Elsa je výroční televizní cenou a v roce 2008 do ní byly v sekci animovaný pořad nominovány tři seriály. Krysáci se zde utkali s pořady Doktor Animo a O Kanfáskovi. 13. prosince převzali na slavnostním udílení cenu za nejlepší animovaný pořad roku 2008 jeho tvůrci.

Duchovními autory Krysáků jsou Cyril Podolský a Martin Šinkovský, kterým se na začátku podařilo přesvědčit Českou televizi o budoucím úspěchu tohoto netypického dětského seriálu.

„Když mi dramaturg Miloš Zvěřina telefonoval, že jsme v nominaci, měl jsem radost jako malý Jarda. Docela vážně jsem si ale myslel, že jsme tam jen do počtu, aby večerníčků bylo o něco víc. Když mi pak telefonoval znovu, že si mám někde pořídit sako, protože si pro tu Elsu pojedu, nejdřív mě napadlo, že je to sranda. Nebyla a tak jsem měl znovu radost jako malý Jarda,“ zavzpomínal s úsměvem Cyril Podolský.

Krysáci, kteří žijí na malém smetišti blízko Vizovic, si získali obrovské publikum a to nejen mezi malými dětmi. Česká televize tak přistoupila k naprosto nečekanému kroku a seriál letos na podzim v repríze znova odvysílala, což je u českých pořadů tohoto formátu ojedinělé. Autoři ho podpořili velkou soutěží o atraktivní ceny.

„To jsme si dali! Kancelář se během soutěže zaplnila asi šesti sty obrázky. Bylo fantastické sledovat, jak si výtvarníci ve věku od dvou do dvaačtyřiceti let poradili se zadáním Namaluj místo, kde by Krysákům bylo ještě lépe, než v šuplících šicího stroje. Všechny obrázky jsme scanovali a přenášeli na krysácké stránky, na kterých mohli malí i velcí hlasovat,“ řekl spokojený producent seriálu Lukáš Záhoř.

Velký zájem o plyšového Hodana, Huberta, Edu a Ludvíčka vedl k tvůrce k tomu, aby začali pracovat na dalších třinácti dílech. V každém z nich se objeví jeden nový zvířecí kamarád.

„Bude tam slepýš, ropucha, švábi a řada dalších. Uvidíte, že se dětem budou líbit! Zkouším ty loutky doma na své roční Viktorce a funguje to skvěle,“ prozradil režisér.

Dokončovací práce na nových dílech plánují na podzim příštího roku a diváci je budou moci vidět na televizních obrazovkách v zimě.