Jak byste představila Vaši postavu Mary, kterou ve hře hrajete? Máte s ní něco společného?

Mary je složitá žena, ať už svými „dispozicemi” řešit komplikované situace, tak svými představami o životě, které z různých příčin nerealizuje nebo řeší netradičně. Není jednoduché být jejím partnerem. Ona je jiný vesmír, s mým se nepotkává.

Co Vám pomohlo se vžít do role Mary?

Důležité bylo mít nadhled a odstup. Mary rozhodně není přecitlivělá a sebedojímající žena. Sympatická na ní je dávka věcnosti, s kterou rekapituluje svůj život, což se právě týkalo Mary v časovém období, kdy jí dávám život já.

Jedná se o náročnou postavu na ztvárnění?

Rozhodně ano, už z toho důvodu, že mnohé její postoje jsou mi cizí a často nepochopitelné. Například neschopnost se vcítit do vlastních dětí.

Hra Mary Page Marlowe.  Městské divadlo Zlín.
Městské divadlo Zlín vám dá návod na prožití

Jak se Vám hraje v takovém seskupení, kdy jednu postavu hraje šest hereček?

Je sice důležité brát v potaz okolnosti, které předcházely fázi života, kterou hraji já a mít na mysli i vše co následuje ale zajímavé je, že vždycky nemusí mít další situace jakési logické pokračování. Její život, ostatně i naše životy, je složen z různých nesourodých částí a otázkou je, do jaké míry se sami sobě podobáme na začátku a konci života. O kolik se míjíme se svými představami o sobě samých.

Proč by se lidé na toto drama měli přijít podívat?

Její život není jednoduchou lineární cestou, což může být samo o sobě vzrušující. Má spoustu zákoutí i temnějších míst. Mary rozhodně není úspěšná, idealizovaná žena a hrdinka. Jde o zajímavý vhled do soukromí někoho, kdo nám nemusí být vždy sympatický. Možná i proto může mít blíž ke skutečnému životu.

Adéla Václavíková