A právě tuto špičku se pravidelně daří dostat do městečka Vizovice na festival Masters of Rock.

„Když je pak vyprodáno, tedy že přijede 25 tisíc lidí nejen z Evropy, vidíme, že jdeme po správné cestě,“ říká v rozhovoru pro Deník ředitel pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron.

Nic však není zadarmo.

„Vzít si v létě dovolenou? To prostě nejde,“ podotýká

Začalo to v roce 2003. Tehdy prvních sedm tisíc rockových nadšenců přijelo do Vizovic, aby si ve dvou dnech mohli vychutnat svou oblíbenou muziku. Tahákem byla finská kapela HIM a švédští Hammerfall a málokdo tenkrát věřil, že zrovna ve Vizovicích mohou vystupovat hvězdy zahraničních velkých pódií.

Masters of Rock. Ilustrační foto.
Pořadatelé hlásí: Letošní Masters of Rock je vyprodán!

Masters of Rock nyní slaví patnáct let a za tu dobu získal pověst jednoho z nejlepších a nejvyhlášenějších metalových a rockových festivalů v Evropě. Letos, kdy za měsíc startuje, přichází skvělá zpráva pro pořadatele, o to méně příznivá pro fanoušky, kteří si na něj ještě nekoupili lístky. Už je neseženou.

Letošní Masters of Rock je beznadějně vyprodán.

„Jediný volný lístek není od této chvíle, nejsou nikde k dispozici. To je unikum. Znamená to, že když se bude festival dělat dobře a atraktivně, tak už je to věc každoroční,“ říká ředitel pořádající agentury Pragokoncert  Jiří Daron v rozhovoru pro Deník.
 
Letošní festival Masters of Rock hlásí VYPRODÁNO, co to pro vás znamená?

Je to meta, která bývá snem všech promotérů. V tomto ohledu byl můj vzor festival v německém Wackenu, ten se vždy vyprodá pár týdnů po spuštění prodeje. Ale co se týká MoR, tak když se vyprodá měsíc před začátkem akce, je to rovněž fantastické. Značí to, že jsme na správné cestě, že když to budeme dělat dobře, tak se každoročně doba před začátkem, kdy nebudou lístky, prodlouží.
 
Vzpomínáte si ještě na ten vůbec první MoR?

Málokdo si dnes vzpomene, že první mezinárodní festival ve vizovické likérce, kterým jsme testovali areál, byl taneční festival se skupinou Scooter v roce 2002. Byla to jen jednodenní událost pro 2000 lidí. Místo v areálu likérky R. Jelínek se nám líbilo. Mělo jen jednu velkou nevýhodu. A to, že nikdo nevěřil, že by jakýkoliv cizí umělec mohl vystupovat v tak malé vesnici, jako jsou Vizovice.

Tak jsme na plakáty prvního ročníku Masters of Rock v roce 2003 dali slogan, kterému se teď s odstupem času trochu směju: „Proč jezdit do Wackenu či Roskilde, když světové metalové hvězdy můžeš vidět ve Vizovicích.“ 

Festival Masters of Rock 2016 ve Vizovicích.
Nejúspěšnější v historii. Do Vizovic na Masters of Rock přijelo 25 tisíc lidí

Dnes když zahraniční metalová superstar mluví o top festivalech ve světě, festival Masters of Rock mají začleněn do první garnitury společně s festivaly jako Wacken, Graspop Metal Meeting, Hellfest a dalšími, ačkoliv na tyto festivaly chodí třeba více lidí.
 
Festival je známý doslova po celém světě, vždy se na něm objeví fanoušci z desítek zemí. Kolik jich bude letos?

Celkem jsme prodali lístky do 37 zemí. Jsou to Rusko, Itálie, Norsko, Německo, Slovensko, Rakousko, Rumunsko, Maďarsko, UK, Ukrajina, Švýcarsko, Litva, Chorvatsko, Řecko, Slovinsko, Švédsko, Srbsko, Bělorusko, Finsko, Francie, Nizozemsko, Irsko, Portugalsko, Kanada, Lichtenštejnsko, Španělsko, Estonsko, Jižní Afrika, USA, Bulharsko, Japonsko, Izrael, Dánsko, Peru, Belgie, Polsko, Lotyšsko.
 
Co je největším tahákem Masters of Rock 2017?

Máme v programu několik unikátních vystoupení a jsme šťastní, že jedno z nich je v rámci celého světa. Švédská skupina Sabaton odehraje na MoR jedinou show za doprovodu filharmonie. Toto vystoupení se předem připravovalo speciálně a pouze pro Masters of Rock, vybíraly se písničky, psaly noty pro filharmonii. Kapela přijede o týden dřív a bude s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín zkoušet dopředu. Pro nás je to obrovská exkluzivita v rámci celého světa.
 
