodin dopoledne v parkovém altánku. Po ní následovalo požehnání celém
Svátek Těla a krve Páně oslavily v parku ve Zlíně stovky lidí

„Naposledy jsem na podobné akci hrál před mnoha lety s kapelou Tokyo pro zatopené Otrokovice na náměstí Míru. Když mě letos kamarád Martin Juřík oslovil, neváhal jsem," řekl muzikant Martin Lysoněk.

Zdarma pracovali i ti, kdo akci organizovali nebo technicky zajišťovali. Celým koncertem Holky pro holky provázela Blanka Kovandová a Zdeněk Julina.

Návštěvníci se mohli občerstvit a zároveň přispět pivem Švec z Malenovic, Ciderem i moštem z Vizovic nebo vínem a kávou z Balkánu či ochutnat Bůrger ze Školní. Děti se vydováděly v herničce a v hradu, kde mohly peníze zase proskákat.

„Přišly jsme s kamarádkami, protože si chceme poslechnout koncert a hlavně přispět na dobrou věc. Zrovna jdu od kamarádky kosmetičky, která je v práci a nemohla přijít. Dala mi peníze, abych přispěla do kasičky i za ni," řekla návštěvnice benefičního koncertu Holky pro holky Šárka Býčková.

Zdeněk Coufal
Nejvhodnějším dárcem srdce bývá cyklista nebo bruslař po úrazu hlavy bez přilby

MARTA SVAČINOVÁ