Ve Vizovicích se představí i nový projekt Bohemian Metal Rhapsody, přiblížíte nám jej?

Jedná se o další unikátní projekt na letošním Masters of Rock. Jde o premiéru české metalové opery, trochu asi inspirované slavným zahraničním projektem Avantasia Tobiase Sammeta, která pravidelně jezdí na náš festival MoR. Zpěváci tohoto projektu jsou ale ryze jen z ČR. Hlavními zpěváky budou Lucie Bílá, Kamil Střihavka, Honza Toužimský, Tanja. Mezi účinkujícími se také objeví violoncellový kvartet Arrhythmia nebo dětský sbor Pop Academy a několik dalších zajímavých hostů. Je to unikátní výpravný projekt, který v sobě spojuje prvky „kočovné“ metalové opery, super group a muzikálově pojaté ztvárnění rockové hudby.  Bude vystavena speciální scéna včetně LED obrazovek, na kterých budou videoanimace. Hudebně bude příběh protkán jak známými hity jednotlivých interpretů, tak nově složenými písničkami od Honzy Toužimského. Celý projekt dává dohromady Radim Pařízek. Bude to vizuálně a  hudebně atraktivní pěkná věc. A i když bude  poměrně nákladná, byla tvořená přímo pro festival MoR.
 
Máte v programu nové tváře, nebo jste vsadili na stálice?

Každoročně zde máme kapely, které na MoR opakovaně již vystupovaly a zpravidla zde přijíždějí představit nové  album. Ale také zde vždy vystupují umělci, kteří na MoR nikdy nehráli a nehráli dokonce nikdy v ČR. My se snažíme pořád hledat tyto umělce a projekty, kteří jsou v tomto ohledu pro návštěvníka MoR „novinkoví". I v letošním roce vystoupí celá řada skupin na Masters poprvé a mezi nimi budou zase opravdu špičkové záležitosti.
 Kapela, která v minulosti na MoR hrála a kterou fanoušci zbožňují, je kromě Sabatonu kapela Kreator. Letos to s nimi bude super show, protože vydali nové album, které aspiruje na nejlepší trashmetalové album letošního roku na celém světě. Mají také zbrusu novou scénu s LED stěnami, velkým pyrem a tím se kapela posouvá  zase o level výše. Takže to je jedna ze skupin, které vystupují na Masters pravidelně. Další je Edguy, jejíž frontman Tobias Sammet  je umělcem, který  účinkoval na MoR ze všech nejvícekrát. Protože buď hraje se svou kapelou Edguy, nebo vystupuje se svým projektem-metalovou operou Avantasia. Teď to bude s Edguy. U tohoto vystoupení čekáme nejbouřlivější a nejfrenetičtější atmosféru v publiku, neboť půjde o best of show. A bude to průřez hity 25 let kariéry této kapely. Takže play list bude sestavený jen z hitů. Tato kapela je strašně oblíbená u fanoušků MOR. Takže počítáme, že to bude moc pěkný zážitek.

Ilustrační foto
83 tisíc kilometrů navíc. Jízdní řády MHD se změní se od 1. července

Fanoušci se ovšem těší na další pecky, co je ještě čeká?

Další kapela, která se po pár letech vrací na MoR, je holandská kapela Epica s krásnou zpěvačkou Simone Simons. Zato vůbec nikdy nevystupoval v ČR ani na MoR sólově Vince Neil, což je legendární hlas kapely Mötley Crüe, která již neexistuje. Letos na festivalu ve Vizovicích unikátně vystoupí a představí svou samostatnou sólovou tvorbu, ale pochopitelně zazpívá i všechny legendární hity Mötley Crüe.
 
Dá se některé z vystoupení nazvat raritou?

Skvělým bodem programu bude legendární zpěvák Dee Snider z kapely Twisted Sister, která v minulosti hrála jen jedinkrát v ČR, a to na našem vizovickém festivalu. Její frontman a zpěvák Dee Snider také představí sólo album a zazpívá všechny známé hity Twisted Sister. To jsou dvě ikony z USA, které nikdy sólově nehrály v České republice! Úplnou raritou je pak jeden z headlinerů -  kapela, která 25 let nehrála v ČR a nikdy na MoR, a tou je Running Wild. Je to legendární  skupina, která pravidelně co 2 až 3 roky vydává alba, ale jejich živá vystoupení jsou strašně vzácná a dosáhnou na ně jen ty největší festivaly světa. Jsem strašně rád, že je po 25 letech budeme moci představit českému publiku. Takže to jsou umělci, kteří sem jezdí a umělci, kteří k nám přijedou poprvé nebo po mnoha letech.
 
Na co se ještě těšíte a pozval byste fanoušky MOR?

Další speciálně sestavené vystoupení kromě Sabatonu bude mít i holandská skupina Delain, která bude mít velmi vzácného hosta, a to baskytaristu skupiny Nightwish Marka Hietalu.

Jak bude letos o návštěvníky MoR postarané?
 
Uspořádání festivalu bude hodně podobné tomu z uplynulých let. Novinkou je, že odpočinková a zábavní zóna bude mírně upravena. Zůstává střelnice, Urban zona, zábavní park Pepsi Coly, bungee jumping jako vloni, nebude zde ale Radegast adrenalin park. Místo toho lidé najdou jednu vymazlenou, obrovskou  zastřešenou hospodu s velkoplošnou projekcí hlavní scény.

Nejžádanější zábavou je ale stejně autogramiádová stage, kde mohou fanoušci získat autogramy oblíbených kapel a interpretů. To je věc, na které teď pracujeme a snažíme se dostat na setkání s fanoušky co nejvíc umělců. Mám rád kapely, které se chovají tak, že jsou tady pro fanoušky, jako třeba kapela Sabaton. Ta si dokonce vyžádala dvouhodinovou autogramiádu a kvůli ní zůstávají o den déle (dělají ji den po koncertu).
 
A co hygiena, přidáte například další TOIky?

Ano, i zde je drobná změna. U pevných WC uprostřed likérky přibude jeden kontejner s tekoucí vodou.
 
Jaké se bude v areálu čepovat pivo?

Rázná Radegast desítka, ryze hořká Radegast dvanáctka a Pilsner Urquell.

Ilustrační foto.
Kraj sází na stipendia. Nemocnicím chybí 130 lidí

A co kouření? Platí nový protikuřácký zákon, neměli jste s tím problémy?
My v areálu nemáme uzavřené prostory. Nedovedu si ale představit, kdyby lidé nesměli kouřit ani venku, kdo by to hlídal. (úsměv)
 
Jak máte zajištěnu bezpečnost návštěvníků?

Spolupracujeme s bezpečnostní agenturou, která se specializuje na velké koncertní akce a mimo jiné u vstupů provádí prohlídky všech návštěvníků. Samozřejmě také úzce spolupracujeme s Policií ČR, například při Masters of Rock hlídá okolí areálu 400 policistů a např. také kempy jsou monitorovány infrakamerami.
 
A co organizace?

Nabízíme fanouškům možnost vyměnit si vstupenku za identifikační festivalový náramek už dva dny dopředu. To urychluje proces, kdy se otevřou brány, lidé, co už mají náramky, jen prochází přes kontrolu. Tohle se v minulosti osvědčilo. A řadě fanoušků to vyhovuje. První fanoušci přijíždějí do Vizovic již v neděli. (úsměv)

Ilustrační foto
Kraj postrádá pomocné pracovníky ve výrobě a montážní dělníky

Také opět  chystáme prvním 20 tisícům návštěvníkům upomínkové kompilační CD, na které věnovaly hlavní hvězdy festivalu po jedné písničce.
 
Jak dlouho se areál R. Jelínka na tuto událost dopředu připravuje?

Týden.
 
A po Masters uklízí?

Celkem tři dny, většinou ve středu předáváme uklizený areál a louky, které pro fanoušky pronajímáme.
 
Jací jsou vlastně  fanoušci Masters of Rock?

Fanoušci metalové muziky jsou tím nejslušnějším a nejlepším publikem vůbec. Toto můžu říct nejenom za nás za pořadatele, to ale slýchávám často i na koordinačních schůzkách s Policií ČR, a to jak na plzeňském Metalfestu, tak na vizovickém Masters of Rock. A myslím si, že v zahraničí je to úplně stejné. Srovnávat tak zahraniční publikum s tím českým se dá pouze ve smyslu, jakou atmosféru během koncertu vytvoří umělci. A právě v tomto ohledu má publikum festivalu Masters of Rock punc toho nejlepšího v Evropě. Toto už jsem slyšel od řady zahraničních kapel a právě proto zahraniční umělci rádi točí svá live DVD ve Vizovicích. Fanoušci na Masters of Rock jsou fakt skvělí. Díky moc!

Benefiční koncert Holky pro Holky v  parku  Komenského ve Zlíně.
Když nepomůže zdravotní pojišťovna, do boje s rakovinou se pustí i muzikanti